Първият електрически и автономен кораб влезе в редовна експлоатация

Корабът на път през залива между двете пристанища. Снимка: Yara

Първият в света товарен кораб с електрозадвижване влезе в постоянна експлоатация в Норвегия.

Контейнеровозът „Yara Birkeland“ също така е автономен, тоест управлява се дистанционно, безпилотен. Засега има само ограничен екипаж от един човек, с наблюдателни функции. В бъдеще корабът ще бъде първият напълно автономен плавателен съд, ще се товари, движи и разтоварва напълно автоматизирано.

Капацитетът му е 120 контейнера, с товароподемност 3200 тона. Задвижва се от четири електродвигателя, с две витла с азимутни устройства и две тунелни устройства за маневриране.

Корабът е предназначен да превозва химикали и торове между двете пристанища Хероя и Бревик в Южна Норвегия, само на 7 мили разстояние, но с това съкращава дълъг обиколен път по суша и спестява 40 000 пътувания годишно на тирове с дизелово гориво. Ще намали с 1000 тона годишно емисии на въглероден диоксид.

Контейнеровозът има батерии с капацитет 6,7 мегавата. Оптималната му енергоспестяваща скорост е 6 възела (11 км в час) и максимална скорост 11 възела (около 20 км в час). Дълъг е 80 метра и широк 15 м.

Контейнеровозът ще премине към напълно автономно управление, акостиране и товарене без екипаж в пробен срок до 2 години. Снимка: Марин трафик

Корабът стува 24 млн. в евро и е инвестиция на химическата компания, която произвежда торове „Yara International“.

Проектиран е от норвежките компании „Marin Teknikk“, с навигационно оборудване от „Kongsberg Maritime“. Правителството на Норвегия е отпуснало безвъзмездна помощ от 133,6 милиона норвежки крони за изграждането на кораба (близо половината от общите разходи).

Корабът носи името на компанията и на нейния основател норвежкият учен Кристиян Биркеланд.

Проектът цели да създаде първата напълно автономна логистична концепция в света – от операции на индустриални обекти, пристанищни операции и операции на кораби. Корабът тръгна на вода в края на миналата година, официално беше открит през април тази година и в момента е в процес на двугодишен пробен период, в края на който корабът трябва да бъде сертифициран за напълно автономни операции. Ще премине към управлението напълно без екипаж.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.