Украйна засилва натиска върху отстъпващите руски войски

Украински войски се придвижват в освободена територия в района на град Харков. Снимка: АП/БТА

Украинските войски и днес продължават да оказват безмилостен натиск върху отстъпващите руски сили, опитвайки се да задържат внезапно набраната скорост на офанзивата, която доведе до големи териториални придобивки и неочакван натиск върху Кремъл.

От най-високите сгради, останали в частично разрушените градове около втория по големина украински град Харков, се развяват нови жълто-сини знамена, а украинските войници проверяват изпепелени руски танкове, останали по пътя.

„От началото на септември до днес нашите войници вече освободиха повече от 6000 кв. км от територията на Украйна – в източната и южната част. Придвижването на нашите войски продължава“, заяви украинският президент Володимир Зеленски в нощното си обръщение късно вчера.

Много от твърденията за военни успехи не могат да бъдат проверени независимо. Британското разузнаване засегна болен нерв на Русия, като заяви, че една от главните сили на Москва – 1-ва гвардейска танкова армия – е понесла „сериозни загуби“ по време на инвазията и че „конвенционалните сили на Русия, предназначени за противодействие на НАТО, са силно отслабени. Възстановяването на този потенциал на Русия вероятно ще отнеме години“.

Отстъплението обаче не попречи на Русия да обстрелва украинските позиции. Рано днес при руски обстрел на град Лозова в Харковска област загинаха трима души и девет бяха ранени, съобщи областният управител Олег Синегубов.

Районът на Никопол, който се намира от другата страна на река Днепър срещу Запорожката АЕЦ, е бил обстрелван шест пъти през нощта, но няма съобщения за пострадали, каза областният управител Валентин Резниченко. Продължаващият обстрел постави най-голямото ядрено съоръжение в Европа в несигурно положение.

Зеленски специално разкритикува Русия, че при нападенията си през последните дни взема на прицел енергийната инфраструктура. „Стотици и хиляди украинци се оказаха на тъмно – без електричество. Къщи, болници, училища, комунална инфраструктура. обекти, които нямат абсолютно нищо общо с инфраструктурата на въоръжените сили на нашата страна“.

Той заяви, че това може да сочи само към едно нещо. „Това е знак за отчаянието на тези, които са планирали тази война. Така те реагират на поражението на руските сили в Харковска област. Те не могат да направят нищо на нашите герои на бойното поле“.

Украинското военно разузнаване заяви, че руските войски масово се предават. Съветник на украинския президент каза, че военнопленниците са толкова много, че в страната няма място за настаняването им.

Контраофанзивата постави Кремъл в затруднение да намери отговор на най-голямото си военно поражение в Украйна, откакто руските сили се оттеглиха от районите край Киев след неуспешен опит да превземат столицата в началото на инвазията.

Руското министерство на отбраната призна за неуспеха с карта, която показа, че войските му са изтласкани назад в тясна ивица земя на границата с Русия – мълчаливо признание за големите украински успехи.

Все още не е ясно дали украинската внезапна атака може да означава повратна точка във войната. И преди е имало промени в хода на събитията, но рядко с толкова голям и изненадващ обхват.

Някои в Русия обвиниха западните оръжия и изтребители за загубите. „Не Украйна нападна Изюм, а НАТО“, гласи заглавие в подкрепяния от държавата вестник „Комсомолская правда“, отнасящо се до един от районите, от който Русия заяви, че е изтеглила войските си.

На друго място жителите на руско село, намиращо се точно от другата страна на границата с Украйна, са били евакуирани, след като при обстрел от страна на украинските войски е загинал един човек, съобщи руската агенция ТАСС.

В публикацията се цитира ръководителят на местната администрация в Логачевка, който казва, че украинските войски са открили огън по граничен контролно-пропускателен пункт.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.