Почина Дмитрий Врубел, авторът на „Целувката на дружбата“ между Брежнев и Хонекер

Дмитрий Врубел реставрира „Целувка на дружбата“. Снимка: The Insider

Художникът Дмитрий Врубел почина на 62-годишна възраст. Известен е като автор на прочутото графити на Берлинската стена „Господи! Помогни ми да оцелея сред тази смъртна любов“ (Целувката на дружбата), на която са изобразени целуващите се генерален секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев и лидерът на ГДР Ерих Хонекер.

Журналисти съобщиха за смъртта на Врубел на страницата му във Facebook. Източник на The Insider от обкръжението на Врубел потвърди информацията.

В края на юни Дмитрий Врубел се разболява, вероятно от ковид, и е хоспитализиран, но тестовете са отрицателни. Сърцето му не успява да се справи с болестта, включен му е апарат за подпомагане на камерното кръвообращение и е поставен в изкуствена кома. За това пише съпругата на Врубел, художничката Виктория Тимофеева.

Врубел е известен не само с прочутите си графити. През последните години той работи много за виртуални изложби и метавселени и планира да създаде „Музей на събитията“. Според него музеят е трябвало да бъде част от „изкуството за бързо реагиране“, при което творбата е мемориален музей, посветен на важно актуално събитие, неговите участници, детайли и подробности, хронология, различни интерпретации (в различни стаи) и исторически паралели.

Възможност за лекции, обиколки с екскурзовод, както и актуализации и допълнения към изложбата, с включване на коментари от участниците в събитията и възможност за видео отразяване на живо в социалните медии.

„Това ни хрумна наскоро – във връзка със самолета за Минск“, казва Врубел пред The Insider. – Това е чисто музейно събитие. И интересното е, че в този музей – и хриптящият Лукашенко, и надутата Симонян, и килиите на Окрестин – това са най-важните експонати, без които не можеш да минеш. Без тях той би бил като музея в Аушвиц без газовите камери и без снимките на надзирателите.

Врубел искаше да създаде музей, в който зрителите да могат сами да организират обиколки, публични лекции и срещи във всяка музейна изложба, както и да предават, снимат и правят видео оттам.

Той планираше да създаде метавселена на Прекрасната Русия на бъдещето, в която щеше да има няколко различни конкурентни (до и включително взаимно изключващи се) работни версии на такова устройство „според Гудков, според Кудрин, според Ходорковски, според Навални, според Каспаров, според Гуриев“. Врубел използва за образец модела на административната и политическата структура на ФРГ.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.