Това е война, не е футболен мач

Снаряд в дома на 74-годишен украински зърнен магнат убил него и съпругата му. Руските войски обстрелвали Николаев, както и Одеса. Дали са се целили точно в къщата на зърнения милионер? Някои сигурно ще се зарадват. Ама бил благодетел в региона, не като нашите зърнари…

Не, снарядите не са просто неточни. Това е стратегия. Може да си милионер и да те гръмнат в дома ти с артилерия. Разрушават домове, жилищни квартали, така че хората да разберат, че няма живот там. По-добре да бягаш. Има напълно разрушени и опразнени градове.

Целта е да се обезлюди колкото може желаната от Русия територия.

Външният министър Лавров каза тия дни – когато преговаряхме в Турция за примирие, беше при съвсем друга география. Сега, вика, географията е различна. Тоест – Русия вече е завзела територии от Украйна, няма да ги отстъпва. Говори го като автомат, сякаш е излязъл от музей на восъчните фигури.

Като ги казвам тия работи, ме наричат русофоб. За да не съм русофоб, трябва да повтарям колко справедлива война води Путин да денацифицира и какъв фашист е Зеленски… Какъвто ще да е Зеленски, това е варварска война, а Русия е агресор.

Когато през март и април цитирах мнения, че трябва да се сключи мир дори с цената на отстъпки на Украйна пред Русия, ме наричаха путинист, пишеха ми „позор” и т.н. А това предложи Кисинджър.

Не можело, трябва бой до победа над Путин. Ама да се бият украинците, ние само да им даваме оръжие, те да са пушечното месо. Ще дойдат до предложеното от Кисинджър, ама вече ще има 300 хил. жертви и Русия ще е завзела половин Украйна. За Путин човешкият живот не струва нищо, на него му трябва територия, и без хора.

Под въпроса ми колко иска да завземе Русия – една четвърт, половината, цялата Украйна – отдолу нашенски запалянко написал „И една четвърт ни стига, една четвърт ще дадем на Полша и малко на Румъния”. Има нашенци, които като запалянковци се отъждествяват с единия отбор. Само че това не е футболен мач.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.