От Париж и други места: Как руската независима телевизия „Дожд“ ще воюва срещу пропагандата“ на Кремъл

В малкото телевизионно студио на едно парижко училище по журналистика руският журналист Денис Катаев подготвя вечерните си новини. Той е част от персонала на руската телевизия „Дожд“, която бе блокирана в Русия и започна да излъчва от чужбина.

За него това място е временно. В началото на септември занятията започват отново и Денис Катаев ще го отстъпи на студентите. За да продължи работата си – по думите му, „да се бори с държавната пропаганда в Русия“, той ще трябва да намери друго студио. Във френската столица това си е истинско предизвикателство.

„Аз съм оптимист“, заявява обаче трийсетгодишният мъж, на чието почти момчешко лице се мъдрят кръгли очила: „Имаме много проблеми, но в момента ги решаваме“.

И добавя шеговито: „Девизът на „Дожд“ беше „Оптимистичен канал“, докато на екрана зад него преминава надпис с розови букви „Тук и сега“ – названието на предаването, в което участва.

„Дожд“ („Дъжд“) бе сред малкото независими медии в Русия и една от малкото, които разстройваха риториката на Кремъл за войната в Украйна. На 3 март, седмица след нахлуването, телевизията реши да замрази работата си, след като регулаторът на руските електронни медии осъди критичността й при отразяване на конфликта.

Също като „Дожд“ всекидневникът „Новая газета“ и радио „Ехото на Москва“, други стожери на свободната информация, спряха дейността си на руска територия.

Москва прие закони, които наказват разпространяването на „лъжлива информация“ за нейната армия с до 15 години затвор. Това обвинение вече бе повдигнато срещу редица опозиционери и журналисти, осъдили агресията в Украйна.

50 000 абонати

Същевременно в Русия бяха блокирани сайтовете на десетки независими медии, включително на „Дожд“. Мнозина журналисти решиха да напуснат страната, за да избегнат преследване.

В този план усилията на Денис Катаев са „пример за студентите“, твърди Стефани Льобрен, директорка на Центъра за обучение на журналисти – училището, подслонило временно руснака.

„Наш дълг е да покажем как журналистите от „Дожд“ са решили в тези условия да спасят своята медия“, заявява тя.

На 18 юли телевизията обявява, че започва да излъчва отново – през „ЮТюб“. Нейните шейсет журналисти, базирани в Рига, Тбилиси, Амстердам и Париж, предават оттам.

„Да работиш в други страни е трудно, естествено. Трябва да търсиш камери, студиа, а също да си набавяш визи, каквито днес е доста мъчно да получи един руски гражданин“, обяснява от Латвия главният редактор Тихон Дзядко.

Той обаче също поддържа висок дух. „Милиони руснаци искат да получават независима информация. Готови са да плащат за нея и ще продължат да ни подкрепят“, уверява журналистът, твърде резервиран спрямо анкетите, според които хората в Русия масово одобряват „специалната операция“ в Украйна.

Близо 50 000 руснаци поддържат платения си абонамент за сайта на „Дожд“ – Дзядко се надява той скоро да поднови работа, за да може зрителите, разполагащи с VPN, да го следят от Русия.

Техните вноски, съчетани с финансова и материална помощ от различни партньори (телевизии от Латвия, Грузия и Нидерландия предоставят в момента студиа на „Дожд“, бел. на АФП), дават на руската медия възможност да се възстанови.

Да продължиш

„Чудесна новина“, но тя „не бива да се превърне в дървото, заради което не виждаш гората“, отбеляза Полин Адес-Мевел, говорителка на НПО „Репортери без граници“.

Телевизията, макар и достъпна само онлайн, „ще продължи да живее под непрестанния натиск на нова забрана за излъчване – като всички независими медии, които Кремъл ожесточено се мъчи да заглуши“, прогнозира тя.

Още преди да започне войната „Дожд“ бе обявена от руското правителство за „чуждестранен агент“ – статут, силно отблъскващ от нея източниците и рекламодателите, а това твърде затруднява работата на журналистите.

Предаванията й вече могат да бъдат гледани само онлайн, но това не я защитава от репресиите на Кремъл. „Те могат да блокират „ЮТюб“, могат да блокират и интернет. Не бива обаче да мислим за това. На първо място трябва да работим“, резюмира Тихон Дзядко с непринуден тон.

„Войната в Украйна – за мен това е краят на Русия, краят на нашите надежди“, казва Денис Катаев, чийто избор да напусне страната си и да продължи работа другаде е направен „по съвест“.

„Част от населението е против режима на Путин, против войната“, отбелязва той и припомня 25-те милиона интернет потребители, гледали „Дожд“ през първите дни на бойните действия. Заради тези хора „трябва да продължим“, заключава журналистът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.