Талибаните се радват, че неверниците напуснаха Афганистан

Талибани се возят на колички в лунапарк. Снимка: видеокадър

Година след завръщането си на власт талибаните консолидират влиянието си в Афганистан, като се опират на десетките хиляди бойци, участвали в бунтовническите действия. Франс прес направи няколко портрета на бойците в Кандахар, който е център на талибанското движение, както и в столицата Кабул.

Това ислямистко екстремистко движение, създадено през 90-те години на миналия век в района на Кандахар и ръководено сега от лидер, който води отшелнически живот – Хайбатула Ахунзада, взема името си от арабската дума „талиб“, която означава студент. Това е свързано с религиозните училища – медресета, където се обучават неговите членове.

„Радвам се, че неверниците напуснаха, и че муджахидините дойдоха на власт“, каза в Кандахар 22-годишният боец Шафирула Хобиб.

С автомат „Калашников“, преметнат през рамо, върху традиционна роба с шалвари – камиз, с черен тюрбан и брада, той разказа, колко се е зарадвал да види как „ислямисткото правителство се завръща на власт“.

Няколко бойци уверяват, че Афганистан вече е сигурно място за първи път от десетилетия.

„Аз съм военен и мога да кажа, че оттогава няма нито един убит афганистанец, което ще рече, че всички са в безопасност“, каза 30-годишният Мохамад Валид, пазач в шиитска джамия в Кабул.

По улиците на столицата срещаме бойци, идващи от отдалечени райони, но членовете на движението са основно от етноса пущуни.

Повечето от тях са учили в сунитски медресета в Пакистан и за тях установяването на система, основана на ислямския закон – шариата, е един от най-големите им успехи във войната.

„Всички мъже и жени сега могат да живеят свободно в цял Афганистан“, каза 27-годишният боец Ниаматула.

Талибанското тълкуване на шариата налага многобройни ограничения на жените, те са държани настрана от обществения живот, от много постове в държавната администрация и от образованието.

Единственото, за което съжаляват въоръжените талибани, е, че правителството им не е признато на международната сцена.

„Макар че се радваме да видим едно ново ислямистко правителство, е тъжно, че светът все още не ни е признал“, каза 22-годишният Матиула Куреши, застъпвайки на поста си на контролно пропускателен пункт в Кандахар.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.