Едно село след потоп + фотогалерия

Баба Павлинка пред къщата си. Снимка: e-vestnik

„Как да няма млади хора в тая държава, дойдоха тука доброволци от четирите краища на България. За два дена толкова работа свършиха, всичко беше в кал. Организираха се и никой не чакат, сами си действат“ – казва 70-годишната баба Павлинка от село Каравелово. Къщата й е била залята до средата на височината на входната врата, виждат се следи от водата. И бабата още седи сред останки покъщнина извадена от двора, мазето и първия етаж.

Селото Каравелово има към 1600 жители, на 15-ина километра е от Карлово, на десетина от Сопот. Един от притоците на река Стряма минава през средата на селото и това се е оказало лош късмет за жителите му.

Водата дойде на три вълни, разказва бабата. Излязла от коритото на реката, петнайсетина минути по-късно дошла втора вълна. Водата задръстила Янкин мост нагоре над селото с дървета и клони, станал бент, който после се отприщил и мостът бил отнесен. Същото се случило и с мост над реката в центъра на селото. Той бил затрупан с наноси и дървета, станал бент, водата потекла по околните улици и после бентът се скъсал, мостът бил отнесен. След още 15 мин. дошла третата вълна. Хората се качвали по горните етажи и тавани, като няма накъде да бягат.

Снимка: e-vestnik

На няколко пресечки встрани от реката е задръстено с кал и дърва. Виждат се няколко затрупани леки коли под наноси и клони. На места липсва не само асфалт, а и чакълът под него, поне половин метър от настилката е отнесен.

Един багер разчиства бавно улици, виждат се хора от пожарна, полиция, но е разчистена малка част от опустошенията. Хората имат нужда от колички, кофи, лопати и жива сила. Машини малко и не могат да свършат всяка работа, особено по дворовете.

„Поне дърва ни довлече реката за зимата“, шегува се местен, на когото изглежда къщата не е пострадала. Ама тия дърва и клони докато ги извадиш и очистиш от кал изглежда непосилно.

На места има отнесени дворове, гаражи заедно с колите, съборени огради.

„Нямаше предупреждение никакво. Що не ни предупредят – идва огромен дъжд, да се пазим – нарежда бабата – Никой не ни предупреди.“
Почти всички в селото си обясняват бедствието с незаконна сеч нагоре в планината и с това, че на много места седят отсечени трупи, които не са прибрани и водата ги е свлякла и понесла из селото.

Снимка: e-vestnik
Снимка: e-vestnik
Улица, по която водата е съборила стълбовете. Снимка: e-vestnik
Улица от селото, превърната в корито на река, настилката е отнесена, както и всичко по пътя на водата. Снимка: e-vestnik
Снимка: e-vestnik
Снимка: e-vestnik
Снимка: e-vestnik
Снимка: e-vestnik
Улица от селото, превърната във временно корито на река и опустошена. Снимка: e-vestnik
Телевизионна репортерка се наглася за предаване на живо. Снимка: e-vestnik
Снимка: e-vestnik
Снимка: e-vestnik
Снимка: e-vestnik
Снимка: e-vestnik
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.