Осъдиха условно двама, заради удавено в басейн дете преди …11 години. Прокуратурата е на мястото си…

Снимка: loon


Тия дни Варненският окръжен съд осъди двама души на по 6 месеца условно за смъртоносен инцидент в басейн отпреди… 11 години. Никой не се впечатли. Нито медии, нито политици, които говорят за съдебна реформа. Нито онези политици, които искат да запазят прокуратурата непокътната. Да не би да засегнат „инструмента на Бога“ Гешев, както той се нарече сам. Не реагираха и хора от съдебната система.

През юли на 2011 година 13-годишно германче дошло с баща си на море в хотел „Берлин“ в Златни пясъци. Хотелът е в стил, характерен за мутренското навлизане в туристическия бизнес. Детето се къпе в басейн като по-безопасно. И става нещо идиотско, което може да се измисли само във филм на ужасите. Детето се гмурва в плиткия басейни и го засмуква помпата от циркулационната система и то остава залепено на дъното. Забелязват го късно, опитите да го реанимират са неуспешни.

Българските медии съобщават куриозния случай, като много от тях дори не споменават името на хотела, за да не навредят на интересите му. Хората от самия хотел отказва всякаква информация за случая на медии. Охраната не допуска телевизии и журналисти да припарят, да снимат басейна, да разпитат хора.

Полицията също е пестелива. Журналистите разпитват трети лица извън хотела, специалисти по водно спасяване, които разказват какво са чули.

Абе, да не излагаме България пред чужденците. По-добре да замълчим.

Още тогава съобщават, че басейнът работи без нужните разрешения. Всяка година собствениците на хотели са длъжни да уведомят общинската комисия още през май, която проверява безопасността на съоръженията. Във Варна и курортните комплекси има над 220 басейна, а само 56 от тях имат официално разрешение за работа, казва специалист по водно спасяване пред БНТ. Според него не се знае за половината басейни как работят, имат ли спасители.

Басейнът на хотел „Берлин“ е имал и спасител. Както се оказва безполезен. Той е оневинен поради …изтичане на срока за давност. Проектантът на басейна бил с неизвестно местонахождение, не могли да го призоват. И междувременно починал.

Разследването продължило 7 години, делото два пъти връщано в прокуратурата поради съществени процесуални нарушения. Чудна прокуратура.

И сега, след 11 години има двама осъдени на по 6 месеца условно. Делото е размотавано от прокурори и следствие, за да не осъдят никого. И в случая се вижда как корупцията убива.

България се утвърждава като опасно място за живеене и за летуване, поради безнаказаност за престъпления. Хората тук са свикнали престъпници да се измъкват от правосъдието, а невинни да ги арестуват и разнасят по арестите, които после осъждат държавата в Европейския съд по правата на човека.

Всичко започва от това, че търпимостта към корупция е висока, и търпимостта към наглите управляващи съдебна система в лицето на Висшия съдебен съвет.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.