Бойко Рашков: Рушат завареното и го представят като стабилизация

Бойко Рашков. Снимка: БГНЕС

 

 

Бойко Рашков, бивш вътрешен министър, за завръщането на мутрите, за делата „на трупчета“, за ареста на Борисов и рекета на неговата власт, за промените в МВР на служебния министър:

„От прокуратурата се прави всичко възможно да се бави

 

разследването за магистрала „Хемус“

 

Докато бях министър, данните, с които разполагах, бяха, че прокуратурата не бърза да приключва каквито и да е дела, сякаш се притеснява да не би да стигне до нещо, което да е уличаващо за бивши министри от ГЕРБ от Министерството на регионалното развитие. Да не би да се стигне до обвинителен акт и да се внесе делото в съда. Ползва се негативният опит от делото КТБ, което най-вероятно никога няма да приключи или когато най-сетне приключи, ще са изтекли всички давностни срокове за търсене на наказателна отговорност.
Това е патент на българската прокуратура. Стигна се до унизителния израз „вдигане на делото на трупчета“. След като един главен прокурор търпи да чува такава професионална терминология, ние с основание можем да съдим за неговите качества като професионалист и ръководител на прокуратурата.

Всеки път повтарям с обучителна цел, че

 

арестът на Борисов не е на министъра

 

Колегата Демерджиев (бел. ред. – служебният министър на вътрешните работи) би трябвало да го знае, тъй че излишно е да се зарича, с което заблуждава обществото, че министърът на вътрешните работи задържа и освобождава от стража. Министърът носи политическата отговорност, но не арестува и не освобождава. Това е правната страна.
Може да се каже, че по мое време беше задържан под стража, за 24 часа, бивш министър-председател. Е, аз пък мисля, че това е постижение на МВР. Служителите от съответната дирекция заслужават поздравление, защото преди задържането е извършена огромна къртовска работа да се събере и оцени цялата информация.

Сега ръководството именно на тази дирекция, която събра информацията по отношение на Борисов, Горанов, Арнаудова и други, вече го няма в главната дирекция, махнато е. Така че, когато споменавам за мутри, имам предвид, че вече няма да има кой да систематизира огромния информационен масив, въз основа на който беше осъществено задържането на Борисов. Изобщо няма и да помислят вече – забележете – за образуване на досъдебно производство и пристъпване към неотложно следствено действие.

Защото прокуратурата никога нямаше да постави началото на наказателен процес. Демерджиев първо да се запознае с фактологията и след това да дава заключения как би действал той, за разлика от мен.

Никой не си и помисляше, че може да използва тази законова възможност, за да постави началото на наказателен процес. Сега имате възможност да питате прокуратурата какво върши по това разследване. Когато има сигнал, че един човек е бил обект на рекет или изнудване от служител на висока властова позиция, с оригиналния подпис на човека, който дава тази информация, на какво основание МВР да стои със скръстени ръце? Както е стояло.

..Мнението и на колеги в МВР, с които съм работил 14 месеца, е, че

 

започва разрушително начало

 

Докато се твърди, че оставяме хаос и разруха, започват с разруха на завареното, представяна като стабилизация.

Преди всичко с отстраняването, наричано преместване – как се играе с терминологията само! – на хора на ръководни позиции. Не става дума за уволнения, което не е възможно, тъй като законът пази служителите, а за отстраняване от ръководните длъжности и запращане в девета глуха на полицаи – майстори в професията. Какво мога да кажа за такива действия, овен че ако ще говорим за разруха, ето я.

Разкриха много случаи на продаване и купване на гласове, включително с използване на специални разузнавателни средства (СРС) , включително и задържане на представители на ГЕРБ. Дори Борисов отиде на място да се прегръща със задържаните за изборни измами и да казва колко е лош министърът на вътрешните работи. Аз оцених работата на тези служители и ги издигнах на ръководни позиции в дирекциите Национална полиция и Гранична полиция. Идва новият министър и за часове ги маха – под формата на преместване. С неясни мотиви.

Без съмнение тези въпроси са решавани на други нива. Да се предприемат такива кадрови решения веднага с поемането на министерския пост, наподобява на внушено поведение. Сам човек, колкото и сигурен в себе си да се чувства, току-що влязъл в министерството, е изключено да реши с един замах да отстрани цялото ръководство на Националната полиция, веднага да смени директора на Граничната полиция, която е постигнала резултат, досега непостиган. И същия този директор, млад мъж – Деян Моллов, който е израсъл на границата, влязъл е в системата на МВР и се е развивал само по тази линия, и който почти спеше на границата, за да движи работата, сега е отстранен. Уволнен е на втория ден от сядането на министерския стол на колегата Демерджиев. Е, как няма да ми е мъчно, как да не надигам глас и да питам. Значи някой го насочва министъра, някой го мотивира кого да махне и кого да остави. И тъй като се отстраняват в момента качествени служители, не мога да не реагирам.

За недеклариралите сметки и имоти в чужбина

на магистрати и политици Цацаров като главен прокурор беше обявил, че са установени от ДАНС. Това е маниерът на Цацаров. Той нарежда нещо да се провери, след което не се обявява резултат, тоест резултатът не се използва по предназначение. Стои въпросът: защо Цацаров е поискал да се провери тази информация от ДАНС. С каква цел, след което е покрита с гриф за сигурност. Тези, които са вътре, добре знаят че не са декларирали сметки в чужбина. Възниква въпросът създал ли е Цацаров условия за корупционна среда. Всеки би бил готов да плати както може за мълчанието, само и само да не излезе наяве, че не е декларирал имот, който е придобил в чужбина.
За мен целта е изнудваческа, а не който не си е декларирал сметката или имуществото, да си плати глобата или да. Това е средата, създавана от един министър-председател, който слава на Бога от година и половина не е на власт, в която изнудването, рекетирането са били всекидневие. Ще я покрием тази проверка с гриф за сигурност, а пък тези магистрати да си правят сметката – как решават делата, чий интерес защитават днес или утре, все неща, които нямат нищо общо с правовата държава.

А иначе се имитира дейност по декларацията на Бойко Рашков. Бих попитал – докато ме проверяват, може ли да кажат и какво предприемат спрямо неподаващия декларация Слави Трифонов например? С КПКОНПИ ще притискат ли Трифонов за неподадена имуществена декларация? И след като нищо не правят, или поне няма публична информация да правят нещо, или каквото правят е видимо поръчково, не става ли лесно обяснимо защо толкова силно се съпротивляват аз да стана шеф на КПКОНПИ?

Нямам 19 имота, това е грандиозна лъжа,

злонамерено четене на имуществената ми декларация, в която е описана къщата, която имам в София, и спекулацията е от това описание. Нека да излезе някой от КПКОНПИ и да каже, че имам 19 имота. Но КПКОНПИ мълчи, за да продължават спекулациите за моето имуществено състояние, защото изпълняваха поръчка – вижте го тоя какви имоти натрупал.
Аз подавам декларации десетки години, заедно с членовете на семейството си, нека КПКОНПИ да излезе и да каже какво имам и как съм го придобил. Да беше излязъл Цацаров да каже – нали правеше проверка, нали беше наричан национална ценност от ДПС, аз бих го нарекъл слуга на ГЕРБ, да каже какво притежавам.
Но не казва – за да се носи из пространството – абе има там една преписка. Тази преписка няма да приключи, за да продължават спекулациите „разследван от КПКОНПИ“. Че и в чужбина. Аз в чужбина нямам и стотинка, и керемида имот нямам извън България, нито някой от семейството ми.


От интервю на Бойко Рашков пред в. „Дневник“ със съкращения.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.