Президент участва в промоция на „Лукойл“. Как Радев тръгна по стъпките на Борисов

Цените на бензин и дизел по големите вериги бензиностанции, след изявлението на президента. Само на „Лукойл“ и то не на всички бензиностанции, свалиха с една стотинка под 3 лева, за да не излезе, че президентът лъже. Но на други бензиностанции на „Лукойл“ цените са 3,06 лв. до 3,12 лв. за А95. Излиза, че това е дребна промоция и прeзидентът призовава „заповядайте на промоцията, изберете „Лукойл“. Снимка: e-vestnik

Президентът Радев каза, че цената на бензина паднала под 3 лв. на бензиностанциите на „Лукойл“ и поздрави правителството за това. Същия ден цените бяха около 3,20 лв. за бензин А95 и 3,45 за обикновен дизел по всички големи вериги бензиностанции „Шел“, ОМВ, „Еко“, „Петрол“ и др. В неделя премиерът Гълъб Донев заяви по Нова тв, че от събота цените на бензина паднали под 3 лева. Сякаш не живее в тази държава.

След изявлението на президента и след като започнаха коментари, че цените са си същите, само някои бензиностанции на „Лукойл свалиха цените за бензин А95 до 2,99 лв. Като потвърждение на обещаното от президента. Дизелът остана на около 3,20 лв. Но и в момента на много бензиностанции на „Лукойл“ цената на А95 е 3,10-3,20 лв. А дизелът е 3,20-3,50 (виж тук).

Излиза, че срещата на президента с представители на „Лукойл“ преди три дни и обещанията за по-евтин бензин са дребна маневра, която да подкрепи политически президента и неговото правителство.

Обикновеният бензин и дизел, който продават големите вериги у нас – „Шел“, ОМВ, „Еко“, „Петрол“ и др. – както е известно, се произвежда от „Лукойл“ в Бургас. Само при по-скъпите горива веригите имат внос от чужди рафинерии.
Така се получава, че сега „Лукойл“ прави дребна промоционална акция с намаление на цените на дребно в някои свои бензиностанции. И продължава да продава на едро горивата с обичайната си печалба на други вериги бензиностанции.

Изявлението на президента Радев, че цената в бензиностанциите на „Лукойл“ паднала под 3 лева е като призив – заповядайте на промоцията. Изберете „Лукойл“. Президентът с такива изявления влиза в ролята на рекламен агент на петролна фирма. Намеренията му може да са били да окаже натиск да свалят цените, но това се получава на практика.

„Президентът Радев започна да се държи като Борисов“ – такива реплики се срещат из социалните мрежи. Наистина, тези претенции за определяне на цени, са патент на Борисов и са обърнати към най-маргиналната част от обществото – „Аз съм прост и вие сте прости…“ (през 2010 Борисов подписа споразумение с „Лукойл“ за замразяване на цените на горивата на дребно). И същевременно тези срещи са щедро обещание към руската страна за сътрудничество.

Цените на едро на „Лукойл“, както сме писали в e-vestnik години наред, са монополно високи (виж тук, тук, тук и тук) . По-високи отколкото продават някои други рафинерии в Европа. Но ако някоя верига поиска да внася обикновен бензин и дизел от Европа, доставката дотук оскъпява. И „Лукойл“- Бургас държи цените си на едро на ръба на тези, които биха се получили при внос на обикновен бензин и дизел от другаде. Щом някой понечи да внася обикновен дизел и бензин, „Лукойл“ му предлага цена, конкурентна на вноса.

На другия ден, след като президентът Радев казва, че на бензиностанциите на „Лукойл“ бензинът е слязъл под 3 лева. Цените на бензиностанциите на „Лукойл“ варират, само тук-там са 2,99, колкото да се каже, че са под 3 лева. Снимката е от неделя, 11 септември. Снимка: e-vestnik


И на практика в България „Лукойл“ печели повече, отколкото печели рафинерия в Европа, защото у нас е най-ниският акциз в Европейския съюз. А цените на дребно у нас години наред са били колкото другаде в ЕС, а в различни периоди са били и малко по-високи отколкото в 5-6 други страни от ЕС.

„Лукойл“-Бургас работи с руски петрол, който вместо около 90 долара на барел, струва около 70 долара на барел в момента. Това е по-ниска цена дори отпреди войната в Украйна. Но цените на бензин и дизел скочиха след войната с един лев нагоре на литър. За каква точно спекула става дума (войната е най-добрият начин да вдигнеш цените) едно на ръка. „Лукойл“ плати корпоративни данъци за пръв път от 15 години, досега нагло източваше държавата. Да плати го накара страхът от мерки, подобни на тези в Западна Европа. У нас вместо досега някой депутат или партия да внесат законопроект за национализация на рафинерията и да ги разсипят от ревизии, властите им се молят да свалят цените. И с помощта на президента е организирана малка промоция.

Всъщност по конституция служебното правителство има задача да организира избори, а то се хвърли да решава задачи на редовно правителство и дори да пише законопроекти. И да се самоизтъква, като решило проблеми уж нерешени от предишното. С което се набърка и в предизборната борба.

Това е третото служебно правителство, назначено от президента. За година и половина България е под президентско управление 9 месеца сборно. Станахме президентска република без промяна в конституцията. Радев не е виновен, че политическите партии не могат да формират стабилно правителство и той трябва да назначава служебни кабинети начесто. Но опитите му да управлява като в президентска република могат само да създадат допълнителна нестабилност в политиката.

Да беше се отказал от втори мандат и да оглави партия, щеше да има по-голям успех от генераляневия „Български възход“. И всичко щеше да бъде открито и ясно.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.