Швеция: Трите основни лица в избори с неясен изход

Магдалена Андершон. Снимка: АП/БТА

Действащата шведска премиерка Магдалена Андершон, лидерът на дясната опозиция Улф Кристершон и лидерът на крайната десница Ими Окешон са трите основни фигури, които ще се съревновават на изборите в Швеция в неделя.

„Магда“ Андершон, „Булдозера“

Петдесет и пет годишната Магдалена Андершон, първата жена премиер на Швеция, която е една от най-феминистичните страни в света, зае премиерския пост през ноември, като целта ѝ беше да подготви лагера си за изборите и да инициира историческия процес по кандидатстване за членство в НАТО.

Социалдемократите, които загубиха инерция след седем години начело с предшественика ѝ Стефан Льовен, набраха скорост.

Андершон е бивша шампионка по плуване, семейна е и има две деца. Тя дойде на власт с прозвището „Булдозера“, който си спечели с директността си и с остротата на поведението си, които демонстрира, докато беше министър на финансите (2014-2021 г.), и които понякога провокират смущение в една страна, която има консенсуса за ценност.

Първоначално тя се колебаеше, но впоследствие промени позицията си и избра да инициира процес по кандидатстване на Швеция в НАТО, няколко седмици след като Русия нахлу в Украйна. По този начин социалдемократите скъсаха с историческата си линия и с двувековния военен неутралитет на Швеция.

„Тя успя да съхрани позициите на партията и подкрепата на избирателите, даже успя да ги засили“, отбелязва политологът Улф Бйерелд.

Тя защитава идеята за социална държава, която е идолът на социалдемократите, и в този смисъл действа класически, но по въпроса с имиграцията тя възприе по-твърда линия за партията. „Интеграцията се провали“, заяви тя след сблъсъците между млади имигранти и полицията през април.

Ако загуби, тя ще стане премиерът с най-кратко управление от 1936 г. насетне.

В международен план най-трудната ѝ задача бяха преговорите с Турция, която заплашва да блокира процеса по присъединяване на Швеция към НАТО, като обвинява северната страна в даване на убежище на кюрдски „терористи“.

Улф Кристершон, консерваторът, който протегна ръка на крайната десница

Той се надява да заеме премиерския пост на цената на безпрецедентно сближаване с крайната десница: петдесет и осем годишният Улф Кристершон трябва да покаже, че новият исторически алианс носи ползи на неговия лагер.

Ръководителят на консервативната Умерена коалиционна партия, който е слабичък и носи очила с малки кръгли стъкла, за втори път ще се опита да стане премиер.

След предишните избори през 2018 г., на които нямаше категоричен победител, този бивш гимнастик се провали с акробатиката, с която целеше да си гарантира както подкрепата на националистическата партия „Шведски демократи“, така и тази на малките десноцентристки партии, които са исторически съюзници на Умерената коалиционна партия.

Година по-късно обаче за първи път изрази готовността си да разговаря с „Шведските демократи“ и оттогава насетне сближаването се задълбочава.

Критиците му, като например ръководителката на Партията на центъра Ани Льооф, го обвиняват, че е сключил сделка с Дявола и че е нарушил обещанията си да не си сътрудничи с крайната десница.

Според анализаторите при втори неуспешен опит да стане премиер Кристершон може да се раздели с лидерското си място в партията.

Ими Окешон, националистът, който цивилизова шведската крайна десница

За своите 17 години начело на „Шведските демократи“ Ими Окешон превърна партията от парий на шведската политическа сцена във важна политическа сила, без чиято подкрепа десните не могат да се надяват да дойдат на власт след изборите в неделя.

Косата му е безупречно сресана, но той често не носи вратовръзка. Този 43-годишен широкоплещест брюнет, който носи очила и има много добре поддържана брада, изглежда като обикновен швед.

Той е символът на една политическа линия, която превърна партията наследник на неонацистката групировка „Да запазим Швеция за шведите“ в националистическа формация с приятен облик, която даже има цвете за свое лого.

„Той си гради имидж на обикновен човек (…), който си пече наденички, пътува за Канарските острови с чартърен полет и говори на обикновен език“, имидж на „съседа от приветлива къща в малко предградие“, казва пред Франс прес Йонас Хинфорс, преподавател по политически науки в Гьотеборгския университет.

Неговата партия привлича към себе си избирателите консерватори, но също така и социалдемократи, най-вече мъже от работническата класа, и има вероятност тя за първи път да се коалира в парламента с традиционната десница.

На фона на бързия си възход в шведската политика „Шведските демократи“ се постараха да променят начина си на говорене, както правят и други националистически формации в Европа.

Край на приказките, които провокират противоречия, като например изявлението на Окешон, че мюсюлманите са „най-голямата чуждестранна заплаха след Втората световна война“ или предложението за излизане от Европейския съюз.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.