Чехия: Поведението на „Газпром“ е „поредното доказателство“, че Европа трябва да се освободи от Русия

Новото драстично намаляване на доставките на газ от „Газпром“ е „поредното доказателство, че Европа трябва да ограничи своята зависимост от снабдяването от Русия, доколкото това е възможно“, заяви днес чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС, цитиран от Франс прес.

„Обединяването и солидарността са най-добрите оръжия, които имаме срещу руския президент Владимир Путин и съм сигурен, че точно това ще демонстрираме днес“, обяви Сикела преди предстоящата среща на министрите на енергетиката от страните членки в Брюксел, на която ще вземат решение относно план за ограничаване на употребата на природен газ в ЕС. Енергетиката е един от ресорите на оглавяваното от Сикела министерство.

„Газпром“ обяви вчера, че ще намали драстично от утре дневните доставки на газ за Европа през газопровода „Северен поток“ до едва тридесет и три милиона кубични метра. От компанията посочват като причина необходимостта от ремонт на турбина, който ще доведе до намаляване на капацитета на 20%.

Европейската комисия предложи миналата седмица да се намали търсенето на газ от Европа с 15% от началото на август, за да се преодолее спадът в руските доставки и да няма сериозна катастрофа през зимата. До миналата година Русия осигуряваше около 40% от газовите доставки за ЕС.

Планът на Брюксел, който се обсъжда днес от страните членки, предвижда всяка държава да направи всичко по силите си между август 2022 г. и март 2023 г. да намали консумацията на природен газ с 15%, в сравнение със средната стойност за същия период от последните пет години.

В случай на риск от тежък недостиг ще бъде задействан кризисен механизъм, който ще задължава 27-те да намалят потреблението си с 15%. Тази крайна мярка цели да постигне солидарност в усилията при случай на недостиг и да помогне най-вече на Германия, сериозно зависима от руския газ.

Задължаващият характер на този план се подкрепя от Берлин, но среща сериозни критики сред повечето страни членки, най-вече Полша и Испания, но и Италия, Гърция и Португалия.

Дипломатите на 27-те работят по предложението на Еврокомисията, като вече нанесоха сериозни промени в опит да постигнат съгласие между страните членки днес, показва версия на документа, с която АФП разполага.

Предложението предвижда Съветът на ЕС, който представлява страните членки, а не Комисията, да вземе евентуалното решение за задължаване на държавите да намалят потреблението си.

Постигането на 15% намаление ще се адаптира според ситуацията за всяка страна поотделно чрез серия от изключения, като ще се взимат предвид наличните запаси и възможността за износ на спестени количества от други страни. Някои европейски дипломати имат притеснения, че подобни изключения ще намалят ефекта от усилията на Съюза.

„Страните членки имат различни притеснения, но накрая очаквам да постигнем политическо споразумение“, заяви днес еврокомисарката по енергийната политика на ЕС Кадри Симсон при пристигането си в Брюксел.

„Знаем, че няма техническа причина за намалените доставки. Това е политически мотивиран акт и ние трябва да сме подготвени. Именно затова, превантивното намаляване на потреблението е мъдра стратегия“, посочи още Симсон, предаде Ройтерс.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.