Отопление на газ вместо парно? Как става и колко струва?

Ако се отоплявате с газ, нямате нужда от топлинен счетоводител. Снимка: e-vestnik

35-годишният софиянец З. И. скоро ще влезе в нов апартамент в квартал „Манастирски ливади“ в София. Вместо парно в новия апартамент ще се топли на газ. Досега за газифицирането е платил 425 лева такса за присъединяване и малко над 1800 лева за газово котле и за монтажа му. З. И. ще ползва газ само за отопление и топла вода. Предпочита печката за готвене да бъде електрическа за по-сигурно. Радиаторите в трите стаи са свързани с газово котле. По проект апартаментните котлета трябвало да бъдат вътре в жилището, но той пожелал неговото да бъде монтирано извън апартамента.
К. С. е газифицирал къщата си в Банкя преди 3-4 години. Не искал да се занимава с взимане на строителни и други разрешителни от общината за газовата инсталация. Затова предпочел да сключи договор с оторизираната от „София газ“ фирма-подизпълнител, която свършила всичко – от проектирането до изпробването, пускането и поддръжката на газовата инстлация. К. С. имал котел с 24 киловата мощност, а радиаторите му били общо 9 киловата и се наложило да го пренастройват за по-малка мощност. Иначе се получава, че слагам на „Трабант“ мотор от „Мерцедес“, се смее К. С.

Двамата се присъединяват към близо 6-те хиляди битови потребители на природен газ в София.
Столичната „Топлофикация“ и дружеството “София газ” (дъщерна фирма на “Овергаз инк”, която пък е 50% собственост на руската “Газпром”), започнаха едновременно да навлизат с топлопроводи и газопроводи в кварталите на София и да зарибяват потребителите с различни ползи, характерни за единия или другия вид отопление.
”Овергаз инк” освен това стартира проект за изграждане на мрежа от станции за компресиран природен газ на територията на осем общински центрове – София, Пазарджик, Разград, Велико Търново, Стара Загора, Бургас и Ловеч, за да снабдява с втечнено синьо гориво клиенти, които са далеч от газопроводите.
Сега отоплението със синьо гориво излиза с около 50% по-евтино, отколкото с ток и три пъти по-евтино отколкото с нафта, твърдят експертите от газовата фирма.
Всеки да има право на избор – тоест до вратата му да стигне освен топлоенергия от ТЕЦ и електроенергия, също природен газ, а защо не и слънчева енергия от лична инсталация. Българинът е силно зависим от цената на енергийните услуги. За някои домакинства през зимата те заемат почти и даже повече от половината от месечните им доходи.
Жители на сгради с централно топлоснабдяване, за което се смята, че е най-комфортно, са обречени да бъдат абонати на Топлофикация, докато всички в сградата не решат да се откажат от нея. Дори в някои апартаменти да си спрат напълно радиаторите, те пак трябва да плащат за енергията, която се излъчва от сградната инсталация. Същевременно се увеличават сметките на другите обитатели на сградата, които ползват парно.

По 146 лева на месец от сметките си за отопление са спестили битовите абонати през декември, януари и февруари от замяната на електрическата енергия с природен газ, казват от “Овергаз инк”, която държи 34% от пазара на синьо гориво в страната.
По техни сметки средната сума, която са платили домакинствата, отоплявани с природен газ, за декември е 217 лева, за януари – 218 лева, а за февруари – 174 лева.
Ако бяха на ток, същите клиенти биха заплатили средно за декември – 373 лева, за януари – 374 лева и за февруари – 299 лева.
Изчисленията са направени за усреднена жилищна площ от 95 квадратни метра и обхващат всичките около 30 хиляди битови абонати на „Овергаз” в цялата страна.
Още по-голяма е разликата при домакинствата, които са заменили нафтата и пропан-бутана със синьото гориво.
Ето сравнителната таблица за отопление с различни видове енергия за жилище от 95 квадратни метра:

Отопление декември януари февруари
Нафта 630 лв. 631 лв. 515 лв.
Пропан-бутан 481 лв. 482 лв. 381 лв.
Ел.енергия 373 лв. 374 лв. 299 лв.
Природен газ 217 лв. 218 лв. 174 лв.

От фирмата обаче не дават сравнение с абонати на парно, защото цените са много близки. Дори в някои блокове може да се окаже, че парното е по-евтино. Въпреки всичко отоплението на газ е конкурентно на Топлофикация.
С увеличението на цената на природния газ от 1 април битовите потребители ще плащат по 8,4 ст. за киловачас вместо досегашните 7,8 ст., обясни Нери Терзиева, пресдиректор на „Овергаз инк“.
За отоплението на еднофамилна къща с площ от 120 кв. м. и за топла вода К. С. от Банкя е плащал средно по 220 лв. на месец за газ през този зимен сезон. Потреблението на синьо гориво се е движило между 350 куб. м през трите най-студени месеци и 200 куб. м през другите три. За януари сметката е била най-висока – 259 лева, за март – 202 лв. През лятото и пролетта за подгряване на вода отиват по около 30-40 лева, каза К.С. Отоплението на два етажа от съседна къща, която не е изолирана, обаче, излиза средно по 500 лв. на месец.
Големи или малки са сметките за газ, зависи от начина на потребление, но и от това какъв вариант за снабдяване на сградата с газ е избран и доколко точно са оразмерен котелът за подгряване на водата. Ако котелът е много голям, а се отоплява малко жилище, той не работи ефективно, предупреди Стефан Рангелов, зам.-изпълнителен директор на газоразпределителната компания „Софиягаз“ АД, която снабдява със синьо гориво столицата и съседните селища. Според него фирмите-търговци на уредите се стремят да продадат по-скъпия уред, а не най-подходящия. Затова газовата компания обръщала голямо внимание на търговските консултанти, които водят разговорите с клиентите
Как да газифицираме жилището си разказва за е-вестник Стефан Рангелов, зам.-изпълнителен директор на “София Газ” АД.

Стефан Рангелов: Има конфликти между живеещите – едни искат ТЕЦ, други газ, трети друго

– Г-н Рангелов, има ли вече газифицирани многоетажни жилищни сгради?

– Да. Все повече нараства интересът на самите строителни предприемачи, защото те разбраха, че сгради, които са газифицирани, са по-атрактивни за продаване. Причината е, че спрямо тока и парното, отоплението с газ е много изгодно като цена за краен потребител.

Стефан Рангелов. Снимки: авторката

Друго предимство е, че ползването на синьо гориво като индивидуален потребител в една жилищна кооперация, дава свобода на клиента да се отоплява, когато има нужда и за колкото пари има, иска да похарчи. Не както при централното топлоснабдяване, където се определят едни „общи части“ и енергия за сградна инсталация, които са задължителни и не са предмет на дискусия. Така че ние даваме както алтернатива, която е по-изгодна икономически, така и свобода на избор. Заплаща се само потребения природен газ.

– А някакви такси?

– Потребителят заплаща само една единствена такса за присъединяване към газоразпределителната мрежа на София газ. Тя е 423 лева. Има една интересна особеност при строителните предприемачи. Те имат възможност да избират между няколко варианта. Едната възможност е да предложат на клиента да ползва индивидуално газ. Тогава се изгражда освен външната и вътрешна за всеки апартамент газова инсталация. Всеки апартамент има свое газово котле, което подгрява вода за отопление и за битово горещо водоснабдяване. Пред всеки апартамент има разходомер за газ и той има собствено устройство за използване на горивото – котел, бойлер, готварска печка. Другият вариант е когато предприемачът предпочете да изгради отоплителна инсталация на сградата от класически тип – с вода, с радиатори и с общо котелно, което се захранва с газ.
За целта Овергаз е създал едно дружество „Енергоконсулт“, което може да изпълнява ролята на разпределител на топлинната енергия от общото котелно.

– Как се приема възможността за избор между парно и газ от потребителите?

– За тях е перфектно да имат избор. Но за съжаление тази възможност се реализира трудно.

– Защо?

-Защото, когато в една сграда се предложат двете възможности – парно и газ – клиентите се разделят. Едните искат да ползват услугата на топлофикация, другите настояват да получат газ. А трети казват: не искаме нито едното, нито другото, ще се отопляваме с твърдо гориво, с климатик и т. н. Тогава възникват неблагоприятни конфликти между живеещите в сградата. Според нашата наредба, за да влезем в една сграда и да изградим сградна инсталация, която да ползва целия вход, трябва да имаме на първата си среща със съсобствениците 50 плюс 1 процента кворум и 75 от тях да са съгласни да се прокара газова инстлация в блока. На мен лично ми се е налагало да ходя в жилищни сгради да успокоявам и да убеждавам недоверчивите. Тях просто ги е страх Такъв случай имахме в един висок блок до спирка Павлово на трамваната линия на трамвай номер 5. Голяма част от собствениците бяха избрали да се отопляват с газ, а други техни съседи, които не искаха да се възползват, пречеха. Те казваха: не сме съгласни да се изгражда такава тръбопроводна мрежа в нашия вход.

– Откъде идва този страх? Научи ли се българинът да ползва в домакинството си газ?

– Аз бих казал, че се научи след като имаме толкова хиляди клиенти. В интерес на истината сегашното поколение, което е на възраст да взима решение, не се е родило с газ в къщи. Едно е да си се родил в бившия Съветски съюз, в Чехия, Унгария и Германия, които от десетилетия ползват синьо гориво в домакинствата. Съвсем друго да имаш различни битови навици. Хората малко се стряскат отначало. Но както се свиква с тока, така се свиква и с газа. Всеки знае, че няма нужда да бърка в контакта, за да провери дали има ток и ще го ударят 220 волта. По същия начин няма нужда да се пали газът. Има две-три много прости правила за безопасно ползване на природния газ. Човек като свикне с тях от дете, знае, че нищо страшно няма, само трябва да е дисциплиниран.

Стефан Рангелов. Снимки: авторката


– С поскъпването на природния газ имате ли проблеми с вашите абонати? Спирате ли газа на тези, които не плащат?

– В момента нямаме проблем и смятам, че и в бъдеще няма да имаме. По отношение на сметките за газ, ние сме от най-облагодетелстваните енергийни доставчици, защото можем да спрем подаването на горивото. Но гледаме да сме по-внимателни, предупреждаваме хората. Пращаме им фактура, в която пише, че са длъжни да платят до еди коя дата и че след това следва спиране. Дори сега сме решили да предупредим потребителите, които не са се издължили, с още едно писмо с обратна разписка. Отоплителният сезон още не е изтекъл и не искаме да създаваме напрежение в домакинствата, тъй като има малки деца, възрастни и болни хора. Не е най-приятното да останеш на студено. Но разбира се винаги има клиенти, които не са достатъчно организирани и не си планират финансите добре или просто забравят…Затова даваме възможност освен плащане на каси да се използва и електронно разплащане.

– Средно колко лева на месец излиза отоплението и ползването на газ в домакинството?

– Това е въпрос, на който отговарям най-резервирано. Защото ако разгледаме сметките на два еднакви апартамента на четвъртия и на петия етаж в 7 етажен блок, които са поставени при едни и същи строителни условия и имат един и същ тип котли, ще видим, че те имат различни сметки. Причината е , че потреблението е различно. Едните клиенти излизат рано сутрин и се прибират късно вечер, и цял ден отоплението е спряно или е оставено на 12 градуса например. Можеш да си сложиш автоматика и да си зададеш режим за ползване. Например да ти включва отоплението един час преди ставане сутрин и да го изключва час след като си си легнал да спиш вечер.
Хора, които ходят в къщи по-облечени, могат да поддържат 19-20 градуса. Друг, който иска да ходи по къс ръкав и боксерки, трябва да поддържа 24 градуса.
По тази причина сме обучавали нашите търговски консултанти много внимателно да провеждат първоначалните разговори с клиентите, за да индентифицират какво точно ще се отоплява като обем и да се подбира правилен по мощност котел.

– Ако котелът е по-мощен?

– Ако котелът е много голям, а топли малко помещения, той не работи ефективно. Тръгва, спира… пак тръгва. За фирмите е по-изгодно да продадат по-скъпия котел. А ние знаем какви неприятности има клиентът, ако не му е подбран правилно уредът.

– Какви?

– Котелът работи неефективно и потребява повече гориво. А клиентът започва да смята, че му подаваме много газ. Мисли, че са нашите консултанти са го подвели при търговските разговори и че не е толкова евтино отоплението с газ, колкото са му обещали. Има и друг интересен психологически ефект – ефекта на евтиния газ. На едно домакинство, което се е отоплявало до този момент с ток, разходите му падат средно с около 50%. Хората се отпускат и до вчера топлили по 2-3 стаи и то икономично, започват да отопляват всички помещения целодневно. После казват: вие нещо ме излъгахте, аз харча много повече, отколкото ми казахте или отоплението ми струва колкото преди три месеца. Но той не прави анализ, че е променил поведението си, приема за даденост, че с газ ще му бъде по-евтино.
Или клиентът идва и ни обвинява, че уредът, който мери разхода на газ, не работи точно. Тогава ние отиваме, проверяваме уреда и най-често се оказва, че показанията са коректни. Просто потребителят е сменил поведението си на ползване. И това е проверено многократно. Идва той при нас и подава молба за контролно измерване. Отива техник демонтира уреда, за да го изпробва в лаборатория, а на негово място слага друг. И се оказва, че за този месец, докато му е бил с нашия уред, показанията му дори са по-високи, отколкото с неговия.

Предпазните мерки при употреба на природен газ

За да бъде причинено избухване, трябва да има изтичане на газ в затворено помещение в големи количества, който да се смеси с кислород в определена пропорция. След това тази концентрирана смес трябва да бъде запалена от искра. Такава ситуация е по-скоро хипотетична, защото природният газ е два пъти по-лек от въздуха, издига се максимално нагоре в помещението и “търси” и най-малката пролука, за да излезе навън. Газът в малки количества в затворено помещение не е опасен.

Собственикът или живеещият в газифицирано жилище е длъжен:

– да спира подаването на газ от главния спирателен кран до входа, когато ще отсъства повече от три дни и при пожар и природни бедствия.
– да проветрява редовно помещенията, в които се работи с газови уреди.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.