От 33 до 800 лева за дипломна работа – цената на студентския мързел

Студенти пред Софийския. Много от тях изкарват цялото си следване с купуване на курсови работи, реферати и дипломни работи. Снимка: Булфото

„Не губете време и пари по библиотеки, вземете всичко при нас наготово!“ -ентусиазирано настояват от www.gotovi.com. Така звучат повечето приветствия на сайтовете, в които можеш да намериш спасение за следващия изпит, ако преподавателят иска да се подготвиш писмено вкъщи. Как ще стане това, е друг въпрос. Писането на теми, реферати, дипломни работи не се осъществява от някакъв зубър с огромни очила и раирана блуза, който бълва материали, затворен вкъщи. Това е бизнес, развиващ се в зловеща конкуренция.

„Заплашвали са ме, когато съм предупреждавал клиенти да не се обръщат към определени фирми, казва човек от бизнеса, пожелал анонимност. Обаждат ми се от време на време с думите: „Мери си приказките, защото, ако те хване еди кой си, ще ти се случи случка“.

И как няма да е жестока борбата, като студентите все повече предпочитат или да си платят за някой изпит на преподавател (виж тук), или да им се напише тема наготово. А теми в Интернет пространството – всякакви, цени – народни. Понякога и не много народни – до 800 лв. по поръчка, конкретна тема. Но както се ориентираш!

Дипломна работа „Витамини, микроелементи и бременност“ – 33,60 лв., реферат „PR-канали за въздействие – Интернет“ – 10 лв., реферат „Конституционни основи на местното самоуправление“ – 5 лв., реферат „Мита и митни сборове – характеристика и съпоставка“ – 5 лв., курсова работа „Автоматизация на счетоводството“ – 5 лв., дипломна работа „Анализ и оценка на кредитоспособността и кредитния риск на Булбанк АД“ – 35 лв., реферат „Скелет на горния крайник“ – 10 лева… – такива оферти има в Интернет.

Гаранцията за качество, обаче, е съмнителна

Стотици са сайтовете, в които можеш да си намериш, най-общо казано, тема – www.top-guns.info, www.referati.com, www.pomagalo.com, www.gotovi.com, http://kursovite.hit.bg, www.studentite.com, www.student-help.hit.bg и много, много други. Някои от тях са статични – в тях се качват теми и всеки може да си ги изтегли, без заплащане. Произходът на темите обаче не е ясен, повечето са много кратки, неточни, без източници. Не е ясно и колко души от твоя курс са изтеглили същата тема и дали няма да стане дублиране. Друг тип сайтове са на обменни начала. Pomagalo.com е най-популярният сайт за обмен на теми, реферати и материали. За да има обмен, такъв сайт трябва да е динамичен, трябва да позволява регистрация на потребители, качвания.

Бургаският свободен университет. България се напълни с университети. Също и с фирми, които предлагат наготово завършването им. Снимка: Булфото

В останалите може да се тегли срещу заплащане. Плащането става с есемес – 1,20 лева, на който ти отговарят със съобщение с парола. Тя осигурява достъпа до желаните теми. В много от сайтовете може да се поръча тема, която да бъде изготвена за определено време. Темите по поръчка са по-скъпи, като за някои плащането става по банков път, а често и на ръка.
„Легалният“ тип сайтове са онези, които са регистрирани като фирма – те предоставят теми срещу заплащане, правят теми по поръчка и даже могат да издадат фактура за извършеното заплащане. Такива сайтове у нас са малко.
Малко са и тези, които гарантират качество и добра оценка за свършената работа. Повечето заели се да пишат теми, дипломни работи в такива фирми са студенти, които искат да заработят нещо по време на следването. Има и много преподаватели, които пишат теми – основно докторанти и асистенти.

Търсенето пък не е ограничено само до редовните студенти в университетите. Според хора от бизнеса много са клиентите, които работят вече, но им искат допълнителна квалификация. Те се записват за въпросната квалификация и изкарват обучението си на готови реферати и теми. „Поръчвали са си кметове, служители от държавната администрация. Имаме български студенти, които учат в чужбина, майки с деца, които учат“, разказват запознати.

Човек от бизнеса

Сайтът www.top-guns.info представя една от малкото легализирани фирми, предлагащи теми, реферати, дипломни работи срещу заплащане. „Това е легален бизнес, казва управителят на top-guns.info, регистрирал съм се като консултантска фирма, занимаваща се с интелектуални продукти. Декларирам доходи, плащам данъци. Работя от 1998 година. Първо тръгнах нелегално, тоест без регистрация. Започнах още от средното образование, правeх пищови за себе си. Впоследствие мои съученици поискаха да им правя, срещу заплащане. Когато ме приеха в университета, реших да се разрасна. В икономическия в Свищов първи курс всички учат едно и също и имах 1000 потенциални клиенти. Купих си компютър, с не големи показатели и започнах да пиша. Една година сам пишех всичко – първо за хора от моя курс, след това за останалите. Всичко опира до рекламата – първо беше с плакати, след което мои колеги ми помогнаха с флаерчета. Впоследствие, като си направих сайта, пусках реклама в Интернет, за да докарвам хора в моя сайт. Нямах притеснения от учителите.“

Дипломанти в Софийския университет. Колко от тях са си купили дипломната работа? Снимка: Булфото

В началото управителят разработва сам сайта, приема и пише сам всички поръчки. В момента за него на договор работят 5 човека, на които се плаща в зависимост от изработеното от тях. Всички пишат теми в различни сфери, без математика и технически науки. „Много е трудно да намериш човек, който пише съвестно, без да лъже. В обява съм писал разработване на теми, и всеки си мисли – еми, то е лесно, оттук ще взема, оттам – copy-paste. След като покажа условията, които трябва да се спазват, някои ми пишат: „Ти луд ли си!“ Изисквам много. Аз работя по 18 часа на ден, от време на време и аз пиша сега, когато някой се издъни. Според мен като прочетеш, като се запознаеш с даден материал, винаги можеш да напишеш. Що се отнася до изкарването на пари – много е относително, през летния сезон например няма много работа – поръчват се предимно дипломни работи. Ако работиш нон-стоп, всеки ден, можеш да изкараш 1000 лева на месец.“

Поръчването става обикновено през сайта. В него има описание на темите, както и цената им. „Качените теми в сайта са готови и са на половин цена, казва управителят на top-guns. Всяка тема е с каталожен номер, знам кога е продадена. И в рамките на половин година тя не се продава на друг клиент, за да не се получава дублиране. При много други фирми цял поток може да се яви с три теми. Много клиенти са ми писали, колко души са били скъсани от потока им, защото предали една и съща тема. Много от хората, които се занимават с такава дейност гледат единичната печалба – да си дадат темата, да вземат парите и това е.
Когато ми се поръча тема, в сайта се попълва бланка – име, мобилен телефон, дисциплина, тема, срок за написване, изисквания – първоначална информация. Тя отива до всички от екипа ми и чакам отговор от тях в рамките на 24 часа. Който е казал „да“, гледам графика му, за да преценя, дали може в срока, посочен от клиента, да свърши работата. Когато не е пиков момент от семестъра, обикновено трябват 3 дни, за да се изготви темата. В този период се включва уговорката с клиента, един ден за плащане, и писане, като това се води експресна поръчка и съответно е по-скъпа.
Високата оценка е почти сигурна при нас. Имах случай декември месец – две сестри ни поръчаха теми при един и същ преподавател. Едната изкара 5, другата беше скъсана. Доколкото разбрах, проблемът беше в това, че нямаше статистически данни, искани от преподавателя, но на практика ние нямаше как да ги предоставим, защото данните от Статистическия институт се публикуват близо 6 месеца след набирането на информацията. Преподавателят също е бил недоволен, че темата е била 10 страници и половина, а изискването му е било точно 10.
Рядко имаме рекламации, но ги имаме предвид. Но клиентът си поставя условията, прави план, ние изпълняваме плана и това е нашата работа. Когато нещо сме пропуснали или не е направено правилно, го коригираме и не взимаме допълнително пари.“

Цените

Цената на темата е относителна. Тя зависи от срока, от тематиката, от обема и от изискванията. В момента най-скъпи са специфичните теми, свързани с маркетингови изследвания, или социологически разработки. Целта на повечето разработки е да се покаже материалът, а ако е нужна анкета, тя се прави хипотетично. Когато клиентът иска реално изследване с анкета – цената е по-висока.
Но на първо място цената се определя от страниците, за реферат е 3 лева на страница – минимум. При темите, в които няма теория, а направо се прилага това, което трябва да знаеш, е 5 лева на страница. Реалните изследвания стигат до 10 лева на страница. Средно дипломна работа може да излезе от 300 до 800 лева (в някои сайтове се предлагат и по 33-35 лв., но това са вече „употребявани“ дипломни работи). „В момента подготвяме дипломна работа от 200 страници за македонка, която трябва да я представи в страната си, за да й признаят дипломата от България, казва управителят на top-guns.info. Цената е 800 лева, но това е единичен случай с много специфични изисквания. Иначе в София за една дипломна работа може да ти искат 800 лева, докато извън столицата тя да излезе 300-400 лева. Наш клиент изкара от 1 до 4 курс с наши теми. Сестра му реши обаче да се обърне за някаква тема към софийска фирма, и се оказа, че е изгоряла. Дала е 400 лева за дипломна работа, но не е получила нищо. От фирмата не й вдигат телефона. Много хора така си губят парите и не правят нищо.“

За сигурността

Според запознати в София има приблизително 20 фирми, които работят в затворен кръг – на един се поръчва тема, и той се обръща към всички, дали разполагат с такава. Това не е гаранция за качество. Колко са такива в България, не е ясно. И ако се чувстваш подведен от някоя фирма, която не е била коректна в спазването на срока или в съдържанието на темата, какво можеш да направиш?

Най-старият университет у нас дава уж престижни дипломи, но много от тях – изкарани с купени курсови и дипломни работи. Снимка: Булфото

Студентката по „Публична администрация“ във Варненския свободен университет Анна Димитрова смята, че е попаднала на некоректна фирма. Пред e-vestnik тя разказа, че се е обърнала към www.ariman.info: „Трябваше ми курсова работа за изпит, който не знаех, че е тази седмица и срокът беше много кратък. Поръчах си я от ariman, защото вече веднъж бях поръчвала оттам, но им дадох по-голям период за разработка. В този случай ми трябваше експресно, затова и цената беше по-висока. Темата беше по „Местна финансова и инвестиционна политика“, 5-6 листа и изпратих 70 лева. Изпитът ми беше на 29 март, а темата трябваше да бъде изпратена на 28-и. Обаждах се на 28-и – казаха ми, че няма проблем, че до довечера ще я имам. Последно се чухме в 19 часа, обещаха ми че до 21 ще имам темата. Цяла нощ проверявах, не получих тема. Накрая седнах и си написах моя курсова работа. Като се прибрах от изпита на 29-и след обяд, видях, че съм получила курсовата си работа. Чувствам се измамена, защото ми поискаха повече пари за бързото изготвяне, а срокът не беше спазен. Обадих се като си получих работата, с идеята, че ще се реагира по някакъв начин – да ми върнат парите или да ми напишат нова работа, но нищо такова не стана.“

От своя страна човекът, който е посочен за контакт в сайта ariman.info, обясни следното: „Тази тема е доставена, това, че е доставена с някакво забавяне… Сещам се за клиентката – това нещо се разигра в събота, аз преди това се опитах да се свържа с нея, за да мога да й предам нещата. Не знам какво се е случило- темата й е изпратена, оттам нататък възможност за трактовки много. Самата клиентка ми се обади и ми каза, че видиш ли, колко лошо било, че не си била получила нещата навреме. Можа да се обади да се плюе по мен, а не е можа да се обади по-рано да направим контакт, да й дадем нещата. Абсолютно съм против да споменавате името ми, вече съдя една компания, която спомена името ми, нека да не сте втората.“ Последва затваряне на телефона.

За да са сигурни клиентите, че няма да бъдат излъгани, трябва да следят за няколко основни неща, съветват „легалните“ фирми. На първо място трябва да се иска договор за изработка на темата. Независимо дали клиентът ще плати 10 лева повече за изготвянето на договора. Това е гаранция, че всичко е легално и че ако стане нещо, може да си търси правата. Пари на ръка не трябва да се дават, трябва да има документ – вносна бележка в банка или касова бележка, за да се докаже заплащането. При такъв тип поръчка трябва да има договор за покупка. По-сигурно е търсещият теми, дипломни работи, реферати да се обръща не към физическо лице, а към фирма, регистрирана по търговския закон.

Ниските цени са голяма предпоставка за да се върже клиент, защото всеки иска да му излезе евтино, казват още „легалните“. Тема под 3 лева на страница е сигнал за потенциална измама. Независимо към кого се обръщат клиентите, винаги трябва да си оставят 4-5 резервни дни, за да може ако изгорят, да си направят темата по друг начин. Всеки, който каже че ще разработи тема за по малко от три работни дни, е некоректен – или лъже, или просто ще изпрати вече готова тема.

Ако поръчалият си тема изгори, той има право да се обърне към Асоциацията за защита на потребителите, смятат „легалните“. От асоциацията коментираха пред e-vestnik, че „би трябвало да има защита за хората, които са били подведени“. Разбира се, всеки може да потърси правата си, ако има доказателство за това, че е платил сума за нещо, което не е получил. „Друг е въпросът за моралната страна в тази ситуация, за това, че студентите постъпват некоректно. Има и друга страна, която обхваща закона за авторското право, защото много често човекът, написал дадена тема или дипломна работа, научава последен, че работата му е разпространена в Интернет и се продава“, добавиха от асоциацията.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.