Какви оръжия може да изпрати Северна Корея на Русия?

Ким Чен-ун на ракетни изпитания. Снимка: от тв екрана

Възможно е Русия да е на път да закупи милиони артилерийски снаряди и ракети от Северна Корея, която ѝ е стар съюзник още от времето на Студената война, заяви Белият дом, а постоянният представител на Москва в ООН веднага отхвърли информацията, като я нарече „фейк“.

Северна Корея отдавна изнася оръжия, много от които са базирани на съветски или руски разработки, и би могла да предостави на Москва голям асортимент от конвенционални леки оръжия, казват експерти.

Следват известните факти около севернокорейската оръжейна индустрия, запасите ѝ от конвенционални боеприпаси и оръжейния ѝ износ.

Какви оръжия би могла да предостави Северна Корея?

Пхенян разполага с големи запаси от артилерийски снаряди и ракети от съветската епоха, датиращи от 50-те години, каза Хю Грифитс, бивш координатор на група експерти от ООН, която наблюдава спазването на санкциите срещу Северна Корея и сега работи като независим консултант в тази сфера.

„Северна Корея разполага с огромни запаси от сравнително примитивни артилерийски и ракетни системи, някои от които са сходни по тип и калибър с използваните от руснаците при обстрели срещу украински градове и други населени места“, обясни той.

Сред оръжията, които Пхенян най-вероятно може да предостави на Москва, са 107-милиметровите ракети „Катюша“, 122-милиметрови ракетни установки, 155-милиметрова или 122-милиметрова артилерия или други боеприпаси за леки оръжия като картечници или автоматични пушки, каза Брус Бехтол от щатския университет „Анджело“ в Тексас.

„Всички оръжия, които Северна Корея произвежда, всъщност са копия на стари съветски системи“, допълни той.

Бехтол посочи, че не вижда причина Русия да не може да си произвежда сама подобни оръжия, дори и в условията на санкции.

Ако на Москва ѝ се налага да подминава всичките си други източници по веригите за доставки, за да стигне чак до Северна Корея, тогава или положението на армията ѝ е много по-лошо, отколкото някой си е мислил, или се подготвя за голяма офанзива, изискваща допълнително снабдяване, каза той.

Реализираните досега продажби на въоръжение

Евентуалната сделка, оповестена във вторник от американските власти, може да бъде мащабна за Пхенян, но няма да е безпрецедентна, изтъкна Бехтол.

„По време на сирийската гражданска война те продадоха ужасно големи количества боеприпаси както на Сирия, така и на Иран и на „Хизбула“, посочи той.

През последните години група експерти обвини Северна Корея, че заобикаля санкциите и доставя въоръжение на Сирия и Мианма, което включва химически оръжия, компоненти за балистични ракети, както и конвенционални оръжия като реактивни системи за залпов огън и ракети земя-въздух.

„Отново и отново могат да се наблюдават отчаяните опити на Северна Корея да увеличи приходите си в чуждестранна валута или да се снабди със стоки, върху които има наложено ембарго, като петрол“, обясни Грифитс.

Как могат да се реализират оръжейните доставки?

Една сделка с Русия би могла да доведе до много по-големи оръжейни доставки от досегашните, но ще бъде по-лесна от логистична гледна точка, смятат експертите.

Подобно споразумение обаче би било в нарушение на санкциите и пратките биха могли да бъдат иззети при преноса им по вода. Поради това Северна Корея най-вероятно ще изпраща всички оръжия за Русия, използвайки железопътната мрежа, която пресича общата им граница, каза Бехтол.

Грифитс отбеляза, че така Пхенян би бил изложен на много по-малък риск при нелегалното внасяне на муниции в Русия, отколкото например при изпращането на военно оборудване и боеприпаси в Мианма и Сирия по море или въздух.

„Севернокорейците няма да се поколебаят да се лишат от част от запасите си заради такъв важен и необичаен клиент“, заключи той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.