САЩ – Китай: Могат ли санкции да защитят Тайван?

Военен парад в Китай. Снимка: милитариимиджис

Съединените щати предупредиха Китай, че санкциите, които координираха срещу Русия във връзка с Украйна, трябва да послужат като предупреждение какво да се очаква, ако Пекин предприеме действия срещу Тайван.

След реакцията на Пекин на посещението на председателката на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси в Тайван през август Вашингтон ускори обсъждането на варианти за санкции, а Европейският съюз е подложен на дипломатически натиск от страна на Тайпе да направи същото, съобщиха източници на Ройтерс.

Въпреки това набирането на подкрепа за подобни стъпки ще бъде много по-трудно, отколкото в случая с Русия, предвид огромната роля на Китай в световната икономика. Ето някои от възможностите и пречките, които експерти, дипломати и бивши служители изтъкват.

ПРЕДПАЗЛИВОСТ ПО ОТНОШЕНИЕ НА „ЯДРЕНИЯ ВАРИАНТ“

Проектът за мерки на Конгреса на САЩ очертава пълния набор от наказателни санкции, които може да бъдат наложени на Китай заради Тайван, включително на президента Си Цзинпин и други лидери, действия за изключване на китайските банки от световните пазари, забрани за вписване на китайски фирми в САЩ, за внос на китайски стоки и ограничаване на китайските енергийни проекти.

Така нареченият „ядрен вариант“ за забрана на всякакъв бизнес в щатски долари между американски и китайски банки, който на практика би поставил китайските институции извън международната финансова система, обаче се счита за много малко вероятен, поне засега, предвид вредите, които би могъл да нанесе на американската и световната икономика в по-общ план.

ОТБРАНА, ТЕХНОЛОГИИ И КОСМИЧЕСКА ИНДУСТРИЯ

Вместо това политиците вероятно ще предпочетат първоначално по-малко драматични мерки, като например замразяване на активи, насочени срещу китайски длъжностни лица, компании и институции; по-ограничени действия срещу някои банки; и правила, забраняващи сделки, облагодетелстващи военно-промишления комплекс на Китай, включително неговия сектор на полупроводниците и аерокосмическата индустрия.

Крейг Сингълтън, бивш служител на американското правителство и експерт по санкциите във Фондацията за защита на демокрациите, заяви, че може да има готовност да се разгледат мерки срещу финансови институции, свързани с управляващата Китайска комунистическа партия, включително Народната банка на Китайската централна банка и различни държавни банки, които подкрепят търговията и промишлеността, „но летвата ще бъде доста висока“.

„Подозирам, че много от американските политици ще се въздържат да предприемат много строги мерки, поне преди действително нахлуване“, каза той, като обясни, че подобни стъпки биха могли да „навредят значително на американската икономика“.

АЗИАТСКИТЕ СЪЮЗНИЦИ ВЕРОЯТНО НЯМА ДА БЪДАТ СКЛОННИ

Подкрепата от Азия е от решаващо значение за ефективните санкции и ще бъде трудно да се убедят държавите там, като се имат предвид огромните им икономически връзки с Китай.

Повечето азиатски държави, като изключения правят Австралия, Япония, Сингапур и Южна Корея, не отидоха по-далеч от вербалното осъждане на Русия заради Украйна, а „Русия далеч не е толкова свързана със световната икономика, колкото Китай“, каза един азиатски дипломат.

„Не съм сигурен доколко реалистична ще бъде тази заплаха от санкции от руски тип“, каза той.

„Най-вероятно страната, която би подкрепила позицията на САЩ, е Япония. Японските компании, дори и да се опитват да диверсифицират, обаче имат толкова много производство в Китай, че не знам от какво могат да се откажат бързо.“

Според последното проучване на японското министерство на търговията през годината, приключила през март 2021 г., общо 7 486 японски фирми са имали местни дъщерни дружества в Китай, което е малко под една трета от всички чуждестранни дъщерни дружества на японски фирми.

„Много държави не са готови за налагане на санкции на Китай“, заяви служител от азиатския съюзник на САЩ. „Намираме се в началната фаза за развиване на солидарност между съмишленици, което в момента изглежда малко символично и повърхностно.“

КИТАЙСКИ КОНТРАМЕРКИ

В миналото Пекин е заемал твърда позиция спрямо азиатските държави, следващи примера на САЩ, например когато Южна Корея бе изправена пред китайски икономически ответни мерки след разполагането на американска система за противоракетна отбрана на нейна територия.

Китай също така предприе действия за намаляване на зависимостта от вносни технологии и работи за развитието на използването на цифрова валута, която би му позволила да заобиколи банковите санкции.

„Китай е агресивен в опитите си да разпространи своята цифрова валута сред възможно най-много … партньори“, казва Назак Никахтар, бивш високопоставен служител на министерството на търговията на САЩ.

„Така че ще има добра подгрупа от световната търговска общност, която ще може да заобикаля всякакви преки санкции срещу Китай.“

Китайските лидери бяха дали да се разбере, че ще се поучат от опита със санкциите срещу Русия, а също и от кампанията на тогавашния президент Доналд Тръмп срещу телекомуникационния гигант „Хуавей“, на която бяха необходими близо две години санкции и забрани за износ на чипове, за да нанесе значителни щети.

„Хуавей“ се запаси с американски чипове преди влизането в сила на забраните, с цел да предпази компанията от репресии“, каза Сингълтън. „Китай почти сигурно ще направи същото по отношение на Тайван – има някои индикации, че вече го прави – за да намали рисковете за себе си, тъй като отношенията между САЩ и Китай продължават да се влошават.“

ПРИЗИВЪТ НА БАЙДЪН

Експерти като Сингълтън смятат, че „всеобхватни санкции“ срещу Китай са малко вероятни, особено като се има предвид, че такива все още не са наложени на Русия.

Бивш високопоставен американски служител заяви, че решението в крайна сметка ще трябва да бъде взето президента Джо Байдън, който при посещението си в Япония тази година каза, че Китай вече „флиртува с опасността“ с военния натиск, който оказва върху Тайван.

„В края на краищата, нека бъде ясно, това е политическо решение на президента, и ако той реши, че трябва да сигнализираме за възпиране по този начин, може да каже „действайте“ и министерството на финансите може да го направи много бързо“, посочи въпросният източник.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.