Общото между снимките с чекмедже и правителство. Какво искат да скалъпят?

Трите национални телевизии начесто прекъсват програмите си, за да излъчват директно изявления на Борисов, с което не оставят съмнения на кого служат. Само че вече са достигнали точката на обратния ефект – колкото по-често, толкова по-неприятни стават брътвежите на Борисов. Снимка: от тв екрана

Сега е моментът да съставят правителство, каквото е удобно за Борисов, след като с дружни сили и основната роля на „Има такъв народ” събориха досегашното. Единствената важна цел на ГЕРБ е да не закачат Борисов. Гешев не е достатъчен като чадър. Това е основния смисъл и идеология на тази клиентелистка партия.

Разбира се, че не е случаен моментът, в който разпространяват данни от т. нар. експертизи на снимките от спалнята на бившия премиер Борисов.

Това е медийна война и манипулации, а не истинска новина. Лъжата беше казана най-ясно в „24 часа” – „Брюксел след петорна експертиза: снимките са фалшиви”. Телевизиите раздуха същото – че Брюксел обявил снимките за фалшиви. Всъщност има поръчани на петима различни вещи лица експертизи от българската прокуратура, а техните данни въобще не обявяват категорично снимките за фалшиви, измъкват се с обяснение, че това не били оригиналните файлове. И данни от тези експертизи са пратени на депутат от Народната партия, който интерпретира, за да създаде новина в европарламента.

Борисов е късметлия – в ситуация на война изобличенията срещу него остават на заден план, пробутват идеи за „евроатлантическо правителство” с участието на ГЕРБ и основният им противник – „Продължаваме промяната” (ПП). Засега от ПП са категорични, че няма да участват в такова правителство с ГЕРБ, какъвто и натиск от чужбина да им оказват. Но не се знае докъде ще стигне войната, а в българската политика всичко се случва.

За една седмица БСП трябва да формира правителство. Задача непосилна. Дори досегашните коалиционни партньори от „Продължаваме промяната” и „Демократична България” са в деликатно положение да подкрепят такова правителство с трети мандат. От „Продължаваме промяната” може да се очаква конструктивна позиция, но в „Демократична България” има тежко обсебени на тема „комунистите” и „пета колона”, за тях ще е недопустимо. От друга страна ако отидат на избори може да не влязат в парламента.

В същото положение е и „Има такъв народ” (ИТН) – на избори ще са на ръба, или ще имат доста по-малък брой депутати от сегашните, не повече от 15, или няма да влязат въобще. Затова ИТН дава признаци, че може да подкрепи правителство. Въпросът е – какви условия ще поставят и какви министерства ще поискат? Дали пак ще се настани в министерство загладената физиономия на някой политически номад като Гроздан Караджов?

Условията на ГЕРБ да подкрепи правителство ще са по-прости – гаранции Борисов да си няма проблеми, евентуално някое министерство. Борисов иска друг да вади въглените в сегашната криза. И ще предпочете правителство, защото на избори наесен изобщо не е сигурно дали ГЕРБ ще победи. На последните избори през ноември социолозите даваха преднина на ГЕРБ с 3 процента пред ПП, а спечели ПП с 3 процента преднина пред ГЕРБ. Сега разликата между двете партии е още по-малка.

Ако партиите в парламента търсят непартийни кандидатури за министри, уж експерти, ама свои хора, и т. н. задачата става още по-трудна. Кои ще са тези камикадзета? Кой сериозен експерт или политик ще се навие да е министър за кратко и да отнесе негативите от кризата? Или винаги ще се намерят конформистки фигури, които да бъдат възнаградени от забогатели от властта партии?

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.