Ама Украйна била част от Русия, нямало такава нация… И що ги наричате укри?

Разрушени от руските войски жилища в Сумска област. Снимка: UNIAN

Щом някой спомене в социалните мрежи, че няма оправдания за тази война, започват да валят обяснения, че не познава историята на Русия и Украйна. Нямало такава държава Украйна, там е било Русия. Тоест съвсем оправдано е руските войски да разрушават градове и села, избиват и прогонват мирно население?

Сред симпатизантите на Русия повечето са поклонници на СССР и в Путин виждат преродения СССР. Но изглежда им е къса паметта или не познават историята. По настояване на СССР Украйна (УССР) и Беларус (БССР) са включени като отделни държави-учредителки на ООН, а СССР представлява всички останали съветски републики.

Царска имперска Русия не допуска да има държава Украйна, има губернии, има киевско генералгубернаторство. Както и Финландия, Грузия и бивши съветски републики, са били губернии при царя. Но болшевишка Русия допуска Украйна като отделна държава и се съюзява с нея.

Украинска народна република се появява през 1917 г., която се присъединява към СССР и през 1920 г. става Украинска съветска социалистическа република (дребна подробност – актът е подписан и от българина Кръстю Раковски, като един от членовете на президиума на конгреса на съветите, написал конституция на УССР).

Как така Украйна е отделна държава и от самото учредяване на ООН е страна член, а сега не може да е държава? И някои оправдават сегашната война като търсят основание в средновековната история. Звучи налудничаво. Съвременният украинец и европейците трябва да мислят според това какво е било в 13-14 век в Русия, защото така иска Путин.

По-нататък – отделянето на Украйна при разпадането на СССР е скрепено с договор, подписан от Русия, която признава границите ѝ. А през 1994 дори става гарант за териториалната цялост на Украйна, заедно с Великобритания и САЩ. Днес е решила да не ги признава и

Путин иска да си вземе каквото може

Първо си взе Крим (даден е на Украйна от СССР, после втори път е даден от Русия, с признаването на границите при отделянето на Украйна). Сега Путинска Русия не признава договорите, които е подписала. Ама имало причини, ама американците…

Каквото и да са правили американците (в e-vestnik сме писали за разширяването на НАТО, дето сега пак обещават да не приемат Украйна),  със и без НАТО във Виетнам, Ирак, Сърбия, Афганистан, това не е оправдание за войната и разрушенията в Украйна.

Нали Путин и Русия са алтернативата, антипод на лошите американци? Това ли предлагат – война и разрушения? Да погазват договори и с танкове, ракети и газов шантаж да решават проблемите на Европа? Благодаря на такава алтернатива на американската хегемония.

И у нас повтарят като папагали – ама нямало украинци, тия били част от Русия. Запалените путинисти ги наричат обидно укри. Като видят украинското знаме из интернет, го наричат „парцал“. Нали уж руснаци и украинци били братя славяни и православни, уж не били отделна нация, а сега – укри, нацисти?

Дават ли си сметка тия наши привърженици на Русия, какво може да стане при разрастването на тази война? На страната на Русия ли ще застанат нашите фенове на Путин, ако реши да удари и нас с някоя „специална операция“? За да защити руското население по Черноморието и братята славяни православни българи, „поробени от НАТО и ЕС“. Ама нямало. Тя Русия твърдеше, че няма да напада и Украйна.

Дори неутрални страни с добри отношения с Русия, каквито са Финландия и Швеция, се усетиха и поискаха да влязат в НАТО. Някак не вярват, че Путин и Русия чертаят светлото бъдеще и мира на планетата.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.