Чили избира между либерално и по-солидарно общество

Бивши ръководители на Конституционната асамблея приветстват участниците в заключителния митинг от кампанията за референдума. Снимка: АП/БТА

Чили се връща в неделя пред урните, за да се произнесе за нова конституция – изборът е между досегашното либерално общество и бъдеща страна с по-силна намеса на държавата. Анкетите предричат отхвърляне на проекта, но все още има неяснота как ще приключи вотът, задължителен за 15-те милиона души, включени в списъците.

Предложението цели да бъде сменена сегашната конституция, разработена през диктатурата на Аугусто Пиночет (1973-1990 г.), която въпреки редица последователни реформи все още се смята за спънка на каквато и да било основна реформа в социалната сфера. Образованието, здравеопазването и пенсиите например са в ръцете на частния сектор.

Приключвайки кампанията за референдума, хиляди демонстранти – 500 000 според организаторите – участваха в шествие под лозунга „Одобрявам“ по булевард „Аламеда“ в Сантяго.

Противниците на новия проект пък организираха по-скромен митинг от около 500 души на хълма Сан Кристобал над столицата.

Съставянето на нов основен закон бе политическа вратичка за изход от ситуацията с гневните демонстрации от 2019 г., настояли за повече социална справедливост.

Чилийците вече трети път за две години са поканени да се произнесат във връзка с този процес, включващ първия референдум от октомври 2000 г. (79 на сто гласа „за“) и избирането през май 2021 г. на учредително събрание от 154 членове, по равно мъже и жени, натоварено с изработването на нова конституция.

Предлаганите промени предвиждат по-широка автономия за коренните народи (12,8 на сто от населението), категоричен текст за прекъсване на бременността по желание, мерки за защита на околната среда и премахване на Сената.

Защитниците на новия проект смятат, че той дълбоко ще промени консервативната някога страна, чието общество се пропуква по разделителните етнически и икономически линии, и ще заложи основите на ново Чили – страна с повече равенство.

Осемнайсетгодишният Анадриел Ернандес по думите му осъзнава, че промените няма да настъпят „от днес за утре (…), но винаги трябва да се започне от нещо и смятам, че новата конституция е голяма крачка към промяна в начина, по който се управлява страната“.

„Социални реформи са необходими; не искаме обаче да променяме правилата в една страна, която се чувства добре“, коментира Патрисио Гутиерес, 40-годишен инженер, зает в частния сектор. Също като критиците на проекта той се страхува новият основен закон да не въвлече страната в спирала на нестабилност и несигурност, която би повредила икономическия механизъм.

„Гласувам с „не“ по принцип, тъй като идеята за създаване (на нова конституция) се зароди по времето на голяма криза в страната ни; това не бе обективно взето решение“, казва 53-годишната Лус Галарс, възпитателка на деца от младша възраст.

Несигурност

Всички анкети без изключение прогнозират, че „отхвърлянето“ ще надделее; изводите обаче не отчитат несигурността около задължителния вот.

„Отхвърлянето вероятно ще надделее и разликата в резултата ще зависи от броя на гласувалите и от това кой е гласувал“, заяви пред АФП политологът Марсело Мела. „Сценарият е твърде отворен, данните потвърждават, че ще гласуват много хора“, отговори колежката му Клаудия Ейс.

Близо 40 реномирани икономисти и политолози от цял свят публикуваха в средата на август статия в подкрепа на проекта. Според тях „новата конституция създава юридическа структура, която ще може да подготви Чили за един нов век на справедлив растеж, с перспективи за привличане на инвестиции, защита на финансовата стабилност и осигуряване на развитие за всички чилийци“.

„Има много въпроси, трудни за разбиране – признава Гриселда Пеня, 46-годишна банкова служителка на гише, – но както и да приключи вотът, надявам се улиците да се успокоят и всички да заработим усърдно за благото на Чили.“

Демонстрации наложиха ритъма на официалната кампания, опетнена с дезинформация и многократно срещан език на омразата в социалните мрежи. Журналистът Симон Борич, по-малък брат на чилийския президент, бе нападнат вчера от група демонстранти в центъра на Сантяго.

Ако вземат връх гласовете „за“, парламентът ще трябва по закон да отговаря на рамката, очертана в новата конституция. Ако проектът бъде отхвърлен, ще продължи да се прилага сегашната конституция.

Но и критиците, и привържениците на новия текст изглеждат убедени, че са необходими реформи, които да изведат Чили от атмосферата на постоянен социален кипеж, обгърнала страната.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.