Българските религиозни войни за руския газ

„Газпром“, независимо от частните акционери в компанията, е инструмент в политиката на Русия. Компанията разполага с огромни ресурси и неизменно се свързва с корупция и политическо влияние в различни европейски страни. Снимка: Уикипедия

Делюзията, за разлика от илюзията, е по-крайна фантазия, вяра в нереални факти, които не отговарят на действителността. Например, че ваксините те чипират и ставаш рутер, управляват те с 5G мрежата – както твърдят много пациенти в социалните мрежи.

Състоянието на делюзия в психиатрията се смята за патология. Не се влияе от реални доказателства. Може да бъде индикатор и за психиатрични заболявания като шизофрения, парафрения, мания, биполярни разстройства и депресии.

Единствената делюзия, която психиатрията не смята за патология, е религиозната вяра в Бог. Макар че и с религията има примери на психически разстройства.

На дневен ред у нас е една нова делюзия, която трябва да се класифицира от психиатри – газът на Газпром. Двупосочна делюзия. За едни газът от Газпром е спасение, евтин, благодат, братска и славянска любов. За други е скъп, вреден, заробване, няма да се къпя, не ща руски газ. Тук всякакви аргументи за борсова цена, конкуренция и диверсификация, сигурност на доставки, са без значение. Размахват ги само според посоката на делюзията си. Нападат се едни други с обвинения. Нещо като религиозна война.

Току някой започне да ти обяснява, какъв договор имаме с Газпром или как се определя цената. Ако възразиш нещо – Ти какъв си, бе, специалист ли си? Макар че всички в социалните мрежи са специалисти по доставки на газ.

Дали са прави онези, които твърдят, че една трета (според някои и две трети) от хората имат психически проблеми? За света не се знае, но за България изглежда много реалистично.

Дошъл е момент делюзиите ни за руски и американски газ, съответно за Русия и Запада, да доведат до религиозни войни. България вече е разделена на тази религиозна основа, подобно на Ирландия и Северна Ирландия. Само още не се е уредил териториално въпроса с разделението. Всъщност у нас вече не може да се говори за нация. Две части от нацията се мразят все едно са вражески държави.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.