България – все по-изостанала държава в индекса на развитие на ООН

България изпадна от групата на най-високо развитите държави в света според публикуваната в четвъртък класация на Индекса на човешкото развитие на ООН.

Слизайки с четири места надолу България е вече изпреварена от страни като Сърбия, Черна гора и Грузия, и е единствената държава от ЕС, която не намира място сред най-високо развитите държави в света.

Индексът на човешкото развитие на ООН, който се проследява от 1990 г., за да се измерят и други характеристики на благосъстоянието, освен икономическият растеж, взема предвид фактори като продължителност на живота, достъпа до образование и брутен годишен доход на глава от населението като измерител на качеството на живот.

Според тазгодишната класация, която представя ситуацията през 2021 г., България е на 68 място в света и втора в групата на „високо развити държави“, която е водена от Албания. България изпреварва в нея Гренада, Барбадос и Антигуа и е в една компания с Украйна (77), Северна Македония (78), Китай (79), Бразилия (89) и др.

Данните, които ООН отчита в класацията за България, са средна продължителност на живота при раждане от 71.8 г. Средно прекараните в образование години у нас са 13.8, а брутният национален доход на глава от населението е от 23 071 долара годишно. На такъв висок доход в класацията би възразил всеки среден българин, но това са данните, с които е правена класацията.

За сравнение Швейцария, която тази година изпреварва Норвегия и е първа в Индекса на човешкото развитие, очакваната продължителност на живота е 84 години, времето, прекарано в обучение е средно 16.5 г., а средният доход – 66 хил. долара.

В сравнение с държавите, от които е заобиколена, България има много по-висок годишен доход на глава от население (Албания, която ни изпреварва в класацията, е с 14.131 долара годишно). Но продължителността на живота и времето, прекарано в училище и университет у нас, ни дърпат надолу.

Румъния, с която България се сравнява в предишни класации, вече е с 15 места напред и заемайки 53-място в подреждането със 74.2 г. средна продължителност на живота, 14.2 г. в училище и доход от 30 027 долара годишно. Румъния е последна по развитие сред държавите от ЕС, изпреварена от Словакия (45) и Унгария (46).

Освен Швейцария, на върха на Индекса на човешкото развитие са още Норвегия и Исландия, а във водещата десетка има още пет европейски държави – Дания (6), Швеция (7), Ирландия (8), Германия (9) и Нидерландия (10).

От съседите на Балканите най-високо е благосъстоянието на гърците, които са 33-и в света с продължителност на живота 80.1 г., време, прекарано за образование – 20 г. и среден годишен доход от 29 002 долара. Турция е на 48 място, Румъния на 53-то, Сърбия на 63-то и единствената изпреварена от България – Северна Македония е на 10 места назад – на 78 място.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.