По-евтино ли е от „Газпром“?

Графика за година назад с цените на газа на борсата TTF в Нидерландия, по които се определяше 70% от цената по договора на България с „Газпром“. Цените растат със из без договор заради войната и намалените доставки.

Ех, този „евтин“ руски газ. Обичам да развенчавам големите лъжи.

В началото на юни цената на ТTF пазара беше 78 евро/MWh (бел. ред. – съкр. от Title Transfer Facility – виртуална точка за търговия с природен газ в Нидерландия, където се определят борсовите цени на газа за Европа – Dutch TTF Gas Futures), а цената на Булгаргаз беше 73 евро/MWh (на мегаватчас).

Веднага след това Газпром започна драстично да намалява доставките за целия ЕС.

Резултатът в ЕС:
Цената на ТТF скочи от 78 евро/MWh до 205 евро/MWh. Общото увеличение на ТTFза тези 3 месеца е 163%.

Резултатът в България:
Цената в България беше 73 евро/MWh през юни, а през август ще бъде 147 евро/MWh (КЕВР свали цената с 13% за юни, за юли я качи с 32%, а за август се очаква да я вдигне с 54%). Общото увеличение за тези 3 месеца в България е 76%.

Следите ли до тук? Ако сте се загубили, накратко – цената на ТTF борсата днес е 205 евро/MWh, а в България цената за август ще е 147 евро/MWh.

И сега черешката на тортата: Ако през август купувахме по договора с „Газпром“, цената в България щеше да е горе-долу същата, каквато предлага „Булгаргаз“ днес – с 54% нагоре. Защото цената по договора ни с „Газпром“ се формира по формула, която е 70% компонента ТТF пазар и 30% средна цена на петролните деривативи.

Само за 3 дни имаше ръст на TTF пазара от 29.35%. Ако все още купувахме от „Газпром“, това би довело до цена близка до тази, която днес „Булгаргаз“ е поискал за август. Единственото нещо, което би свалило цената на „Газпром“, е чистата случайност, че цените на петролните деривативи в момента са надолу. Но това е в момента. Ако петролът тръгне отново нагоре, цената на „Газпром“ може да се окаже значително по-висока от микса, който правим в момента без да купуваме от „Газпром“.

И отново да си припомним: до април 2022 г., ние купувахме газ почти изцяло от „Газпром“. Неизменно купувахме най-скъпия газ в целия ЕС (бел. ред. – цените за Германия и централно европейски страни са по-ниски, защото са по-големи потребители, а договорът на България с „Газпром“ има клауза „вземи или плати“ и изкупувахме цялото доставяно количество, дори да се намери по-евтино от другаде, какъвто е случаят с азерски газ).

За периода януари 2021 г. – април 2022 г. (в края на април „Газпром“ спря доставките) цената на „Газпром“ се вдигна с цели 800%. Ако бяхме продължили да работим по този договор, щяхме да видим нови гигантски увеличения за юни-август.

Не се оставяйте да ви заблудят с празни приказки за посредници, комисионни и швейцарски сметки. Всичко това е мъгла, зад която искат да скрият от вас простичката истина. А тя е:

„Газпром“ ни доеше десетилетия наред. Това приключи в края на април. От нас зависи дали ще продължим да сме независими и да купуваме по-евтин газ или ще се върнем отново при „Газпром“, където нямаме сигурност на доставките, но имаме гарантирано високи цени.

 

 

 

– –

  • Авторът е юрист, специалист по търговско право, представител е у нас на Международната търговска камара, член е на арбитражни състави в чужбина, защитавал е като адвокат компании при международни дела и др. (виж повече тук). Текстът е от неговата фейсбук-страница.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.