Взривове в Крим: версиите се разминават и случаят засега е „загадка“

Взривове в Крим. Снимка: БТА


Разминават се експертните версии по повод експлозиите на военното летище „Саки“ в Крим, констатира в. „Московский комсомолец“. Руският печат помества коментари за вчерашния инцидент на украинския полуостров, анексиран през 2014 г. от Москва, където според федералното министерство на отбраната са се взривили авиационни боеприпаси.

По последни данни на кримските здравни власти ранените са 9 и са получили медицинска помощ, посочва „Известия“. Все още не се знае за други загинали освен един цивилен, за когото бе съобщено вчера.

Никой не е забелязал удар на ракети или снаряди по въздушната база, затова според местните хора става дума за диверсия, цитира „Московский комсомолец“ реакция в Телеграм на бившия украински депутат Олег Царьов, осъден през май на 12 г. затвор за колаборационизъм с Русия. А според руския политолог Дмитрий Евстафиев „дори да е диверсия… Това е удар по наша конституционна територия, което влече не само политически, но и юридически последици“.

Малко е вероятно мощната противовъздушна отбрана на Крим да е „проспала“ ракетна атака, пише „Независимая газета“.Малко преди излизането от печат на днешното издание на вестника официална версия стана предположението за нарушение на нормите за сигурност или случайно стечение на обстоятелства. Медии вече писаха, че причина за инцидента е бил пожар при товарене на гориво, добавя всекидневникът. Но припомня: „Украински представители неведнъж са заявявали, че смятат при първа възможност да атакуват военни обекти в Крим“.

Украйна отрича да е замесена, отбелязва онлайн изданието „Медуза“. „Какво общо имаме ние? Това може да са компенсаторни механизми на неефективното управление във въоръжените сили на Руската федерация“, казал пред руската телевизия „Дожд“ Михайло Подоляк, съветник в офиса на украинския президент. Но заявил в Туитър: „Всичко едва започва“.

Експлозиите „са поредно напомняне чий е Крим. Защото това е Украйна!“, цитира руското сп. „Военное обозрение“ коментар на украинския вицепремиер Ирина Верешчук в социалните мрежи.

Главният редактор на руската телевизия Ар Ти Маргарита Симонян заявила в Телеграм, че според източници „е изключено огнево въздействие от страна на Украйна“, но може да става дума за диверсия или „безхаберие“.

Основната „неофициална“ версия за станалото са украински удари с американски ракети „Хаймарс“ „някъде откъм Одеса“. Никой обаче не е видял нито една ракета в небето, нито стрелба по нея от руските зенитни системи, пише в коментар за „Комсомолская правда“ московският военен експерт Виктор Баранец.

Освен това ракетите би трябвало да прелетят над 300 км, но Украйна няма такива оръжия. Дори САЩ да са доставили на Киев системи ATACMS, което Пентагонът отрича, техните боеприпаси не биха стигнали до кримската база, тъй като максималният им обсег е 272 км. Накрая, засега на мястото на експлозиите не са открити никакви парчета от ракети, разсъждава аналитикът.

И добавя, че „никой от стотиците очевидци не е отронил и дума за разхвърчали се бомби или ракети, което неизбежно трябва да се случи при детонация“. „Загадка някаква…“, заключава наблюдателят на „Комсомолская правда“.

Пристигнал на местопроизшествието, руският губернатор на Крим Сергей Аксьонов уверил според „Комерсант“, че няма да обявява извънредно положение в региона, а днес властите ще започнат основната дейност, насочена към оценка на щетите от взривовете.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.