Франция: Политически скандал заради връзките между Макрон и „Юбър“

Илюстрация: 20 минют

Френският президент Еманюел Макрон е подлаган на натиск от страна на опозиционни политици от началото на седмицата заради съобщенията за връзките му с частната компания за превози „Юбър“ по време на мандата му като министър на икономиката.

Вестниците „Гардиън“ и „Монд“ съобщиха в неделя, че „Юбър“ е нарушил законите на Франция и тайно е лобирал пред политици. Това е било част от цялостната агресивна стратегия на компанията да разшири дейността си на нови пазари в периода 2013-2017 г.

„Досиетата Юбър“ са разследване, базирано на хиляди вътрешни документи на компанията, изпратени от бивш неин мениджър до британския всекидневник „Гардиън“ и предадени на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) и 42 медийни партньори. Вестник „Монд“ прояви интерес към връзките на френския президент с американската компания по времето, когато той беше министър на икономиката (2014-2016 година).

Цитирайки множество свидетелства и документи, френският всекидневник стига до заключението, че в Берси е било сключено тайно споразумение между Макрон и „Юбър“. „Монд“ пише за срещи в кабинета на Макрон (по онова време министър на икономиката), множество комуникации (разговори на живо и по телефона, както и есемеси) между представители на френския клон на „Юбър“ и Макрон.

Оглавяваният от антикапиталистическата партия „Непокорна Франция“ ляв политически алианс Нов екологичен и социален народен съюз (НЕСНС) заяви в отговор на разкритията, че ще поиска парламентарно разследване на ролята на Макрон в подпомагането на калифорнийската компания във Франция.

„Един министър не може да бъде лобист! Трябва да се хвърли светлина върху този случай. Франция не може да бъде площадка за игра на големи частни компании“, заяви в „Туитър“ високопоставеният депутат от „Непокорна Франция“ Алексис Корбиер.

Себастиен Шену, говорител на крайнодясната партия „Национален сбор“, определи Макрон като „лобист в услуга на чуждестранни частни интереси, идеолог на глобализацията и дерегулацията“.

„Гардиън“ съобщи, че докато други членове на тогавашното социалистическо правителство са имали опасения относно навлизането на „Юбър“ в пазара на таксиметровите услуги, Макрон е разменял текстови съобщения с ръководители на компанията, които са го определили като ключов съюзник зад кулисите.

В отговор на тези разкрития калифорнийската компания заяви в комюнике: „Ние не сме се извинявали и няма да се извиняваме за минало поведение, което очевидно не съответства на настоящите ни ценности“.

Откакто партията му изгуби мнозинството си на парламентарните избори миналия месец, Макрон и правителството му са подложени на засилен натиск от страна на опозиционните партии.

В понеделник френските депутати отхвърлиха вота на недоверие, поискан от лявата коалиция. Само 146 депутати одобриха предложението, което бе далеч от необходимите 289. Въпреки че много народни представители са гневни на политиката на Макрон, някои опозиционни партии са против левите и не ги подкрепиха при при гласуването.

„Еманюел Макрон е президентът на лобитата, който кара за „Юбър“, заяви Матилд Пано, лидерка на НЕСНС в Националното събрание. Тя нарече гласуването акт на „непокорство“ и напомняне, че много избиратели виждат в Макрон представител на света на бизнеса, а не на борещите се за насъщния работници.

Правителството на Макрон твърди, че се опитва да направи и двете. Борн, защитавайки правителството в парламента, нарече гласуването „политическа тактика“ на депутати, които са „ядосани на историята“, защото вече не са на власт.

НЕСНС е най-голямата опозиционна сила в долната камара на парламента със 151 места. Центристкият алианс на Макрон загуби мнозинството си на изборите миналия месец, но все още има най-много места – 250. Консервативната партия „Републиканците“, която има 62 места, не участва в гласуването.

Лидерката на крайната десница Марин Льо Пен, която зае второ място на последните два президентски избора във Франция и е отявлен противник на левите, осъди вота на недоверие като политически ход, целящ „да накара Петата република да се разпадне“.

Въпреки това, говорейки в неделя по френския телевизионен канал Бе Еф Ем, Льо Пен заяви, че нейната партия „Национален сбор“, най-голямата дясна опозиционна партия с 89 места, ще използва „цялата налична сила, която имаме в парламента, срещу правителството“.

„Юбър“ функционира във Франция от 2011 г. Появата на тази услуга отприщи яростното недоволство на профсъюзите на френските таксиметрови шофьори и години на съдебни битки относно регулациите и защитата на нейните шофьори.

Вчера френският президент Еманюел Макрон отхвърли обвиненията, че е оказал скрита и прекомерна подкрепа на доставчика на транспортни услуги, докато е бил министър на икономиката в периода 2014-2016 година.

Намаляването на ограниченията в сектора е улеснило създаването на хиляди работни места за шофьори във Франция, заяви в отговор Макрон. „Поздравявам се за това, което направих“, каза той, изразявайки гордост от работата си като министър за привличане на компании във Франция. Франция също така е гарантирала, че услугите като „Юбър“ са регулирани, каза той.

Макрон отговори, че ще продължи да провежда поверителни дискусии с чуждестранни бизнес лидери, за да създава работни места във Франция.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.