Възгледите на Чарлз за ролята на краля

Принц Чарлз подкрепя британския пъб. Снимка: риълбиър

Принцът на Уелс израства знаейки, че съдбата му е да стане крал и той ще поеме тази отговорност след смъртта на майка си.

На тригодишна възраст той става престолонаследник и поемайки ролята на първия в реда за наследяване на трона го очаква цял живот на подготовка за това да носи короната. По този повод неговият приятел Никълъс Соумс казва: „Да бъдеш наследник на трона не е амбиция а дълг, който ще го сполети в тъжен момент по-късно през неговия живот“.

„Принц Чарлз е далеч по-наясно с потенциалната тежест на кралската власт, отколкото с нейните удоволствия“, пише Джонатан Димбълби в неговата биография. „Ако в определен момент в далечното бъдеще наследя мама, тогава очевидно ще направя всичко по силите си, за да изпълня тази роля… Понякога си мечтаеш за нещата, които би могъл да направиш“, цитира Димбълби думите на Чарлз. Престолонаследникът добавил, че „има огромна тежест на очаквания“, с която е много трудно да се свикне, но че той е бил възпитан да усеща един специален дълг към страната. „Трудното е, че неизбежно човек през по-голямата част от времето усеща, че не е достоен“, казал още Чарлз.

Димбълби каза, че въпреки проблемите в личния му живот и интензивния медиен интерес, Чарлз никога не е обмислял сериозно да се откаже от своя дълг. През 2013 г. се появиха съобщения, отречени от канцеларията на престолонаследника, че принцът вярвал, че да станеш крал е равносилно на „затвор“.

Журналистката Катрин Майър, която получила рядко предоставян достъп до Чарлз, каза, че той „безрадостно“ увеличавал своето натоварване с кралска работа, докато се подготвял за ролята си на монарх и че „няма търпение да свърши колкото се може повече“ предварително. „Той далеч не е нетърпелив да поеме короната, а вече усеща нейната тежест и се тревожи за нейното въздействие върху работата, която върши“, каза Майър.

„От много, много години, всъщност откакто се помня, имам това необикновено усещане, че искам да лекувам и да подобря нещата. Повече от всичко усещам, че е мой дълг да се тревожа за всички и техния живот в тази страна, да се опитвам намеря начин да подобря нещата, ако мога“, казва Чарлз.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.