Няма петорна експертиза, че снимките са фалшиви. Борисов си е организирал активно мероприятие

Оказва се, че няма петорна експертиза, която да определя снимките за фалшиви, а активно мероприятие на ГЕРБ с помощта на Гешев  – пуснат е евродепутат от Народната партия (бил е пиар на групата) да твърди, че снимките са манипулирани, като се позовава на българската прокуратура. И това на заседание, в което не е включена такава точка в дневния ред. Целта е в. „24 часа“ и след него телевизиите да затръбят, че Брюксел съобщава как снимките са фалшиви.

Писмото на прокуратурата не съдържа такива изводи, пише до медиите евродепутатката Елена Йончева, която разполага с него като член на мониторингова група за България.

Свидетели сме на информационна война и манипулации, а не на манипулирани снимки.

Евродепутатката Елена Йончева цитира писмото – четири от пет експертизи излизат със заключение, че не може нищо да се установи със сигурност, защото снимките не са оригинални. Едно единствено вещо лице твърди, че има разлика в резолюциите на някои изображения. Това беше представено така, че части от изображенията са с различна резолюция от други обекти в тях. Което е абсурд в цифрова снимка. Всъщност може и да е преиначено заключение, че една от снимките е с по-малък размер от другите и в този смисъл може да се приеме, че е с различна резолюция. А не че в една снимка имало части с различни резолюции.

Заключението е, че това, както и фактът, че файловете не са оригинални, „поставя под съмнение истинността на заснетите изображения“. Това е нелепо заключение, което издава много ниско равнище на експертите. (Бел. авт. – да поясня, понеже съм писал дисертация в тази област – в цифровата фотография копието е равно на оригинала. Копи-пейст на файла го възпроизвежда без разлика. Това е и същността на цифровите записи на звук или изображение. А намеси и манипулации във файла могат да се установят със софтуер за тестове).

Целта е да се вдигне пушилка, че прокуратурата и експерти са обявили снимките за фалшиви.

Кой може да повярва, че някой ще фалшифицира снимка как Борисов спи. А такива снимки с допълнително изпратените са общо три. Кой знае колко има неизпратени.

Впрочем, защо прокуратурата не разследва кой е снимал премиера на натовска държава докато спи гол? Такъв въпрос зададе на Борисов журналист от „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ и не получи задоволителен отговор. Не го търси и Гешев.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.