53 години от кацането на човек на Луната. И невярващите в този факт се увеличават

Армстронг събира проби от почвата. С мисиите „Аполо“ на земята са донесени общо към 480 кг. проби от лунната повърхност. Снимка: НАСА

Днес се навършват 53 години от кацането на човек на Луната. В директна връзка с първите стъпки на Нийл Армстронг се чува репликата му „Малка крачка на човека, голям скок за човечеството”. Излъчва се в реално време и стъпването на двама астронавти е гледано директно от половин милиард души по телевизиите по света.

Днес години по-късно около една десета до една четвърт от хората в различните страни не вярват, че „американците” са кацали на Луната. Има задълбочени теории на конспирацията, според които кацането на мисията „Аполо” е инсценировка. Обясняват, че снимките и видеото от онова време са фалшиви и т. н.

През 80-те години нашумя холивудски филм за мнимо кацане на Марс – „Capricorn One”. Оттам се развихриха още повече такива теории.

Неверието в масово видим факт и несъмнени доказателства, е съвременно явление, още недостатъчно изследвано.

Не един, а шест пъти са кацали хора на Луната. Някой да го инсценира не веднъж, не два пъти, а шест пъти…

Ето справка, която може да породи гняв у невярващите:

„Аполо”11 – първо кацане на хора на Луната – 20-24 юли 1969 г. Трима души екипаж, от които двама стъпват на Луната. Донесени на земята 21 кг образци от лунната повърхност.

„Аполо” 12 – второ кацане на хора на Луната – 19-24 ноември 1969 г. Трима души екипаж, двама стъпват на Луната. Донесени на земята 34 кг камъни от лунната повърхност.

„Аполо” 13 – опит за трето кацане с хора на Луната, неуспешен – 11-17 април 1970 г. Екипажът използва спасителна капсула да се върне на земята.

„Аполо” 14 – Трето кацане на хора на Луната, 5-9 февруари 1971 г. Трима души екипаж, двама стъпват на Луната, доставени 42 кг образци от лунната повърхност.

„Аполо” 15 – Четвърто кацане на хора на Луната, заедно с луноход – 26-30 юли 1971 г. Трима души екипаж, двама стъпват на Луната, доставени 76 кг камъни от лунната повърхност.

„Аполо” 16 – Пето кацане на хора на Луната, 16-27 април 1972 г. Трима души екипаж и втори луноход, двама стъпват на Луната. С лунохода са изминати 27 км по повърхността. Доставени 95 кг проби. Астронавтът Джон Йънг намира стъклоподобно парче с тъмнозелен цвят, с неизяснен произход. Сега е в музея на НАСА.

„Аполо” 17 – Последната мисия с кацане на хора на Луната, 11-19 декември 1972 г., отново трима екипаж, с луноход, донесени 110 кг. лунни образци.

Астронавтите Армстронг и Олдрин прекарват общо 21 часа и 36 минути на лунната повърхност на 20 юли 1969 г, взимайки проби и правейки снимки. Снимка: НАСА

Не става дума за следи от човешка дейност в древен Египет или от динозаври в периода Юра. Има хиляди снимки и видеозаписи от тези мисии. Хиляди хора са работили по програмата „Аполо”, по създаването на космически кораби, модули, луноходи, по изстрелване и контрол на полета. Това, обаче, не може да убеди днешните поклонници на теориите на конспирацията.

Преди 7 години изтече фалшиво видео, уж интервю със Стенли Кубрик, който си признава, че режисирал и заснел в киностудио кацането на Луната. Тогава множество български медии го изкараха като сериозна новина:

В. „24 часа”: „Режисьорът Стенли Кубрик: Янките не са стъпвали на Луната, аз заснех измамата”.

„Вести” – Vesti.bg: „Стенли Кубрик признава, че е режисирал „кацането“ на Луната” (към текста е включено и цялото фалшиво видео).

В. „Стандарт”: „Стенли Кубрик: Аз режисирах „кацането“ на Луната”

В. „Монитор”: „Стенли Кубрик: Аз снимах измамата за янки на Луната”

Dnes.bg: „Стенли Кубрик: Янки на Луната? Аз снимах измамата!”

ТВ Алфа: „Нийл Армстронг никога не е стъпвал на Луната”

И т. н., фалшивата новина мина с успех през повечето български медии.

Какво очаква някой за „кацането” на пачки и кюлчета в чекмеджето на бившия премиер? Разбира се, че ще ги обявят за фалшиви. Заглавието в „24 часа“ по темата беше: „Брюксел след петорна експертиза: снимките са фалшиви“…

Армстронг снимал крака си на лунната повърхност. Конспираторите от години обявяват за фалшиви всички снимки от кацания на Луната. Експерти мерят сенките и говорят за несъответствия и разминавания, и т. н. Снимка: НАСА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.