„Политико“: България бие тревога за завладяна от мафията граница на ЕС

Отиващото си реформаторско правителство твърди, че границата на ЕС с Турция е била управлявана от мафията при предишните правителства

Отиващото си правителство на България използва последните си минути, за да алармира за това как мафиоти са контролирали ключов граничен пункт в ЕС, като по този начин са застрашили безопасността на храните и предполагаемите общи стандарти на вътрешния пазар на блока, пише Лили Байер в обширна кореспонденция, публикувана от авторитетното издание „Политико“.

В продължение на много години граничният контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“ на границата на България с Турция се слави като входна точка за наркотици в Европейския съюз и като място, където вносителите биват изнудвани. Сега борците срещу корупцията, оглавяващи краткотрайното реформаторско правителство, хвърлят светлина върху това как една престъпна група – при предишните политически управления – е пропускала огромни количества храни в ЕС без съответните проверки.

Премиерът Кирил Петков, който встъпи в длъжност само преди седем месеца с антикорупционна платформа, подаде оставка миналата седмица, след като загуби вота на недоверие. Но неговите съмишленици, които все още са на постовете си, докато не бъде назначено ново правителство, засилват своята публична кампания, насочена срещу организирана престъпна група на границата.

Мерките срещу прословутата корупция по българските граници, свързана с мафията, която дълго време беше причина България да не може да се присъедини към Шенгенското пространство за безпаспортно пътуване, идват в момент, когато партията на Петков се подготвя за евентуални парламентарни избори през есента.

Като се противопоставя както на Кремъл – миналата седмица София изгони 70 руски дипломати и шпиони – така и на организираната престъпност, Петков се опитва да очертае ясна разделителна линия между себе си и предишните администрации, които бяха опетнени от връзките си с двете.

Справянето с мощните мафиотски интереси в България не е за хора със слаби сърца. Иван Христанов, заместник-министърът на земеделието, който ръководи работата в „Капитан Андреево“, сега трябва да живее под охрана, защото е бил заплашван, както и други служители и техни роднини.

Когато през януари Христанов за пръв път поискал досие на граничния пункт, още на следващия ден получил предупреждение от мафията. „Имаше едно съобщение от момчетата от мафията“, казва той в интервю за POLITICO. „Беше като въпрос: „Ще се води ли война с вас? Или ще сключим мир?“.

„Частната граница“ на Европа

Разследването на българското правителство се фокусира върху организирана престъпна група, която е използвала позицията си на фактически монополист, контролиращ един от най-натоварените гранични пунктове в Европа, за да генерира незаконни доходи и да допуска в ЕС храни, които при нормални обстоятелства биха били отхвърлени или унищожени по регулаторни причини.

Асен Василев, министърът на финансите в оставка, публикува оценки, според които финансовите щети от корупцията на граничния пункт възлизат на 2 500 евро на час – или близо 22 млн. евро годишно. В интервю за българската телевизия Василев заяви, че от десетилетие на Капитан Андреево на практика съществува „частна граница“.

Според официални лица престъпната група е имала монопол върху граничния пункт, като е вземала подкупи и е изнудвала фирми – без намеса от страна на властите.

„Има доказателства – каза заместник-министърът на земеделието Христанов – че храни, които не са били подложени на подходящ контрол – и е много, много вероятно да са имали необичайни нива на пестициди – са влезли в Европейския съюз и са били сложени на европейската трапеза за консумация.

„Ние се отнасяме изключително сериозно към този конкретен въпрос“, добави Христанов. „Не само за европейските граждани, но и за нашите деца.“

Българското правителство вече е поставило граничния пункт под свой контрол и е поискало помощ от чуждестранни правителства и организации.

„През последните 10 години всичко в Капитан Андреево функционираше в явен конфликт на интереси, което не беше от полза за здравето на българските и европейските граждани“, заяви Христо Даскалов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Частната компания „е отговаряла както за товаро-разтоварната дейност на стоката, така и в същото време е отговаряла за фитосанитарния и ветеринарния контрол“, пише Даскалов в записка в отговор на въпросите на POLITICO.

„По този начин“, казва той, „операторите имаха интерес да има по-малко проблеми с товарите, за които отговаряха, и имаха всички стимули да укриват данни, тъй като бяха единствените, които контролираха собствената си работа.“

Ситуацията в „Капитан Андреево“ е била „публична тайна“, заяви Константин Бачийски, депутат в българския парламент от партията на Петков „Продължаваме промяната“. „В миналото всички са знаели, но никой не е искал да разбере допреди седем месеца“, каза той.

До този момент корупцията по границата е била „възможна“, защото „политиката на високо ниво“ е осигурявала „чадър“, защитаващ престъпната дейност, каза депутатът и добави, че „за първи път през последните 30 години“ България през последните месеци има „правителство, което иска да се бори“ с корупцията.

Границата на България с Турция също предизвиква загриженост сред европейските представители.

През 2017 г. тогавашният член на Европейския парламент Кати Пири, политик от холандската Партия на труда, се оплака във въпрос до Европейската комисия, че „хиляди граждани на ЕС отново са претърпели сериозни неудобства заради корупционни практики в България, като например хората са били принуждавани да плащат подкупи на границата“. Но в продължение на години всички тези опасения бяха до голяма степен пренебрегвани както в България, така и на ниво ЕС.

Опазване на сигурността в една завладяна държава

През пролетта правителството на Петков започна процес на поемане на контрола върху контролно-пропускателния пункт в опит да възстанови реда. Българските власти поканиха и чуждестранни митнически служители да посетят пункта, като в сряда пристигна делегация от Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ на Европейската комисия.

Когато правителството пое контрола, подозренията му за липса на строг контрол се потвърдиха. „Лабораторните ни данни показват, че през последния месец и половина имаме по-висок процент проби, в които са открити пестициди, отколкото през цялата минала година“, каза Даскалов, ръководител на Агенцията по безопасност на храните.

И макар че правителството се сблъска с „огромен саботаж и съпротива“ по време на преминаването от контрола на частната компания, Даскалов заяви, че сега служителите са в процес на изграждане на нова държавна лаборатория на границата и набиране на още нови служители.

„Това, което е важно за българските и европейските граждани“, каза той, „е, че сега те могат да бъдат спокойни, че след години на злоупотреби българското правителство е възстановило реда на тази граница и е установило функциониращ санитарен контрол.“

Основното предизвикателство пред реформаторското правителство на България е, че неговите служители трябва да работят в „завладяна държава“, където се оплакват, че съдебната система в страната до голяма степен си затваря очите за делата на мафията на високо равнище. Поради тази причина служителите в правителството на Петков казват, че сега се страхуват от отмъщение както от страна на организираната престъпност, така и от страна на прокуратурата заради усилията си да привлекат общественото внимание към границата.

„Имам тонове доказателства тук“, казва заместник-министър Христанов. Но от страна на прокурорите няма „нищо“, „дори един въпрос“, каза той. „Ние сме много, много уверени, че след като не сме на власт, ще преследват нас, а не групите, които създадоха цялата тази обстановка. И това притеснява ли ме? Да, абсолютно.“

Прокуратурата на България и партията ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов, която доминираше в политиката на страната повече от десетилетие, бяха обект на масови антикорупционни протести през 2020 г., в които протестиращите обвиниха съдебната система и правителството, че подкрепят интересите на мафията. Въпреки че Борисов падна от власт миналата година, всемогъщата позиция на главния прокурор е защитена от политическа намеса и той отказа да се огъне пред искането на правителството на Петков да подаде оставка.

Проблем и на Европа

В търсене на външна подкрепа за борба с могъщата мафиотска мрежа в страната си много българи искат да подчертаят, че мащабът на корупцията трябва да привлече общоевропейски отговор.

„Това не е само границата на България, това е границата на Европейския съюз, а защитата на границата е защита на интересите на европейците“, казва депутатът Бачийски. Финансовите щети са „не само за бюджета на местната власт, но и за бюджета на Европейския съюз – така че Европейският съюз също има интерес да спре този проблем“.

През последното десетилетие обаче бившият германски канцлер Ангела Меркел и администрациите на Европейската комисия, ръководени от дясноцентристката Европейска народна партия, заемаха последователно мека позиция по отношение на България и избягваха да хвърлят книгата на своя съюзник Борисов.

Служител на Комисията заяви, че неотдавна Брюксел е изпратил „спешна проверка на място“ в отговор на опасения, но че „за момента Комисията не разполага с доказателства, които да сочат, че здравето на населението, животните или растенията е било застрашено“.

Мирослав Найденов, бивш министър на земеделието при управлението на ГЕРБ, обвини Христанов, че е излъгал за процеса, при който държавата е предала отговорността за проверките на храните. В българските медии Найденов е цитиран да твърди, че мониторингът на нивата на пестициди „никога“ не е преминавал в частни ръце. ГЕРБ не отговори на молбата за коментар. Предвид множеството обвинения за мащабна корупция по нейна вина, партията публично заявява, че има подход на „нулева толерантност“ към подкупите.

Някои анализатори отбелязват, че фокусът върху граничния пункт от страна на политици от реформаторите в отиващата си коалиция на Петков е част от маневрирането в очаквания сблъсък с ГЕРБ на изборите. „Петков мобилизира подкрепа, държи на своите аргументи“, казва Димитър Бечев, гостуващ учен в мозъчния тръст „Карнеги Европа“, и добавя, че „хората на Капитан Андреево са добре познати мафиоти, които имат съдебна защита“. „Ако преследваш корупцията наистина“, каза той, „клиентелата на ГЕРБ може да започне да дезертира“.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.