Борисов пак във властта? Каквото и да стане на изборите, бъдещето му не е розово

Социолози преди изборите дават преднина от около 6-7% на ГЕРБ пред втората политическа сила – „Продължаваме промяната”. На изборите през ноември даваха 8% преднина за партията на Борисов, а той загуби с 3%.

Какви точно ще са резултатите от изборите, не е съвсем ясно. Но основният въпрос, който си задават избирателите е – има ли шанс Борисов да се върне във властта? Макар и не лично като министър-председател, а като избута напред някои свои говорители за министри – Даниел Митов, Томислав Дончев.

И при най-оптимистични прогнози за ГЕРБ, те ще имат 65-70 депутати и Борисов може да се върне във властта само със сложна коалиция.

Това, обаче, е малко вероятно. Защото Борисов ще иска широка коалиция, в която да включи и „Продължаваме промяната”, „Демократична България”, за което ще е готов лично той да не участва в бъдещ кабинет. Но и така е много малко вероятно ПП и ДБ да влязат в коалиция с ГЕРБ. Това ще означава например името „Продължаваме промяната” да си загуби смисъла.

Пред Борисов остава самоубийственият ход да направи коалиция с ДПС и „Възраждане”, с които общо може да съберат над 120 депутати. Те гласуваха комбина в предишния парламент по много въпроси и там цари разбирателство. Евентуално в такъв кабинет може да влезе и „Български възход” на ген. Янев, но е малко вероятно тази партия да мине бариерата.

Такава коалиция ще я представят като правителство на националното спасение и ще обясняват, че спасяват България от предишните и от кризата. Но ще трябва да оберат негативите от световната криза и инфлация. И няма да могат да си изпълнят всички лъжливи обещания за цени, газ, петрол и т. н.

Правителство с неговата партия ще е краткотрайно и новите избори се задават скоро. И назрява все повече той да се изправи на съдебната скамейка. Има за какво. Досега се е спасявал чрез политическата си власт, с която е успявал да манипулира и назначава на изборни длъжности свои хора във всички власти. Но влиянието му отслабна и се свежда да 60-70 депутати, чиято основна цел е да бранят законодателно своя лидер Борисов да не бъде съден. И страхът от овладените от Борисов местни власти и институции отслабва. Затова политическото му бъдеще не е розово.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.