На изборите вместо за нас, ще гласуваме за и против Русия

За съжаление разделението на българското общество по отношение на Русия и войната ще играе основна роля на изборите.

От една страна са хората, които искат подновяване на договора с „Газпром”, никакъв американски газ, никакви санкции срещу Русия, никаква помощ за Украйна. Не са съгласни с ЕС и дори искат излизане от ЕС. Те смятат войната на Путин за справедлива. Така приемат разрушаването на жилищни квартали и цивилни жертви като нещо нормално при „специализирана военна операция”. На практика оправдават разрушаването на цели градове като Мариупол. Смятат завземането на територии от Украйна за справедливо. Така правели американците, затова и Путин може. Окупацията на АЕЦ на 400 км от границата с Русия е справедлива, спирането на тока основателно и т. н.

От друга страна са хората, които застават зад политиката на ЕС срещу Русия, поддържат санкциите като икономическа мярка за възпиране на Путин. Смятат, че това е завоевателна война, недопустима агресия в Европа, че Русия върши военни престъпления. Поддържат становището, че „Газпром” и Русия са ненадежден партньор и трябва да се отърсим от всякаква зависимост от тях. Германия и др. страни вече планираха пълното си откъсване от руски доставки. Русия спира доставките на газ неведнъж, гази търговски договори по заповед на Кремъл, гази международните договори, с които е признала границите и независимостта на Украйна, демонстрира непоследователност и не е надежден партньор.

Прекратяването от страна на „Газпром” на доставките по Северен поток тези дни ускорява процеса на откъсване от руска енергийна зависимост. То на практика става факт, макар и с лишения и икономии, които ще засегнат живота на европейците, както никога досега.

Българските симпатизанти на Путин не могат да осмислят, че с цената на огромни загуби от Русия се изнесоха, затвориха заводи и магазини големи европейски и световни компании като „Икеа”, „Мерцедес” „Рено”, „Кока кола”, „Сименс” и т. н. От руския пазар се оттеглиха петролни, компютърни, модни и всякакви компании, независимо от претърпените загуби. Американски и европейски производители спряха износа на коли и резервни части за там, на облекла, електроника, храни и т. н.

Привържениците на Русия у нас, обаче, не смятат, че трябва да се лишаваме от руски газ, и да понасяме загуби както други държави. Трябва да поддържаме приятелски отношения с Русия, независимо дали тя бомбардира и окупира Украйна. Политически сили и служебният кабинет се занимават основно с плашене как ще останем без газ и на студено. А на практика България, за разлика от други европейски страни, е от най-малко зависимите от руски газ. Потреблението е много малко и за толкова ще се намери от различни източници. Всъщност основната грижа е за парното на софиянци, което потребява една трета от цялото количество газ. Заводи и фабрики могат да потърсят частни доставчици, да не чакат както досега на държавния монополист „Булгаргаз”.

И в такава обстановка идват избори. Вместо вътрешните български проблеми, партиите се занимават основно с газ и с отношението към Русия и ЕС.

Разделението на обществото има своето отражение и в партиите.

„Възраждане” иска открито референдум за излизане от ЕС и НАТО, за твърди връзки с Русия.

Новата генералянева партия „Български възход” е по-умерена, не говори за излизане от ЕС и НАТО, но е твърдо против еврото, защото левът бил последния суверенитет на страната. Също е за „Газпром” и за неутрална позиция на България към Русия.

БСП е против санкциите, за договор с „Газпром” и отношения с Русия, без да говори против ЕС и против НАТО.
ГЕРБ на думи е за санкции срещу Русия и използва евроатлантическа риторика, но последователно защитава руските икономически интереси у нас – тръба, АЕЦ, „Лукойл” и др.

„Има такъв народ” много бързо се трансформираха като партия и придобива образ на клиентелистка, позицията им към Русия няма да е различна от тази на ГЕРБ.

ДПС са силно конюнктурна партия, която също е плътно до ГЕРБ в защита на руските икономически интереси.

„Продължаваме промяната”, след като нейният премиер Кирил Петков изгони 70 руски дипломати, си спечели образа на проамериканска партия. Но на практика тяхното правителство поиска от ЕС отсрочка за руския петрол, отказа доставки на българско въоръжение за Украйна. Правителството обаче беше коалиция от 4 партии и едната от тях го свали, като остана впечатление, че има косвена намеса от Русия в събарянето на правителството и цялата кампания да се стигне дотам.

„Демократична България” традиционно има ограничено присъствие в парламента, заема последователни проевропейски и прозападни позиции, понякога по това се очертава като краен полюс в политическото пространство.

От тези партии на политическата сергия „Има такъв народ” и „Български възход” на ген. Янев са под въпрос, защото са на ръба в социологическите проучвания и може да не влязат в парламента.

Затова гласуването за и против Русия и „Газпром” ще се насочи към останалите партии.

Всъщност истинският български проблем е освобождаване от партията, сраснала се с държавата – ГЕРБ, която за дълги години се беше окопала във власти и институции, и рекетираше всички. И свързаната с това безнаказана корупция, чийто чадър е сегашната прокуратура.

Вместо това ще има избори за или против „Газпром”.

БългарияМнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.