Морска премиера на „Голи и солени“ с лични истории на известни личности

Съставителката на „Голи и солени“ (Кръг) Жанина Драгостинова и авторите Иван Бакалов и Соломон Паси на представянето в Свети Влас. Снимка: БТА

Времето, което обхващат текстовете в книгата със спомени за морето, е от 60-те години на миналия век до към началото на 2000 година. Авторите – вдъхновяващи личности, споделят много интересни, лични, вълнуващи техни истории и преживявания за летните си почивки и ваканции по Черноморието по онова време, за пътуванията до морето, които връщат детските спомени. Смятам, че се получи един портрет на времето с много сочни детайли, с описание на чувствата и настроенията, на бита в онези времена. Това са едни разкази, които авторите отправят към своите деца. И ако не бъдат разказани, те ще потънат забравени, каза Жанина Драгостинова, съставителка на книгата „Голи и солени“, чиято морска премиера се състоя в Свети Влас.

Всъщност идеята за тази книга със спомени за морето идва от издателство „Кръг“. Драгостинова успява да сглоби книгата-сборник от разказите на 23-ма автори – журналисти, писатели, преводачи, артисти, историк, атлантик и др. Своите спомени от романтични летни моменти разказват в изданието Галя Лозанова, Соломон Паси, Иван Бакалов, Петър Стоянович, Георги Папакочев, Иво Беров, Михаил Вешим, Иван Попйорданов, Владимир Тодоров, Кристина Патрашкова и други. Те пресяват от черно-белите снимки най-цветните си спомени от морето. Част от авторите на разказите бяха на морската премиера на „Голи и солени“. Там беше и Николета Руева от издателство „Кръг“.

„Историите в „Голи и солени“ са толкова различни, колкото са и хората, които са ги писали. В същото време, когато човек прочете всички, осъзнава, че те правят една завършена картина за времето преди промените, за времето на комунистическа България. Разказва се за Иракли, за Василико, за почивните станции по морето. Става въпрос за безценни разкази – за писателя Васил Цонев, как е излизал от морето с маска, шнорхел и водорасли, за Водния дух, за дивото къмпингуване, за много други интересни моменти. Това е една книга за бавното пътуване, за старите коли, за първите гаджета, нощното къпане, малките свободи и големите несвободи“, сподели дългогодишният пиар на Столична община Галя Лозанова, разказвач с лична история в сборника.

Разказите в „Голи и солени“ са допълнени от фотографии на журналиста Иван Бакалов и снимки от личния архив на актрисата Ана Вълчанова. Изображенията разказват за диви плажове по нашето Черноморие, красиви любови, вихрени танци на морето, гларусите.

„Човек, като стигне до 50-60 години и изведнъж се оказва, че има страшно много спомени и преживявания. Хората на тази възраст се събират и разказват как беше. Тази книга е нещо такова, портрет на онова време. Има едни житейски отношения, преживявания и спомени там на плажа, ние разказваме за нашето море. Някои дори озлобено казваха, че това е соцносталгия. Не е нужно да тълкуваме политически. Много е смешно, защото животът си е живот, морето си е море, на друго море не сме ходили“, каза Иван Бакалов на премиерата на книгата.

„Българското море преди 40 години за мен беше най-големият порив на свободата“, добави политикът Соломон Паси. Всички прекрасни разкази и спомени в „Голи и солени“ абсолютно не мога да ги нарека носталгия по соца, а по-скоро са демократичен реализъм. Всъщност разказва се за времето, което роди промените“, смята Паси.

„Цялото това време беше време на търсене на нашето поколение на някакви форми за освобождение, форми на протест – купоните, дългите коси, да пуснеш брада, момичетата с късите поли, нудизма, да чакаш да те вземат на автостоп, да хванеш трамвай в движение, всичко това през онези години беше някаква форма на протест“, каза политикът.

Текстовете в „Голи и солени“ връщат читателя в годините, когато рокендролът е бил млад, дюните – неразорани, времето, когато на нашето море са идвали немкините от ГДР, а леките коли са били тежкотоварни. Тогава хазяйките в Созопол са криели ютиите и броели душовете, дискутирали са се забранените теми за изкуство, култура, политически идеологии.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.