Google Maps срещу изборните измами

Зимбабвийското движение за граждански права "Sokwanele" използва Google Maps, за да наблюдава демократичния ход на изборите в страната

Движението за граждански права „Sokwanele“ в Зимбабве наблюдава хода на изборите в страната като използва Google Maps и нанася върху виртуалната карта нарушенията. Снимка: Sokwanele.com

Дори само името на зимбабвийското движение за граждански права“ Sokwanele“ говори достатъчно за себе си: преведено на български, то означава „стига толкова”. От години организацията, възникнала от народните маси, се ангажира с действия срещу режима на президента Робърт Мугабе, наблюдава изборите и съобщава за нарушения на човешките права. Интересното е, че в дейността си „Sokwanele“ използва Интернет, който намира все повече потребители и в южноафриканските държави.

„Sokwanele“ започна работата си с обикновен електронен бюлетин, но разшири присъствието си в мрежата с уебстраница и добре поддържан блог, наречен „Това е Зимбабве”. Ядрото на изявите му в мрежата е рубриката „Zimbabwe Election Watch„, където на една карта се нанасят всички налични данни за нередности по време на изборите. Сред тях са убийства, отвличания или незаконни задържания, както и опити за сплашване на наблюдателите на изборите, купуването на гласове или заплахи към избирателите.

„Sokwanele“ има сподвижници в много части на страната, които предоставят информация за уебстраницата. Нарушенията се описват по забележителен начин, създаден по подобие на Google Maps – информацията се свързва с географски данни в реално време.

В район Умгуза например един наблюдател съобщава, че изборите са пред провал. „Двете ми по-малки сестри са в основното училище. Пред сградата те били посрещнати от банда мъже, въоръжени с брадви и колове.” „Sokwanele“ обаче използва не само вербални описания. Когато има възможност, слага в мрежата и клипове.

През 2007 година Google Earth предостави триизмерния си атлас, за да разбере светът за издевателствата в Дарфур. Снимка: Гугъл

Порталът на „Гугъл“ за карти Google Maps се използва не за първи път за визуализиране на експлозивни събития на черния континент. От 2007 година проектът „Кризата в Дарфур” на американския музей за Холокоста представя огромното нещастие от гражданската война в африканската страна със сателитни снимки и актуални данни в рамките на триизмерния атлас на Google Earth (подробности за инициативата виж тук). Голяма част от тези информации са известни отдавна и може да бъдат намерени поотделно в мрежата. Истинският им мащаб обаче става ясен едва след представянето им в интерактивната карта. По този начин те могат да достигнат и до по-широка публика. Снимки с висока резолюция на бежански лагери и на разрушени села разясняват на потребители размерите на изселванията и страданието. И тъй като всеки ден в модела се нанасят актуални данни, той помага и за координацията на хуманитарните организации. За това е достатъчно само да погледнат в Google Earth.

Интернет-концернът насърчава подобни проекти – в крайна сметка той печели от многото данни и може да ги доставя с платени реклами. Следващата стъпка трябва да помогне на организации и на управляващи да използват по-добре Google Maps и Google Earth и да ги допълват с възможно най-много собствена информация. Началото ще сложи World Wildlife Fund, която ще позволи на дарителите си да посадят виртуално дърво в джунглата на Борнео. Инициативата ще засегне, но съвсем няма да приключи там, и 80-те хиляди жители на градчето Нанаймо в канадската провинция Британска Колумбия, където почти всяка информация за определен план се вкарва в модел на Google Earth и така гражданите постоянно са наясно какво се случва в региона. Описанието чрез карти позволява на потребителите в мрежата да изградят визуална връзка по определена тематика и да дадат своя принос към изградената картина.

Представянето на изборите от „Sokwanele“ работи отлично: лесно разбираемата карта показва на потребителите в цял свят съвсем ясно къде точно има проблеми. И заради еднозначните образи това влияе на читателите много по-силно, отколкото е възможно за една статия, дори и в „Тагесцайтунг“.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.