Що е кръгова икономика и защо е важна за нас?

Снимка: Клуб2000

Настоящите заплахи за планетата – замърсяване, загуба на местообитания и промени в климата – изискват нови решения за ефективно използване на ограничените природни ресурси, за намаляване на отпадъците и емисиите, за предотвратяване загубата на местообитания и биоразнообразие. Важна част от тези решения е моделът на кръговата икономика, която е в противовес на линейния модел – извличане от природата – производство-потребяване-изхвърляне.

Клипът е изготвен по проект „Кръгова икономика за устойчиво бъдеще – гражданското общество в България за Европейския зелен пакт“, който се изпълнява от
неправителствената организация в обществена полза Клуб „Икономика 2000“ с финансовата подкрепа на Програма LIFE на ЕС.

В рамките на проекта Клуб „Икономика 2000“ подготви интервюта и клип с мнения на общественици и експерти за кръговата икономика. Пълните интервюта може да видите
на сайта на инициативата „Звезден алианс за кръгова икономика“.

(https://cestarseed.com/bg/our-gallery/gallery-interviews.html)

Програма LIFE е водеща програма на ЕС за финансиране в областта на околната среда, която тази година се навършиха 30-години от създаването й.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.