Борисов пак ще загуби, вече е минало. Какво ще стане при нови избори?

Трите национални телевизии начесто прекъсват програмите си, за да излъчват директно изявления на Борисов, с което не оставят съмнения на кого служат. Само че вече са достигнали точката на обратния ефект – колкото по-често, толкова по-неприятни стават брътвежите на Борисов. Снимка: от тв екрана

Дори папата като се появи на служба, не го излъчват директно телевизии, освен тази на Ватикана. Българските национални телевизии, обаче, плюс новата „Евронюз – България”, прекъсват програмите си и излъчват българския папа Бойко Борисов директно, едновременно и продължително при негови появявания на пресконференция или на срещи с актива на ГЕРБ.

Това се случи няколко пъти през последния месец и след падането на правителството. Натрапва се изводът, че телевизиите обслужват тесен политически интерес и участват в някакъв сценарий, който води към нови избори. И още нещо подсказва този синхрон на телевизиите – формулата на Борисов-Пеевски, доказано работещи в комбина в медиите в последните години е – няма нужда да си купувам телевизия или вестник, след като мога да си купя отделни шефове и журналисти.

И какво следва?

Надеждите за ново правителство се изчерпаха, след като ГЕРБ обяви още преди от ”Продължаваме промяната” да върнат мандата, че и те като втора политическа сила ще върнат мандата. Трети мандат да направи правителство е много далеч от вероятностите. По численост следват ДПС с 34 депутати, БСП с 26, но няма кой да подкрепи тяхно правителство. Ако президентът прескочи тези две парламентарни групи и отиде към следващата „Има такъв народ” с 19-те им останали депутати, това ще означава, че има някакво задкулисно споразумение те да правят правителство с подкрепа на партиите, които свалиха сегашното, тоест ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ” и „Възраждане”. И това е далеч от вероятностите.

Всъщност партиите, които събориха правителството, искат нови избори, като изключим „Има такъв народ”. На Слави Трифонов може някой нещо да му е обещал, за да събори правителството или той сам да се е излъгал в реакциите от това негово действие, което представи шумно като еднолично решение. Неговите обвинения в национално предателство към Кирил Петков изведнъж станаха смешни на фона на протестите в Скопие.

Бъдещето на „Има такъв народ“ можеше да е друго. Като не са били съгласни с политиката на правителството, да се бяха оттеглили от него без крясъци. Вместо Слави да прави гръмки изявления „национално предателство“, „изтеглям министрите“, закривам коалицията, „прекратявам тази агония“ и подобни, можеше без скандали министрите да подадат оставки, а „Има такъв народ“ да остави подкрепата си за кабинета. С нищо нямаше да загубят.

Това, което направи Слави Трифонов, беше предателство към избирателите, които очакваха от него изчегъртване, смяна на Гешев, Борисов на съд и подобни. Вместо това, той изчегърта коалицията и правителството. Затова не само депутати, ами и избиратели го напускат.

„Има такъв народ“ започна с 48 депутати през април, стигна 65 през юли, свиха се до 25 през ноември, в следващия парламент да влязат най-много 15 депутати. Ако влязат въобще.

Най-големи надежди на новите избори възлагат в ГЕРБ. Само че социологическите сондажи на „Алфа Рисърч“ („На тая най-много ѝ вервам“, както казва Борисов за Боряна Димитрова) показват, че ГЕРБ води с процент и половина пред „Продължаваме промяната“. На последните избори през ноември същата агенция даваше, че ГЕРБ води с 3 процента пред „Продължаваме промяната“, пък загуби с 3 процента. Така беше и през юли – социолозите даваха преднина за ГЕРБ, пък спечели „Има такъв народ“.

Тоест – може да се очаква на избори през октомври, че ГЕРБ пак ще загуби. И засега единствената партия, която може да го победи, е „Продължаваме промяната“. Всички други са доста назад.

„Възраждане” и привържениците им си въобразяват, че едва ли не ще спечелят изборите с мнозинство и ще управляват сами. Само че не растат, а намаляват за сметка на новата партия на ген. Янев. Напразни са надеждите и за нея – „Български възход”. По всичко личи, че тя ще е следващата малка парламентарна група в бъдещия още по-раздробен парламент.

„Възраждане” се бори за онези избиратели, които през годините са преливали към „Атака” като протестен вот и са достигали до най-много 400 хил. гласа, когато освен Сидеров там имаше и фигури като Петър Берон и др. „Възраждане” са доста по-бедни откъм личности. Също и партията на генерала.

Положението с растящата инфлация, цени на енергия, храни и др. се нажежава допълнително от бруталния популизъм на Борисов и всякакви политици. С помощта на въпросните телевизии картината не става по-ясна, те просто разпространяват безкритично лъжите на популисти.

В такава обстановка всичко може да се промени в неочаквана посока и пластовете между партиите да се разместят. Но картината засега е такава.

Едно е сигурно – изборите толкова начесто, предизвикани от партии, жадни за по-голям брой депутати в парламента, неминуемо водят пак до нестабилно правителство. След половин година пак някой ще поиска да го събори.

Също така, при избори начесто избирателната активност пада. Така армията негласуващи ще увеличи депутатите на ДПС, които си имат твърд електорат от около 350 хил. гласа. Вместо 34 депутати може да се очаква да стигнат 45 със същия брой гласове.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.