Шри Ланка: Какво се случи и какво следва?

Протести в Шри Ланка. Снимка: видеокадър

Президентът на Шри Ланка, който беше обявил, че ще подаде оставка днес, избяга от страната, след като продължаващите от месеци безредици достигнаха кулминация, когато протестиращите се струпаха пред неговата резиденция. Ето какво се случва в Шри Ланка:

– Страната стремително върви към банкрут;
– Има недостиг на продукти от първа необходимост, включително храна и лекарства;
– Политическата корупция задълбочи недоверието към правителството;
– Двойният тежък удар върху правителствената и икономическата нестабилност допълнително усложнява възстановяването.

Премиерът на Шри Ланка, който каза, че ще подаде оставка, след като бъде сформирано ново правителство, заяви, че затъналата в дългове икономика на островната държава се е „сринала“, защото парите за закупуване на храна, гориво и лекарства свършват. Тя разчита на помощ от съседите си Индия и Китай, както и от Международния валутен фонд (МВФ).

Досегашният премиер Ранил Викремесингхе, който встъпи в длъжност през май, подчертаваше грандиозната задача, пред която е изправен – да промени хода на икономиката, която по негови думи се е запътила към „дъното“.

Хората в Шри Ланка не се хранят редовно, тъй като са принудени да се справят с недостиг и да се редят на опашки с часове, за да си купят оскъдно гориво и газ за готвене. Това е сурова реалност за страна, чиято икономика растеше бързо с разрастваща се и комфортно живееща средна класа, докато тази последна криза не се задълбочи.

Ето каква е ситуацията в Шри Ланка:

КОЛКО СЕРИОЗНА Е ТАЗИ КРИЗА?

Правителството дължи 51 милиарда долара и не е в състояние да прави плащания по лихвите по заемите си и изобщо не може да става дума да погаси някаква част от главницата. Туризмът, важен двигател на икономически растеж, се срина заради пандемията и опасения за сигурността след терористични атаки през 2019 година. И валутата се срина с 80 процента, което оскъпи вноса и влоши инфлацията, вече излязла извън контрол. По официални данни цените на храните са се повишили с 57 процента.

Министерството на финансите казва, че Шри Ланка разполага само с 25 милиона долара използваеми резерви в чуждестранна валута. Страната се нуждае от 6 милиарда долара, за да поддържа ликвидност през следващите шест месеца.

Резултатът е страна е на ръба на банкрута, която почти няма пари, с които да внася бензин, мляко, газ за готвене, лекарства и дори тоалетна хартия.

КАКВА БЕШЕ РОЛЯТА НА ПОЛИТИКАТА?

Икономисти казват, че кризата произтича от местни фактори, каквито са продължаващите от години лошо управление и корупция.

Голяма част от гнева на обществото е насочена срещу президента Готабая Раджапакса и неговия брат, бившият премиер Махинда Раджапакса. Вторият подаде оставка след продължили седмици антиправителствени протести, които в крайна сметка прераснаха в насилие.

През април 2021 г. Раджапакса внезапно забрани вноса на химически торове. Кампанията за органично земеделие изненада фермерите и доведе до унищожението на основни оризови култури, в резултат на което цените се повишиха.

Правителството трябваше да повиши приходите си, тъй като външният дълг по големи – и съмнителни – инфраструктурни проекти рязко нарасна, но вместо това Раджапакса прокара най-големите данъчни облекчения в историята на Шри Ланка. Кредитори понижиха рейтингите на страната и блокираха вземането назаем на още пари, докато нейните резервите в чуждестранна валута се топяха.

КАК ВЛИЯЕ ТОВА НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА?

Тропическа Шри Ланка обикновено не изпитва недостиг на храна, но сега хората гладуват. Световната продоволствена програма на ООН каза, че почти девет от всеки 10 семейства не се хранят редовно или се ограничават по друг начин, за да им стига храната, а 3 милиона души получават извънредни хуманитарни помощи.

Войната в Украйна доведе до още по-голямо повишаване на цените на храните и петрола. През май инфлацията беше почти 40 процента, а цените на храните се повишиха с почти 60 на сто.

Лекари бяха принудени да използват социалните медии в опит да се сдобият с медицински консумативи и жизненоважни лекарства. Те също така предупредиха хората да правят всичко възможно да не се разболяват или да станат жертва на произшествия. Все по-голям брой хора в Шри Ланка се опитват да се сдобият с паспорт, за да си потърсят работа в чужбина. От три месеца държавните служители получават допълнителен почивен ден, за да могат сами да си отглеждат храна. Накратко, хората страдат и отчаяно се надяват ситуацията да се подобри.

КАКВО ПРАВИ ПРАВИТЕЛСТВОТО ПО ВЪПРОСА?

Този мандат е шестият на Викремесингхе на поста премиер. Неговото назначение беше един от многото ходове, целящи да вдъхнат доверие в правителството и да върнат икономиката в правилния път, след като протестиращи поискаха да се сложи край на династията Раджапакса.

Досега Шри Ланка някак си се справяше, основно с подкрепата на кредитни линии на стойност 4 милиарда долара от съседна Индия. Индийска делегация беше в столицата Коломбо на 23 юни за разговори за допълнителна подкрепа, но Викремесингхе предупреди, че не бива да се очаква, че Индия още дълго време ще продължи да крепи ликвидността на Шри Ланка.

По-рано през юни ООН отправи публичен призив за помощ към целия свят. Засега прогнозираното финансиране дори не се доближава до шестте милиарда долара, от които страната се нуждае, за да не фалира през следващите шест месеца.

В интервю за Асошиейтед прес на 12 юни Викремесингхе каза, че ще обмисли дали да закупи още петрол с голяма отстъпка от Русия, за да помогне на страната да преодолее кризата.

Някои от политиките, които причинили икономическите щети, вече бяха отменени, включително данъчните облекчения от 2019 г. и забраната за внос на химически торове от миналата година, но ще трябва да мине време, преди да бъдат почувствани каквито и да било ефекти.

КАКВО СЛЕДВА ЗА ШРИ ЛАНКА?

„Шри Ланка възлага последните си надежди на МВФ“, гласи заглавието на наскорошна публикация във вестник „Коломбо таймс“. Правителството преговаря с МВФ по спасителен план и на 22 юни Викремесингхе каза, че очаква да постигне предварително споразумение с МВФ до края на юли. Но това също така зависи и от неговия наследник и от това дали ще бъде сформирано ново правителство.

Политическата корупция също е проблем. Тя не само изигра роля в прахосването на богатството на страната, но също така ще усложни какъвто и да било план за финансово спасение на Шри Ланка. Лидерите на страната се споразумяха депутатите да изберат нов президент на 20 юли, но вчера се затрудниха да решат какъв ще е съставът на новото правителство.

Анит Мухерджи, експерт и икономист в Центъра за глобално развитие във Вашингтон, каза, че каквато и да била помощ от МВФ или Световната банка би трябвало да бъде обвързана със строги условия, за да се гарантира, че с помощта няма да бъде злоупотребено.

Все пак Мухерджи отбеляза, че през Шри Ланка преминава едно от най-натоварените морски транспортни трасета в света, така че няма вероятност държава с такова стратегическо значение да бъде оставена да рухне.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.