9 факта за газа

Подводен газопровод край Александропулис. Снимка: фирмен сайт1. Имаме 25-годишен договор за доставка на азерски газ на цена, която към момента е около 5 пъти по-ниска от тая на руския.
2. Цената по договора на Булгаргаз с Газпром е вързана с цената на TTF (цената на холандската борса), която в последните седмици е около 200 евро/МВтч.
3. Цената по договора ни с Азербайджан е вързана с цената на петрола, и в момента е около 35 евро/ МВТч.
4. Договорът за азерски газ е за 1 млрд. куб.м/годишно, около 1/3 от потреблението ни в последните години.
5. В момента получваме около 1/3 от договорения азерски газ на тая цена през старата връзка на Кулата.
6. Другите 2/3 получаваме с бартер – гърците задържат нашия азерски газ от ТАНАП, а ние взимаме техен от Турски поток (демек от Газпром). Тези 2/3 са на по-висока цена (по данни на Делян Добрев, които може да са завишени, около 100 долара/МВТч).
7. За да получаваме пълните количества азерски газ на ниската цена, трябва да заработи новата газова връзка с Гърция.
8. Договорът на Булгаргаз с Газпром изтича в края на годината.
9. Газпром подава едва 20% от договорените количества газ по Северен поток към Германия, въпреки че Германия се съгласи да ползва новата схема на плащане към Газпром.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.