Престъпните банди – бичът на Швеция

Шведски полицаи пристигат на мястото на убийството на гангстер в търговски център в Малмьо на 19 август 2022 г. Снимка: АП/БТА

„Преди стреляха в краката, сега – в главата“: Швеция се мъчи да спре дългата поредица от смъртоносни уреждания на сметки между престъпни банди, превърнали се в сериозен обществен проблем в центъра на кампанията за парламентарните избори в неделя.

„Това е моят син, Марли, когато беше на 19 години“, показва 51-годишната Мариса Ожилви на АФП снимка на усмихнат младеж – една от многото, които е наредила в апартамента си в Стокхолм. „Стреляли в главата му, докато бил в кола с приятел“, плаче жената.

Убийството, извършено на 24 март 2015 г. във Вярби – беден квартал в южната част на шведската столица, остава неразкрито, като разследването е прекратено 10 месеца по-късно.

Според полицията повечето от тези убийства са разчиствания на сметки между враждуващи банди, контролирани от кланове, състоящи се преобладаващо от шведи от имигрантски произход. Те често биват извършвани на обществени места, понякога посред бял ден.

Твърди се, че тези убийства са част от войната за контрол върху търговията с оръжия и наркотрафика. Те се увеличиха значително през последните години – до такава степен, че Швеция, една от най-богатите и отличаващи се с най-голямо социално равенство страни в света, вече е на челните места в Европа по брой убийства с огнестрелни оръжия.

ДЪЛГА ПРОЦЕСИЯ ОТ МЪРТЪВЦИ

Според доклад, публикуван миналата година от Шведския съвет за превенция на престъпността, сред 22-те европейски държави, за които има налични данни, само Хърватия изпреварва скандинавската страна. Освен това никоя друга държава не регистрира такъв ръст като Швеция през последното десетилетие. От 1 януари вече са били застреляни 48 души – три пъти повече отколкото през цялата 2021 г.

Въпреки различните мерки, предприети от правителството на социалдемократите срещу престъпните банди, включително втвърдяването на наказанията и увеличаването на полицейските ресурси, убитите и ранените продължават да се трупат в една дълга процесия, така както атаките с взривни вещества и с прикрепени към автомобили експлозиви.

Престъпността, която е основна тема в предизборната кампания, наред с високите цени на енергията, е най-сериозният повод за безпокойство сред шведите, сочат проучвания на общественото мнение.

На 19 август в Малмьо, в южната част на страната, 31-годишен мъж, идентифициран като един от главатарите на престъпна банда в третия по големина шведски град, бе застрелян в търговския център „Емпория“ няколко месеца след гибелта на брат си. 15-годишен тийнейджър бе задържан за убийството и му бяха повдигнати обвинения.

Седмица по-късно, жена и синът ѝ бяха ранени от заблудени куршуми, докато играели на детска площадка в град Ескилстюна, западно от Стокхолм.

Десницата, водена от Умерената коалиционна партия, и крайнодясната формация „Шведски демократи“, които се надяват да вземат властта след изборите в неделя, се заричат да възстановят „закона и реда“.

„ПАРАЛЕЛНИ ОБЩЕСТВА“

В желанието си да отговори на неспирните критики срещу левицата, че не показва твърдост, министър-председателката Магдалена Андершон обеща „национална офанзива“.

Според нея тези престъпления се дължат на появата на „паралелни общества“ в резултат на „прекалено голямата имиграция и прекалено слабата интеграция“.

Якоб Фрайман – разкаял се гангстер, който сега работи в структура за социално подпомагане – също констатира колко много се е увеличило насилието.

„Аз съм от старо поколение, ние имахме оръжия, но не се налагаше често да стреляш по някого“, разказва той пред АФП от Сьодертале – голямо промишлено предградие на Стокхолм със смесено население.

„Най-често се стреляше в краката. Днес насърчават да се стреля в главата“, изразява съжаление Фрайман.

В полицейския участък в Ринкеби, едно от проблемните предградия на Стокхолм, Микаел Койокару, 26-годишен редови полицай, дава подробности за изземванията на оръжия, включително тежки, и за сериозните разчиствания на сметки в квартала.

„Виждате рани, хора, ранени от (автомати „Калашников“), намушквания с нож, рани като от война. Сякаш е друго общество… една друга Швеция“, казва той за АФП.

Много голяма сегрегация, проблеми с интеграцията и бедността, лесно циркулиране на оръжията – това са част от причините, посочвани, за да бъде обяснен този бич за Швеция.

Седем години по-късно, Мариса Ожилви уверява, че не разбира защо нейният син – „просто едно нормално момче“ – е бил убит.

„Не зная какво точно се случи с нашето общество и как загубиха контрола върху определени квартали, но го загубиха. И става все по-лошо“, въздъхва тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.