Руснаците в Европа: Чувство, че „не са добре дошли“

Руски емигрант във Франция с плакат „Аз съм руснак и ме е срам“. Снимка: АФП/БТА

Войната на Русия в Украйна влияе на начина, по който Белгия и държавите-членки на ЕС приемат руснаци

Руските граждани, които се опитват да посетят Европейския съюз, усещат последствията от войната на президента Владимир Путин в Украйна. Те се сблъскват с повече трудности при влизане в страните-членки на ЕС като например по-строги административни правила и чувството, че „не са добре дошли“.

Белгия все още издава визи на руски граждани, но обработката на молбите сега отнема значително повече време, отколкото преди войната в Украйна. Руските власти изгониха белгийски дипломати от белгийското посолство в Москва миналия април и Белгия заяви, че времето за чакане се дължи на недостиг на персонал, тъй като персоналът е съкратен с две трети.

От 1 юли посолството на Белгия вече не разглежда молби за визи за по-малко от 90 дни. Заявленията за визи за професионалисти, студенти, изследователи, за събиране на семейства и за детегледачи са с приоритет. Министерството на външните работи на Белгия подчерта, че тези мерки не са директно насочени към Москва, а към всичките седем държави, за които отговаря посолството на Белгия в Москва.

Руснаците все още могат да кандидатстват за убежище в Белгия. През 2022 г. броят на руснаците, кандидатстващи за статут на бежанци, се е увеличил в сравнение с 2021 г. През първите седем месеца на 2022 г. 329 руснаци са подали молба за убежище, а през 2021 г. кандидатствалите руски граждани са 306 според белгийското външно министерство на Белгия.

Граничност

Положението на руснаците става все по-трудно особено в страните, граничещи с Русия и Беларус. Естония обяви на 28 юли, че ще спре да издава визи или разрешения за временно пребиваване на руски граждани, които искат да учат в страната. Освен това естонските власти вече няма да позволяват на руски или беларуски граждани, които нямат законно право да останат в страната, да останат там, като това се отнася и за хора, които имат виза, издадена от друга страна от ЕС.

„Това са граждани на държава, която води геноцидна война и в този случай мнението на Естония е, че санкциите трябва да засегнат цялото руско общество. Насърчавам ЕС да приложи тези ограничения“, каза естонският външен министър Урмас Рейнсалу.

„Може би даден гражданин да не участва в решенията и военните действия и да не е съгласен с режима на Путин, но е ясно, че той е гражданин на страната, която води геноцидна война в Украйна.“

„Непоносимо“ във Финландия

Финландия е единствената страна в ЕС с граница с Русия, която все още издава туристически визи на руски граждани. Но за много финландци руският туризъм сега е под съмнение – с автобуси, превозващи руски граждани до Нуйямаа, граничен пункт между двете страни.

Макар финландците да се отнасят скептично към руския туризъм, с облекчаването на ограниченията на ковид-19 нарасна броят на пристигащите руснаци: 185 000 руски туристи са посетили Финландия през юли, докато дошлите през юни бяха 125 000.

„Украински граждани са убивани, цивилни, жени и деца са убивани в Украйна, а междувременно руски граждани са на почивка в ЕС. Намирам това за непоносима ситуация“ – критика, отправена от финландския политик от Националната коалиционна партия на Финландия Юка Копра.

В посока Централна Азия и Близкия изток

Най-богатите руснаци отиват в Обединените арабски емирства. Турция също приема хиляди руснаци. Директните полети все още свързват двете държави, а през май стана известно, че руснаците са основните чуждестранни купувачи на турска недвижима собственост по данни на официалната статистика, цитирани от Евронюз.

Освен това много руснаци решават да се установят в бившите съветски колонии в Централна Азия, тъй като не им е нужна виза. По този начин те избягват санкциите и могат да развиват бизнеса си, без да преодоляват пречки в приемащата страна, каза пред белгийския канал RTBF Никола Госет, изследовател Русия-Евразия в Белгийския кралски институт по отбрана.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.