Джорджа Мелони на власт в Италия? Брюксел очаква напрежения, но не и скъсване

Джорджа Мелони. Снимка: от тв екрана

Перспективата за италианско правителство начело с крайнодясната кандидатка Джорджа Мелони тревожи Брюксел, по-специално във връзка с деликатния въпрос за санкциите срещу Москва, но дипломати и експерти не виждат как Рим би рискувал да откаже огромните помощи, обещани от ЕС.

„Не за пръв път рискуваме сблъсък с правителства с участието на крайнодесни или крайнолеви партии“, припомня еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

„Да оставим гласоподавателите сами да избират между кандидатите. Ние ще реагираме на действията на новото правителство и разполагаме с инструменти за това“, казва той.

Лидер на крайнодясната партия „Италиански братя“, Джорджа Мелони е сочена за фаворит на изборите за парламент в неделя. Тя смята да управлява в коалиция с „Лигата“ – антиевропейска формация, ръководена от Матео Салвини, и с „Форца Италия“ – консервативно движение, основано от Силвио Берлускони.

В разгара на кризата, предизвикана от конфликта между Русия и Украйна, Италия изглежда ще е втората след Швеция членка на ЕС, сдобила се с коалиционно правителство, включващо крайната десница.

С наближаването на зимата, която се очертава напрегната (проблеми с енергията, инфлацията…) и ще е тест за европейското единство, политическите промени в Швеция и вероятните – в Италия „няма да подпомогнат вземането на трудни, но необходими решения“, изтъква Фабиан Цулег от аналитичната група „Европейски политически център“.

Завръщането на „призраците“

Съюзът на „Форца Италия“, членуваща в Европейската народна партия (ЕНП), с крайната десница, среща оживени критики в Европейския парламент.

„Призраците, смятани за изчезнали, се завръщат. Фактът, че профашистки партии могат да печелят избори в Европа с одобрението на групата на ЕНП, буди силна тревога“, възмути се Ираче Гарсия Перес, председателка на групата на социалистите.

Испанката осъди подкрепата за това сближаване с крайнодесните от страна на германеца Манфред Вебер, едновременно председател на ЕНП и на групата й в парламента.

Това скъсване на санитарния кордон е причина за опасения в страните членки. „Рискът е това да обезсили предпазните мерки и да благоприятства подобни съюзи в Испания или Франция“, сподели с АФП висш европейски служител.

В европейските институции впрочем е популярна оценката, че мащабът на средствата, предназначени за възстановяване на икономиката на полуострова – 200 милиарда евро, на практика навярно ще подтикне новото италианско ръководство към известно благоразумие.

„Да обърнат гръб на милиардите от плана за възстановяване ще е самоубийство“, обобщава Себастиен Маяр, директор на института „Жак Делор“.

„Обезпокоителна неяснота“

„Италия зачести със сигналите, целящи да успокоят пазарите и европейските й партньори““, подчертава един европейски дипломат: „Кой ще е министър на финансите? Споменаваните имена са добре познати в Брюксел. Нека изтълкуваме съмнението в тяхна полза“.

„Италианците не са станали антиевропейци и евроскептици като британците“, приглася му Себастиен Маяр: „Затова пък с присъствието на Салвини в коалицията Владимир Путин може да е сигурен, че няма да има нови европейски санкции срещу Русия.“

Погледнато по-широко, водачите на партиите от вероятната правителствена коалиция изразяват колебливи позиции.

„Тази неяснота е обезпокоителна“, признава Лоранс Бун, френски държавен секретар по европейските въпроси.

Вярно е, че Париж и Берлин ще изгубят един важен съюзник в ЕС. Еманюел Макрон бе стигнал до истинско разбирателство с Марио Драги. „Италия ще стане труден съюзник за Франция“ , предрича Себастиен Маяр.

Има и страхове от напрежения в ЕС по повод имиграцията и различни обществени теми, по-специално за правото на аборт.

Също и прогнози за още една точка на търкания с Италия – демонстративното несъгласие на Джорджа Мелони със санкциите, предложени от Европейската комисия, които да принудят унгарския премиер Виктор Орбан да се бори с корупцията и да зачита правовата държава.

За да се замрази европейското финансиране, е необходимо квалифицирано мнозинство и противопоставянето на Италия, една от големите страни основателки, може да блокира процеса.

„Ще видим способни ли са страните членки да поддържат натиска върху Виктор Орбан“, отронва замислено служител от европейската изпълнителна власт.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.