Ще си кажат ли Буш и Путин “обичам те”?

Президентът на Украйна Виктор Юшченко (вдясно) стиска ръката на американския си колега Джордж Буш на пресконференция в Киев. Буш е на посещение в Украйна, за да насърчи страната за членството й в НАТО, въпреки съпротивата на Русия. Снимка: Ройтерс

Държавният глава на САЩ прие поканата на своя руски колега за среща след форума на върха на НАТО. Удобен случай за двамата да преодолеят противоречията и може би да приключат със споразумение президентските си мандати.

Претърпял тежки несполуки във външната си политика, но въодушевен от внезапен прилив на амбиции, Джордж Буш започва днес трудна обиколка в Източна Европа. Предстои му участие в срещата на високо равнище на НАТО, посветена на разширяването на пакта и на Афганистан, която се открива в сряда в Букурещ. Преди и след трансатлантическия форум в програмата на Буш са предвидени символични визити в Украйна и в Хърватия. Най-зрелищни резултати се очакват обаче от разговора му на четири очи с Владимир Путин, насрочен в неделя на черноморския бряг. Двамата наближават края на президентските си мандати (един месец остава на руския лидер, девет – на американския) и това е последният им шанс да внесат спокойствие в двустранните отношения, които ще оставят на своите приемници.Преди седем години Буш видя „в душата“ на Путин „прям и достоен за доверие“ партньор. Въпреки напрежението, натрупано оттогава, той нито веднъж не се отрече от тази оценка. „Стратегията ми винаги е била да поддържам връзката ни такава, че да се вслушва в онова, което имам да му кажа“, обясни стопанинът на Белия дом. Съответно беше поел и риска да отправя публично само умерени критики за нарушенията на човешките права в Русия и за авторитарните забежки на режима.

Обстоятелствата около сегашната обиколка на президента в Източна Европа (от три години Буш на практика избягва източноевропейските страни, където не е популярен) съдържат скрити съставки на една нова експлозивна смес в атмосферата между САЩ и Русия. Буш публично ще подкрепи в Киев идеята на Украйна и Грузия да бъде предложен „План за действие за членство в НАТО“ – първа стъпка към евентуалното им влизане в алианса, което вбесява руснаците. От уважение към „процеса на вземане на решения с консенсус“ той обаче няма да направи опит да наложи подобно решение на срещата в Букурещ, предупреди съветникът на президента по националната сигурност Стивън Хадли.

Очертава ли се споразумение за антиракетния щит? Вашингтон не стовари своя гняв върху онези членки на НАТО, които от страх да не засегнат Москва отказват да протегнат ръка на

Руският президент Владимир Путин държи книжно сърце на пресконференция в Кремъл. Той ще се срещне с Джордж Буш в Сочи в опит да се споразумеят за ПРО. Снимка: Ройтерс

бившите съветски сателити. Всъщност, ако НАТО изпрати топката в тъч, президентът на САЩ може да остане доволен. Така срещата на върха ще бъде фокусирана върху необходимото изпращане на попълнения в Афганистан, а на Путин, поканен за пръв път от НАТО да участва, ще бъде спестен сблъсъкът с едно предизвикателство. Защото двамата имат да решават по-належащи проблеми.

В сряда, още докато не бяха уточнени всички подробности, Джордж Буш потвърди срещата с Путин в Сочи. Междувременно делегация от Кремъл разискваше във Вашингтон предложението му за „стратегическо партньорство“ с Русия. Съвсем прясната оферта, отправена от президента на САЩ по време на телефонен разговор с Путин на 7 март, беше изложена подробно в писмен вид пет дни по-късно и оформена окончателно в осемстраничен документ, представен следващата седмица в Москва от държавния секретар Кондълиза Райс и колегата й, министъра на отбраната Робърт Гейтс.

Точното съдържание на това „споразумение – стратегическа рамка“ още не се знае. То би могло да обхваща едновременно и американския проект за противоракетен щит, и контрола върху балистичните и ядрените арсенали, и сътрудничеството в икономиката, и влизането на Русия в Световната търговска организация. „Би трябвало САЩ, Русия и Европа да разработят съвместно, като равни партньори, една регионална архитектура, за да се отбраняват срещу заплахите от Близкия изток. Такова е нашето желание“, обяснява Хадли.

Въпреки уверенията на Вашингтон, Кремъл разглежда като враждебен акт предвиденото разполагане на суперрадар в Чехия и на 10 установки за ракети прехващачи в Полша. „Търсим формула за прозрачност, която да внушава доверие на Русия и да е реципрочна“, обяснява Белият дом. Радарът, предложен от Москва, би могъл да бъде включен в системата, а руснаците да получат покана за инспекции в комплекса в Чехия, който да бъде „замразен“ до появата на сериозна заплаха.

“Оптимист съм за възможността да се споразумеем по тези много важни теми“, казва Джордж Буш. „Смятам, че мнозина в Европа ще въздъхнат с облекчение, ако постигнем споразумение за противоракетната отбрана. И се надявам да стане така“, добавя той. Подобен резултат би подобрил равносметката от международната дейност на президента, налагайки на неговия приемник противоракетния щит като свършен факт.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.