Гняв и осъждане срещу доклада на „Амнести интернешънъл“ за Украйна, организацията не приема критиките

Оксана Покалчук

Шефката на украинския клон на „Амнести интернешънъл“(АИ) подаде оставка, като заяви, че правозащитната организация е отхвърлила възражението ѝ срещу публикуването на доклад, в който се твърди, че украинските сили са изложили цивилни граждани на руски атаки, тъй като са се разположили в населени места, съобщи Асошиейтед прес.

Вчера вечерта във Фейсбук Оксана Покалчук обвини бившия си работодател, че не е взел предвид военните реалности в Украйна и опасенията на местните служители, които са настоявали докладът на АИ да бъде преработен.

Докладът, публикуван в четвъртък, предизвика гневни осъждания от страна на висши украински служители и критики от страна на западни дипломати, които обвиниха авторите в неясни твърдения, които сякаш приравняват отбранителните действия на украинската армия с тактиката на нахлуващите руснаци.

„Болезнено е да призная, но аз и ръководството на „Амнести интернешънъл“ се разделихме по отношение на ценностите“, пише Покалчук. „Вярвам, че всяка работа, извършвана за благото на обществото, трябва да отчита местния контекст и да обмисля последствията.“

Покалчук заяви, че нейният офис е поискал от ръководството на организацията да даде на украинското министерство на отбраната достатъчно време да отговори на констатациите в доклада, и заяви, че ако АИ не го направи, това ще подпомогне усилията на Кремъл за дезинформация и пропаганда.

„Убедена съм, че нашите проучвания трябва да се правят задълбочено, като се имат предвид хората, чийто живот често зависи пряко от думите и действията на международните организации“, каза тя.

В прессъобщение, което придружаваше публикуването на доклада, генералният секретар на „Амнести интернешънъл“ Аниес Каламар заяви, че организацията е „документирала модел на украинските сили, които излагат цивилни на риск и нарушават законите на войната, когато действат в населени райони“.

„Заемането на отбранителна позиция не освобождава украинските военни от задължението да спазват международното хуманитарно право“, заяви тя в четвъртък.

Говорителят на руското външно министерство цитира твърденията на „Амнести интернешънъл“ като доказателство, че Украйна използва цивилни граждани като жив щит.

ТАСС допълни, че АИ на 29 юли е изпратила до правителството на Украйна писмо, в което информира за своите изводи. „В това писмо ние изброихме множество градове и села, в които сме документирали описаните в информацията за медиите действия, и предоставихме джи пи ес координатите на 24 места, включително училища и болници, в които – както потвърди АИ – са били разположени украински войници“.

Множество западни учени в областта на международното и военното право излязоха в социалните мрежи, за да отхвърлят твърдението на АИ за човешки щит. Те заявиха, че докладът съдържа лоши формулировки, които размиват правните различия и пренебрегват бойните условия в Украйна, посочва АП.

Украинските лидери, включително президентът Володимир Зеленски и министрите на външните работи и на отбраната, осъдиха остро доклада, който според тях не предоставя картината за руските бомбардировки на населените места и документираните нападения срещу цивилни граждани.

Каламар публикува в петък съобщение в Туитър, в което защити работата на организацията и се прицели в нейните критици.

„Украински и руски тълпи и тролове в социалните мрежи: днес всички те атакуват разследванията на Амнести. Това се нарича военна пропаганда, дезинформация, подвеждаща информация. Това няма да накърни нашата безпристрастност и няма да промени фактите“, написа тя.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба публикува гневен отговор на Каламар, в който обвини организацията ѝ във „фалшив неутралитет“ и в това, че без да осъзнава вреди на себе си и помага на Кремъл.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.