За кого да гласувам – „Възраждане”, „Български възход”, „Има такъв народ”?

Гласуването е машинно във всички секции с над 300 гласоподаватели по списък. Снимка: Дневник

„Възраждане” е най-ясна. Целта им е излизане от НАТО и ЕС. За НАТО го заявяват директно, за ЕС – искат референдум (и се надяват, че ще стане като Брекзит – Булекзит). Говорят остро против влизането в еврозоната и приемането на еврото. Това щяло да бъде „унищожаване на финансовата ни система” (Костадинов в „Панорама”). В България вече има достатъчно евроскептици, които искат излизане от ЕС, така че те имат за кого да гласуват. И тези избори ще са своеобразен референдум за и против ЕС, според броя на гласувалите за „Възраждане“.

Всяка дума на Костадинов, уж в български интерес, помага преди всичко на интересите на Русия в България. Не случайно са му лепнали прякора Копейкин, той е категоричен – никакви санкции, инфлацията била заради санкциите (макар че я има и в страни, които не налагат санкции на Русия), веднага нов договор с „Газпром”, никакъв друг газ, никаква помощ за Украйна и т. н.

„Възраждане” се бори за протестните гласове на „Атака”. В най-добрите си години „Атака” спечели 400 хил. гласа, обра протестен вот, но тогава в листата на Волен присъстваха личности като Петър Берон, проф. Станилов, повече или по-малко известни, юристи и др. А Костадинов е събрал един файтон свои роднини и приятели. Няма шанс да обере протестния вот като едно време. И освен „Възраждане“, симпатизантите на Русия имат по-голям избор.

„Български възход” – новата партия на генерал Янев също остави впечатление, че е проруска. Янев в първите дни на нахлуването в Украйна заяви, че това не е война, а специализирана военна операция – както я нарича Кремъл. Преди и след това наричаше Путин агресор, и декларираше принадлежността на България към НАТО.

Ген. Янев беше накаран да подаде оставка като военен министър, защото правеше „своя външна политика”, както се изрази бившият премиер Петков. Това го очерта като защитник на умерени отношения с Русия и алтернатива на „Продължаваме промяната”. Но слаба алтернатива.

Генералът, макар някои социологически проучвания да му дават най-висок рейтинг сред политиците, говори скучно и витиевато, не много ясно и не казва много. Запомни се репликата му, че с приемането на еврото ще загубим „последния си национален суверенитет” – също като „Възраждане”.

Янев се оказа недостатъчно привлекателна фигура, за да събере известни хора в новата си партия и затова беше подпомогнат, като в неговата партия се вляха за изборите две вече кръгли нули в политиката – АБВ на Първанов и „Съюз на свободните демократи” на Софиянски. Механичните сборове в политиката понякога не увеличават, а намаляват гласовете. И освен това замириса на газови и петролни пари, на „големия шлем” на Първанов, както той нарече договорите с Русия преди години (а руски вестник ги нарече „голям член за България“ – виж тук).

„Български възход”, независимо от това, че там има и свестни професионалисти като бившата министърка Комитова, няма голям шанс да мине бариерата и да влезе в парламента. Макар че точно сега бариерата ще е най-ниска – към 90-100 хил. гласа, при очаквания да гласуват не повече от 2,5 млн. души. Избирателите се насочват, дори с компромис, към онези, които имат шанс да влязат в парламента и това допълнително свива малките партии, които пък са малки, заради възможностите на хората си.

„Български възход” разчита също така да бъде алтернатива и на БСП, и се опитва да дръпне и от нейните гласове. Без да проявява открита враждебност към нея, самият факт, че се събра с бутиковата АБВ на отцепника Първанов, е достатъчно показателен. Така че и разочаровани от БСП може да изберат генералската партия. Само че… – ако влезе в парламента, от „Български възход” може да се очаква коалиция с ГЕРБ. Янев е готов на коалиция с всеки, „на основата на принципи”. Досегашните му политически изяви обаче го поставят срещу „Продължаваме промяната”, но не и срещу ГЕРБ и ДПС.

„Има такъв народ” както стремително влезе в политиката, така стремително и ще излезе. Въпреки че си имат твърди последователи сред поколенията израсли с „Ку-ку“, „Каналето“, „Хъшове“ и „Шоуто на Слави“.

ИТН неочаквано стана втора политическа сила през април миналата година с 48 депутати. И силно разбърка статуквото и подредбата, на която бяха свикнали политиците.  Избирателят видя в тази нова партия инструмент, с който да отстрани от властта Борисов, затова през юли гласовете се насочиха натам и ИТН стигна 65 депутати. Слави Трифонов разочарова с действията си и през ноември партията му се сви до 25 депутати, а сега е малко вероятно въобще да влезе в парламента. Трифонов затвърди впечатлението, че това е еднолична партия, която следва изцяло неговата воля и зависимости. Партия, която не се стреми към политически и законодателни промени, а да си назначи свои (съмнителни) хора за министри, шеф на БНБ и др. Така също е деструктивна, непредвидима, взема решения подчинени на егото на лидера си, който въобще не е и депутат.

Той (партията му) може да не са били съгласни с политиката на правителството, в което участваха. Но вместо да се оттеглят тихо, Слави направи гръмки изявления за „национално предателство“, „изтеглям министрите“, „закривам коалицията”, „прекратявам тази агония“. На практика това беше предателство към избирателите, които очакваха от него „изчегъртване“, смяна на Гешев, Борисов на съд и подобни. Вместо това, той изчегърта коалицията и правителството, което бавно започна да демонтира окопаните във властта хора на Борисов. Затова не само депутати, ами и избиратели напускаха ИТН.

Сега преди изборите от тази партия не се чу нищо съществено, освен изявлението на Трифонов в негов стил, че трябва да се направи референдум за въвеждане на президентска република. Ново двайсе. Трифонов продължава да нарича оттеглянето на ветото за Македония национално предателство. Чуха се и клетви, че няма да правят коалиция с ГЕРБ и ДПС. Но малцина им вярват вече, защото показаха в парламента, че действат в комбина с тях по някои въпроси и заедно свалиха правителството. И ИТН следва успоредна на ГЕРБ линия, с много европейска риторика и негласна защита на икономическите интереси на Русия.

(Следва)

 

– –

Много медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ със около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и стотина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.