Унгария: В бежанския център за ортодоксални евреи от Украйна

Паметникът, намиращ се на входа на Мемориала за Холокоста в Дробицки Яр в предградията на Харков, беше повреден вследствие на руския обстрел

Кашерна храна, дискусии на религиозни теми, женски сектор за плуване в езерото Балатон – 18-годишната Рина Джалилова се чувства „наистина добре“ в Унгария, в лагер за украински бежанци, специално пригоден за настаняване на практикуващи евреи.

Разположен в балнеологичния център Балатоньосьод на 130 км югозападно от Будапеща, центърът „Машне Шабад“, в който живеят стотици хора, е „единственият в Европа“, както казва равинъш Шломо Кьовеш, инициатор на проекта, член на хасидското движение „Хабад-Лубавич“.

„Единствено той е предназначен за желаещите да спазват религиозните обичаи, хранителните правила, свързани с юдейската традиция, и да живеят като общност“, обяснява пред АФП 43-годишният духовник.

„Навреме за Песах“

Потърсен от един украински равин, опитващ се да открие място за настаняване „навреме за Песах“, еврейския Великден, Кьовеш се обръща към правителството на националиста Виктор Орбан, с когото е в близки отношения.

Премиерът на Унгария редовно бива обвиняван, че флиртува с антисемитизма. През юли нападки срещу него отправиха Международният комитет за Аушвиц и главният равин Роберт Фрьолих заради острите му изказвания срещу „смесването на расите“.

В отговор на критиките Орбан говори за нулева толерантност към антисемитските прояви и припомня, че е реновирал редица синагоги.

Орбан наистина отказва да отвори вратите на страната за бежанци от Африка и Близкия изток, но бързо предостави на Шломо Кьовеш центъра, за който става дума.

„Да презаредиш душата“

Прострял се на 18 хектара и наброяващ 35-40 сгради, изоставеният от десетина години комплекс е бил преди време почивна станция за служители в унгарската администрация.

Бил е преустроен „само за няколко седмици и бежанците успяха да отбележат“ празника, радва се Кьовеш, с когото разговаряме в местната синагога – бивша винотека с живописен покрив от слама.

Оттогава през него са минали близо 2000 души: едни от тях за по няколко дни, преди да отпътуват за Израел или САЩ, други – без ясни планове, оставали за по-дълго.

В кухнята готвят риба със свидетелство за кашерност, а в столовата се молят брадати мъже. Жени с покрити коси и дълги поли разговарят на брега на езерото за Тората.

Поддържано с дарения – главно от САЩ и Европа, „това място носи покой на изстрадалите хора“, обяснява 33-годишният Яков Голдщайн, украински равин, организирал през април евакуационни акции след руското нашествие на 24 февруари.

„Тук те могат да презаредят душите си“, добавя той, докато по зелените води на най-голямото езеро в Централна Европа величествено се носят лебеди, без да се плашат от монтирането на сглобяеми къщи с цел да се увеличи капацитетът на лагера.

За всекидневните грижи тук отговаря 45-годишната Алина Теплицка, оглавяваща Федерацията на еврейските общности в Украйна. „В момента нямаме места“, казва със съжаление тя, около „500 души са в списъка на чакащите“.

Ново изпитание

Войната е най-новото изпитание за еврейската общност в Украйна, която неспирно се топи, следвайки ритъма на погромите от царската епоха, геноцида през втората световна война и съветските чистки.

Прогонени от постоянните обстрели, хиляди религиозни евреи са избягали от Украйна, една от люлките на хасидизма – мащабно течение в ортодоксалния юдаизъм.

Мемориалът на Холокоста в харковската местност Дробицки яр и друг – в Бабин яр край Киев, където през 1941 г. нацистките окупатори на Украйна са избили 30 000 евреи, са пострадали от удари на руските войски.

„Беше ужасно, сякаш земетресение“, разказва Маргарита Яковлева, преживяла бомбардировка в апартамента си недалеч от Бабин Яр.

Четирийсетгодишната кинорежисьорка стои на опашка в лагера с кучето си Йена, за да се регистрира пред унгарските имиграционни власти, чиито служители са тук на посещение.

Тя още не знае как ще живее занапред – също като Рина Джалилова от Одеса, пристигнала със семейството си през май.

„Не сме планирали нищо, по-нататък ще видим“, споделя младото момиче, което засега прекарва времето си в рисуване и игри с децата от лагера.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.