Кой е Виктор Бут, търговецът на оръжия, свързван с размяна за американците, задържани от Москва?

Арестът на Виктор Бут в Тайланд. Снимка: АП/БТА

Животът на Виктор Бут, руския търговец на оръжия, излежаващ присъда в затвора в САЩ и свързван с възможността за размяна за двама американски граждани, задържани от Москва, понякога изглежда като фантастичен шпионски трилър.

Понякога наричан „търговец на смърт“ и „нарушител на санкции“ заради неговите умения да заобикаля оръжейните ембаргота, 55-годишният Бут беше един от най-издирваните мъже в света, преди да бъде арестуван през 2008 г. по многобройни обвинения, свързани с трафик на оръжия.

В продължение на почти две десетилетия Бут беше най-известният търговец на оръжия в света и продаваше въоръжения на разбойнически държави, бунтовнически групировки и кръвожадни военачалници в Африка, Азия и Южна Америка.

Той стана толкова известен, че животът му послужи за вдъхновение на холивудски филм – „Цар на войната“ от 2005 г. с участието на Никълъс Кейдж в ролята на Юрий Орлов, търговец на оръжия, чийто персонаж е донякъде вдъхновен от Бут.

Въпреки това произходът на Бут остана обвит в мистерия. Според биографически източници той е роден през 1967 г. в Душанбе, тогавашната столица на съветски Таджикистан, близо до границата с Афганистан.

Надарен лингвист, за когото се смята, че по-късно използвал своето владеене на английски, френски, португалски, арабски и персийски, за да изгради международната си оръжейна империя. Има информация и че Бут, докато все още бил малко момче, посещавал Клуба по есперанто в Душанбе и овладял изкуствено създадения език.

След това дошла служба в съветската армия, където по думите на Бут той придобил чин лейтенант и работил като военен преводач, включително в Ангола, страна, която по-късно става централна за неговия бизнес.

Големият пробив за Бут идва през дните след колапса на комунистическия блок през 1989-91 година, когато той се възползва от внезапно появилото се струпване на изоставени оръжия от съветско време, за да подхрани поредица братоубийствени граждански войни в Африка, Азия и на други места.

С разпадането на огромния въздушен флот на Съветския съюз Бут успява да се сдобие с ескадрила от около 60 стари съветски военни самолета, базирани в Обединените арабски емирства, с помощта на които той може да доставя продуктите си по целия свят.

БИЗНЕСА НАД ПОЛИТИКАТА

В биография, публикувана от авторите Дъглас Фара и Стивън Браун през 2007 г. със заглавие „Търговец на смърт: Оръжия, самолети и мъжът, който прави войната възможна“, се привеждат следните детайли за търговията в сянка на Бут.

От своя база в емирството Шарджа в Персийския залив той преплита империята си за трафик на оръжия с привидно безобидна логистична дейност и винаги, когато е запитван, настоява, че е легитимен предприемач с уважавани клиенти и няма за какво да отговаря.

Въпреки това Бут, който за първи път влиза в радара на ЦРУ на фона на доклади за сенчест руски гражданин, търгуващ с оръжия в Африка, в началото на хилядолетието вече е един от най-издирваните мъже в света.

Но руският търговец на оръжия, сред чиито клиенти са бунтовнически групировки и въоръжени групи от Конго до Ангола и Либерия, не изповядва твърда идеология и като цяло поставя бизнеса над политиката.

Според „Търговец на смърт“ в Афганистан той продава оръжия както на ислямистките талибански бунтовници, така и на техните врагове от прозападния Северен съюз. В книгата пише, че Бут е доставял оръжия на бившия президент на Либерия и военачалник Чарлз Тейлър, който сега излежава 50-годишна присъда в затвора по обвинения в убийства, изнасилвания и тероризъм, на различни фракции в Конго, както и на филипинската ислямистка военна групировка „Абу Саяф“.

Краят идва чак през 2008 г., когато при сложна операция Агенцията за борба с наркотиците на САЩ проследява Бут през няколко страни до хотел в Банкок. В зрелищна операция Бут е заснет как се съгласява да продаде на американски агенти, представящи се за партизани от колумбийското ляво движение ФАРК, 100 ракети земя-въздух, които те казват, че ще използват, за да убиват американски военни. Малко след това той е арестуван от тайландската полиция.

След продължили повече от две години дипломатически борби, в които Русия гръмко настоява, че Бут е невинен и случаят срещу него е политически мотивиран, той е екстрадиран в САЩ, където са му повдигнати редица обвинения, включително заговор за оказване на подкрепа на терористи, заговор за убийство на американци и пране на пари. Срещу Бут е образувано дело по обвинения, свързани с ФАРК, които той отрича и през 2012 г. той е признат за виновен и осъден от съд в Манхатън на 25 години затвор – минимално възможната присъда. Оттогава руската страна иска да си го върне.

ИЗТОЧНИК: САЩ СА ГОТОВИ ДА РАЗМЕНЯТ БУТ

На 27 юли държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че Вашингтон е направил „съществена оферта“ на Русия за освобождаването на звездата от Женската национална баскетболна асоциация Бритни Грайнър и бившия американски морски пехотинец Пол Уилан. Два дни след това Блинкън каза, че е провел „открит и директен разговор“ по телефона с руския външен министър Сергей Лавров и му е оказал натиск да приеме предложението. Блинкън отказа да каже какво САЩ предлагат в замяна за Грайнър и Уилан. Източник, запознат със ситуацията, потвърди съобщение от Си Ен Ен, че Вашингтон е готов да размени Бут като част от сделката. Лавров е предложил на Блинкън двете страни да се върнат към тихата дипломация по въпроса за размяна затворници „вместо да изнасят спекулативна информация“, се казва в изявление на руското външно министерство. Лавров каза, че екстрадицията на Бут от Тайланд е „крещяща несправедливост“ и намекна, че той е невинен.

Коментари от интервю от 2012 г. със съдията, водил делото срещу Бут в Ню Йорк, в които той казва, че 25-годишната присъда е „прекомерна“, понякога се появяват в руски медии, представящи аргументи, че Бут трябва да бъде върнат у дома.

По-рано тази година се появиха спекулации, че Бут ще бъде разменен за Тревър Рийд, ветеран от американската морска пехота, излежаващ присъда в затвора в Русия по обвинения в нападение. В крайна сметка Рийд беше освободен в замяна за Константин Ярошенко, руски пилот, излежаващ присъда в САЩ по обвинения в трафик на наркотици.

За експертите продължаващият интерес от страна на Русия към Бут, заедно с неговите умения и връзки в международната търговия с оръжия, силно подсказват, че той е свързан с руското разузнаване. В свои интервюта Бут е казвал, че е учил в московския Военен институт за чужди езици, който служи за тренировъчна база на офицери от военното разузнаване.

„Бут почти сигурно е агент на ГРУ или най-малкото актив на ГРУ“, заяви Марк Галеоти, експерт по руските служби за сигурност в мозъчния тръст Кралски институт на обединените служби, визирайки службата за военно разузнаване на Русия. „Неговият случай се превърна в символ за руските служби за сигурност, които искат да покажат, че не изостават своите хора“, добави Галеоти.

Според Кристофър Милър, журналист, който е кореспондирал неонацисти, затворени заедно с Бут в щатския затвор „Марион“ в Илинойс, бившият търговец на оръжия има снимка на Владимир Путин в килията си и казва, че Украйна не бива да съществува като отделна държава.

Съпругата на Бут Ала, която живее в Санкт Петербург, каза за Ройтерс в интервю, проведено чрез приложението „УатсАп“: „Ние много се надяваме, че всичко ще бъде решено и ще бъде постигнато споразумение“. „Единственото, което остава, е да се молим“, добави тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.