Ще затвори ли Европа вратите си за туристи от Русия?

Руски емигрант във Франция с плакат „Аз съм руснак и ме е срам“. Снимка: АФП/БТА

Да се забрани руски туристи да влизат в Европа или рязко да се ограничи достъпът за тях като наказание за войната в Украйна – дебати по въпроса внасят напрежение в новия политически сезон в ЕС заради различните мнения по повод санкцията, искана от Киев.

Темата ще намери място в дискусиите на срещата на европейските външни министри, започваща утре в Прага. Най-нападателно настроените държави (балтийските страни, Полша и Финландия) настояват за обща позиция на 27-те членки на ЕС относно тази мярка, безпрецедентна в историята на общността.

„Руските туристи – в Русия!“

Украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да затвори границите си за руснаците, така че те „да живеят в собствения си свят, докато не си сменят философията“.

„Руснаците масово подкрепят войната, аплодират ракетните удари по украински градове и убийствата на украинци. Нека тогава оставим руските туристи да оценят красотите на Русия“, изказа се още по-остро украинският първи дипломат Дмитро Кулеба.

Финландия действа, без да чака

Граничеща с Русия Финландия, която обработва дневно към 1000 визови молби, реши още от 1 септември да намали до 10 на сто броя на визите, издавани на руски туристи.

Откакто европейското въздушно пространство е затворено за тях в отговор на войната, все повече руснаци преминават през съседната страна транзитно на път за други европейски държави, след като получат шенгенска виза за краткосрочен престой (90 дни за период от 180 дни).

По думите на финландската премиерка Сана Марин „не е справедливо руски граждани да могат да влизат в Европа, в шенгенското пространство, за да пътуват като туристи (. . .), докато Русия убива хора в Украйна“.

Въпросните Шенгенски визи

Двайсет и шестте страни от шенгенското пространство (22 държави от ЕС плюс Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн) получиха през 2021 г. общо три милиона молби за краткосрочни визи с различен характер (за туризъм, обучение, бизнес пътувания . . .) главно от граждани на Русия (536 000).

Естония съжалява, че не може да забрани влизането в страната „на лица с визи за друга държава от шенгенското пространство“, и смята, че „посещенията в Европа са привилегия, а не човешко право“.

„Не може да става дума руските граждани да пътуват с туристическа цел, както обикновено“, наблегна чешкият министър на външните работи Ян Липавски, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС.

По примера на Прага, след нашествието балтийските републики и Полша също втвърдиха визовите си режими за руснаците в различна степен (пълна забрана или само за туристи) и с някои изключения (пътувания с учебна цел, по семейни и хуманитарни причини, за опозиционни медии и др.).

С оглед липсата на необходимия за налагане на санкции консенсус сред 27-е членки на общността, Литва предложи „регионално решение“, което да обедини балтийските страни, Полша и Финландия.

Милост за руския народ

Според германския канцлер Олаф Шолц ограничения върху туристическите визи биха станали наказание „за всички, които бягат от Русия поради несъгласие с руския режим“.

Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел пък заяви, че „да се забрани на всички руснаци влизането в Европа не е добра идея“.

А Европейската комисия настоява по хуманитарни съображения да бъдат защитени дисидентите, журналистите и семействата, припомняйки, че молбите трябва да се разглеждат всяка поотделно.

На 8 и 9 септември посещения в Латвия и Финландия ще направи еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон.

Контрапродуктивен подход?

„ЕС би влязъл в противоречие сам със себе си. Тази мярка е в разрез със свободата на движение и с политиката на санкции, която Съюзът следваше досега, твърдейки, че тя не е насочена срещу руския народ, а срещу режима“, изтъква Сирил Брет от Института „Жак Делор“.

„Под 30 на сто от руснаците притежават паспорти, а предпочитаните от тях дестинации са Турция, Египет и Обединените арабски емирства“, напомня Мари Дюмулен, специалистка от Европейския съвет за международни отношения, като предупреждава за „опасна грешка в анализа“.

Според нея „забраната ще даде точно обратен на очаквания резултат – стигматизирайки всички руснаци вкупом, ще подхраним пропагандата на Кремъл, който вече години и по-специално след нахлуването в Украйна критикува предполагаемата русофобия у хората на Запад“.

„ЕС трябва да запази връзки с гражданското общество, а не да го изолира под похлупак, изцяло контролирано от режима“, добавя тя.

Действащите санкции

След избухването на конфликта ЕС частично отмени опростената процедура за издаване на краткосрочни визи, въведена със споразумение между ЕС и Русия, като забрани достъпа на някои категории, свързани с режима лица (официални делегации, хора с дипломатически паспорти, шефове на компании и др.).

Същевременно ЕС обяви 1214 служители от руската администрация за персона нон грата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.