Кой боядиса коня ми зелен?

Румен Белчев

Конете обикновено не са зелени, затова въпросът звучи съвсем логично. Нищо, че е от виц.

В смутните ни времена, в които човек заспива на банките на една парламентарна група и се събужда на съвсем неочаквани места, вицът става съвсем реален и не смешен.

Както съвсем насериозно „ДУМА“ ни убеждава, че „Ново политическо чудовище се мъти в дълбините на българския мрак“. Става въпрос, разбира се, за поредната подла интрига, завъртяна от българския президент, който съчинил дяволския ход „да се сглоби нещо от типа експертно правителство с уж нови лица за премиер и министри, чиито конци задкулисно ще се дърпат от ИТН, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

Откъде тази увереност? Ами – оттам, че президентът не бил изчакал представителите на БСП и ПП да благоволят да дойдат на консултации при него. Пък се срещнал с всички останали. Предполага се – защото са дошли навреме.

За да се уверим, че конете могат да са зелени и по естествени причини, енергийният министър ни уверява от страниците на „24 ЧАСА“, че „Газът за зимата не е сигурен, но хората да са спокойни“. Спокойни сме, разбира се, бабите ни все на газ са се топлили или са пекли хляб! Ще изтърпим една зима, може пък и да се случи топличка!

В разноцветността на конете ни убеждава и театралният репортаж на „ТЕЛЕГРАФ“ – съвсем нормалният текст на дописката за постановката на „Големанов“ от Ст. Л. Костов в Народния театър е взривен от текста към снимката на изпълнителя на главната роля, Георги Мамалев: „Текстът е по Шекспир“…

Уверихте ли се, че конете могат да бъдат в какъвто цвят ги нашари пресата?

А обяснението, че повечето от тях са кафеникави, намираме в „ТРУД“ и редакционния му коментар „Е няма такова гъзолизане“. Запетайката липсва, защото я няма и на страниците на всекидневника – когато се разобличава социологическа агенция, публикувала неприятни за редакцията резултати от проучване, няма да се формализираме за запетайките! Важното е да се омаже опонента с нещо кафяво, по възможност – и миризливо!

Пък от това да боядисат коня му зелен едва се е спасил собственик на конна база в Смолян. „Чудо невиждано в дискотека. Мъж влезе с коня си“ – отразява събитието „СТАНДАРТ“.

Човекът идвал от сватба и решил да продължи празника, като влезе в дискотеката на кон. Последвал „спор дали габаритът на коня и ездачът позволяват да преминат през вратата“. От което следва, че ако вратата е била по-широчка и по-височка, е нямало да има никакви проблеми животното да потанцува малко сред веселящите се. Дошли и органите на реда – такъв джумбуш не е за изпускане – и конникът се консултирал с тях къде да си върже коня. Полицията очевидно му е показала къде се връзват коне край дискотека, защото според него „След това влязох в дискотеката и се видях с приятелите и се прибрах с коня до вкъщи“

Добре, че докато се е виждал с приятелите, някой ей така, просто заради майтапа, не е намерил кофа със зелена боя!

Има и щастливи коне. Късметлии!

Не като нас, дето всеки ден ни пробутват предполагаеми коалиции във всички цветове на дъгата. От което съвсем разногледи станахме…

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.