Как руснаци летуват в анексирания Крим – недалеч от бойните полета

Плаж в Крим. Снимка: видеокадър

Летовничката Александра Румянцева се пече на плаж в покрайнините на Севастопол, опитвайки се да прогони от ума си новините около агресията на Русия срещу Украйна. Внезапно обаче руски изтребител преминава в небето.

„Не мога да кажа, че сме съвсем спокойни“, признава 31-годишната служителка в благотворителна фондация, пристигнала от Санкт Петербург с мъжа си и двете им момчета: „Ако усетим, че нещата се влошават, връщаме се“, казва тя.

Хиляди руснаци прекарват също като нея своя отпуск на украинския полуостров Крим, анексиран през 2014 г. от Москва – тилова база на руската армия, нападнала Украйна.

С тийнейджърите, скачащи от скалите в морето, и летовници, пийващи бира край барбекюта, курортът наистина изглежда нормален за сезона, но всъщност фронтът не е толкова далеч.

Сражения на 300-400 км разстояние

На 300-400 км северно от Севастопол боевете са част от живота. А в пристанищния град е разположен руският Черноморски флот, чиито кораби, изведени в морето, стрелят едва ли не всеки ден по територията на Украйна.

Гражданските въздушни полети до Крим са спрени от края на февруари заради сраженията недалеч оттам. И съответно се пътува с кола или влак.

Александра Румянцева разказва, че за да стигне до морето, е пропътувала със семейството си 2500 км с кола от Санкт Петербург, минавайки по моста, свързващ руската територия с полуострова. Тя и мъжът й не са обърнали внимание на слуховете, че Украйна се опитва да атакува този виадукт: „Това естествено тревожи хората“, казва тя. И допълва, че още по пътя към курорта е срещнала колона руски военни коли.

При отбиване в Севастопол в средата на юли журналисти от АФП видяха на хоризонта движещи се руски военни кораби, а бойни самолети летяха и денем, и нощем над региона.

В самия град отекват патриотични песни, а туристите могат да си купят сувенири, маркирани с буквата Z – символ на руските въоръжени сили в Украйна.

„Хората ги е страх“

Но главното е, че Крим граничи с украинската Херсонска област, частично окупирана от руски войски. А украинските сили започнаха там успешно засега контранастъпление с цел да си върнат тези земи до края на лятото.

През последните осем години между впрочем украинските власти винаги заявяваха, че някой ден ще си върнат и полуострова.

Значи не е изключено да бъдат нанесени удари по Крим, още повече че Киев притежава дронове и далекобойни оръдия, доставени от съюзниците му. Още през юни украинците успяха да поразят сондажни платформи за добив на горива в морето наблизо.

Рисковете, свързани с конфликта, трудният достъп, а и първите последици по джоба на руснаците от западните санкции очаквано намалиха притока на туристи в Крим. Сезонът се очертава слаб.

„Тази година тук почиват сякаш само местни хора“, констатира Анна Залужня, 28-годишна жителка на Севастопол, с която АФП разговаря на плаж северно от града.

Шейсет и девет годишният Алберт Агагулян държи наблизо малко заведение за скара. Там е почти празно. Полковник в оставка от съветските военновъздушни сили, той може само да гледа как доходите му се стопяват. „За мой голям срам не можах да пратя детето на летен лагер“, обяснява той. „Хората не идват, защото ги е страх“, допълва военният в оставка.

А Виктор Бородулин – инженер, все още работещ, макар и на 77 години, казва, че е „много разтревожен“ заради конфликта. И разказва за усетената „болка“, след като Украйна потопи флагманския кораб на Русия в Черно море „Москва“ и това бе възприето като плесница за руските власти.

Но като жител на село Кача в Крим, инженерът е все пак доволен, че може да си набавя плодове и зеленчуци от украинските земи, окупирани наскоро от Русия. „Днес успях да си купя храни, доставени от Херсон, и това много ме радва“, заявява кримчанинът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.