„Събитие с историческо значение“ – как ФБР обискира имението на Тръмп

Доналд Тръмп. Снимка: от тв екрана

Обискът на имението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп не слиза от страниците на западния печат.

Британският в. „Телеграф“ отбелязва думите на Тръмп, че агентите на ФБР, които са претърсили дома му в Мар а Лаго, са взели паспортите му, което според бившия стопанин на Белия дом било „политическо нападение“.

Бившият президент написа в своята социална мрежа „Трут“ седмица след като ФБР обискира дома му във Флорида, за да изземат агентите секретни документи, че „те откраднаха трите ми паспорта (единият с изтекъл срок) заедно с всичко останало. Това е нападение срещу политически опонент на ниво, каквото не е виждано досега в нашата страна. Трети свят.“

ФБР не е коментирало досега това твърдение, отбелязва „Телеграф“, и уточнява, че тази федерална служба обикновено изземва паспорти, ако се смята, че има опасност лицето да избяга в чужбина.

Заповедта за обиск, издадена от съда в петък, показва, че агентите са изнесли 11 комплекта класифицирани документи от дома на Тръмп във Флорида.

Министерството на правосъдието обаче се противопостави на исканията за разсекретяване на клетвената декларация, използвана като обосновка за претърсването, като заяви, че тя съдържа „изключително важни и подробни факти от разследването“, както и „изключително чувствителна информация за свидетели, включително свидетели, разпитани от правителството“.

Тръмп беше призован да смекчи реториката си на фона на рязкото нарастване на заплахите срещу правоприлагащите органи.

„Ню Йорк Таймс“ отбелязва, че изданието е било сред медиите, поискали огласяване на доказателствата за предприемане на обиска в Мар а Лаго.

Вестникът посочва, че една от причините правителството да не публикува писмените показания, довели до обиска, е да бъде защитена самоличността на свидетелите от смъртни заплахи. Вчера прокурорите в Пенсилвания огласиха обвиненията срещу мъж, обвинен, че многократно е заплашвал да убие агенти на ФБР в дните след претърсването на имота на Тръмп.

„Ню Йорк Таймс“ посочва, че съдията, подписал заповедта за претърсване, Брус Е. Рейнхарт, в крайна сметка ще реши дали направената под клетва декларация трябва да бъде публикувана. Не е ясно кога той ще се произнесе по искането на медии, допълва вестникът.

Изданието отбелязва, че правните – и политическите – последици от обиска на имота на Тръмп продължават да занимават общественото мнение и припомня думите на бившия президент, който обвини главния прокурор Мерик Гарланд в политически мотивиран „лов на вещици“.

„Ню Йорк Таймс“ внесе яснота какви са били „трите паспорта“ на Тръмп, иззети от ФБР. „Късно в понеделник министерството на правосъдието призна грешката и се свърза с правния екип на г-н Тръмп, за да върне трите паспорта – два от тях с изтекъл срок на валидност, а третият е действащ дипломатически паспорт – според един от адвокатите на бившия президент, Еван Коркоран, и говорител на министерството.“

И „Вашингтон пост“, който също е сред медиите, поискали огласяване на дадените под клетва показания – „поради историческото значение на тези събития“ – въз основа на които ФБР е поискало заповед за обиска в Мар а Лаго, обръща внимание на реакцията на Тръмп за отнетите му паспорти. Ежедневникът отбелязва, че от времето на администрацията на Никсън федералното правителство не е упражнявало правомощията си да изземва документи от бивш президент по такъв публичен начин.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.