Русия: Избори на фона на репресии

Маскиран като космонавт гласува в Рязан. Снимка: видеокадър

Местни и регионални избори започнаха днес в цяла Русия, при отсъствие на реална опозиция и на фона на вълната от репресии, засилили се след офанзивата на Кремъл в Украйна, съобщава Франс прес.

Според Централната избирателна комисия в тях ще участват 44 милиона избиратели от 82 региона. Четиринадесет от тях ще избират своите управители чрез пряко гласуване, а други шест трябва да подновят депутатите в регионалните парламенти.

В дванадесет големи града, включително Москва, избирателите трябва да определят ръководителите на общински органи.

В Москва много реклами насърчават хората да гласуват, като им предлагат да участват в лотарии в избирателните секции, за да спечелят подаръци.

В много региони гласуването ще се проведе в продължение на три дни, мярка, която беше въведена през 2020 г. с цел да се ограничи събирането на много хора и рискът от заразяване с КОВИД-19.

В средата на август председателката на ЦИК Ела Памфилова оправда запазването на тридневното гласуване като „мощна превантивна мярка“ и „много практичен формат“. Но много руски активисти обвиниха властите, че използват дългото гласуване за по-лесно фалшифициране на гласовете, като урните се съхраняват дълго време, преди да бъдат преброени.

Гласуването се провежда в атмосфера на репресии, влошена от конфликта в Украйна, отбелязва АФП. Десетки критици на правителството бяха арестувани или избягаха от страната през последните месеци, а повечето независими медии бяха закрити.

Хвърленият в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални въпреки това призова сънародниците си да гласуват, следвайки стратегия за „интелигентно гласуване“, която се състои в подкрепа на кандидата, който е в най-добра позиция да победи този на Кремъл.

„Всяко действие, насочено към отслабване на елементите на системата на Путин, е правилно и представлява граждански дълг“, заяви Навални в съобщение, публикувано в Туитър във вторник. Той призова да се гласува „срещу войната, лъжите, корупцията и бедността“.

Тази стратегия за „интелигентно гласуване“ вече имаше някои успехи на местно ниво в миналото, но без да промени коренно руския политически пейзаж, отбелязва агенцията.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.