САЩ: 430 милиарда долара за борба с климатичните промени

Джо Байдън подписва закона в присъствието на сенатора Джо Манчин (първият отляво). Снимка: АП/БТА

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа снощи закон за 430 милиарда долара, смятан за най-големия в историята на страната пакет за борба с климатичните промени. Законът предвижда намаляване на емисиите на парников газ и намаляване на разходите за лекарствата по рецепта, предадоха Ройтерс и АП.

На церемонията по подписването в Белия дом присъстваха видни членове на Демократическата партия. Сред тях бел сенаторът Джо Манчин, чиято подкрепа за т.нар Закон за намаляване на инфлацията бе ключова, защото първоначално той бе против. „Джо, ние нямахме съмнение“, каза президентът по адрес на Манчин.

По думите на Джо Байдън този закон е „последната част“ от неговия вътрешнополитически дневен ред. Освен това той се опитва да подобри позициите на демократите пред избирателите три месеца преди междинните избори през тази есен.

Законът включва най-голямата досега федерална инвестиция в борбата с климатичните промени – около 375 милиарда долара. Освен това той повишава до 2000 долара тавана на годишните разходи за лекарства по рецепта, които се възстановяват по схемата Медикеър, и ще подпомогне около 13 милиона американци да платят здравните си осигуровки.

Средствата, предвидени от закона, се очаква да дойдат от повишените данъци за големите компании и богатите физически и юридически лица. Част от сумите по закона ще отидат за намаляването на федералния дефицит.

Републиканците казват, че новите данъци върху бизнеса ще повишат цените и инфлацията до нива по-високи от 1981 г. Въпреки че демократите са го озаглавили Закон за намаляване на инфлацията, безпартийни анализатори твърдят, че въздействието му върху цените ще бъде слабо забележимо, посочи АП.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.